SASTANAK U BUZETU

HSU POTVRDIO ODLAZAK IZ AMSTERDAMSKE KOALICIJE, OSTALI OSTAJU NA OKUPU Reformisti i HSLS mogu u koaliciju kad napuste HDZ

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Koalicija se smanjila, ali još uvijek je brojna (T. KRISTO/CROPIX )

Koalicija se smanjila, ali još uvijek je brojna (T. KRISTO/CROPIX )


Suradnja naših stranaka se nastavlja. Više nego ikad prije, Hrvatskoj je potrebna jaka alternativa koja će preuzeti odgovornost za zemlju i stati na kraj rastućem populizmu i jačanju radikalne desnice. Dogovoreno je da se krene u izradu programa za sljedeće parlamentarne izbore. Naš program pokazat će progresivno lice Hrvatske, lice normalne zemlje, ističu lideri Amsterdamske koalicije

Amsterdamska koalicija nije se raspala, ali je izgubila jednog člana - HSU. Iako su na koalicijskom sastanku u Buzetu bili predsjednici svih koalicijskih stranaka - Anka Mrak-Taritaš (GLAS), Krešo Beljak (HSS), Silvano Hrelja (HSU), David Bregovac (Laburisti), Mirando Mrsić (Demokrati) i Boris Miletić (IDS) te potpredsjednik PGS-a Damir Pilepić i europarlamentarac Valter Flego - potvrđeno je da Hrvatska stranka umirovljenika kreće svojim putem. Najava Silvana Hrelje o povratku u koaliciju s SDP-om nije njegovu stranku automatski udaljila iz redova Amsterdamaca - možda će zajedno podržavati predsjedničkog kandidata ljevice i liberala - no na iduće parlamentarne izbore umirovljenici neće ići s ostalima iz Amsterdamske koalicije.

U Amsterdamskoj koaliciji zadovoljni su s rezultatima europskih izbora. Predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže:

"Nakon ostvarenog mandata u Europskom parlamentu i premoćne pobjede Amsterdamske koalicije u Istri, pred nama je jako puno izazova na europskoj razini. Europu je zapljusnuo val desnog populizma. Na cijelom kontinentu, pa tako i u Hrvatskoj, pojavljuju se novi mesije koji rastu na retorici straha i mržnje. To je jako opasno, tome ćemo se morati oduprijeti svim silama. Sa 108 mandata europski su liberali uvjerljivo treća snaga u Europskom parlamentu i odredit će odnos snaga", rekao je Miletić.  

"Što se tiče daljnjih koraka Amsterdamske koalicije, nastavljamo suradnju s istim ciljem - da od Hrvatske napravimo normalnu zemlju", naglasio Miletić, što su potvrdili i drugi koalicijski partneri zajedničkom izjavom.

Poruka svima

"Suradnja naših stranaka se nastavlja. Više nego ikad prije, Hrvatskoj je potrebna jaka alternativa koja će preuzeti odgovornost za zemlju i stati na kraj rastućem populizmu i jačanju radikalne desnice. Dogovoreno je da se krene u izradu programa za sljedeće parlamentarne izbore. Naš program pokazat će progresivno lice Hrvatske, lice normalne zemlje", kažu lideri Amsterdamske koalicije, koji će nastaviti redovite susrete svakog mjeseca.

Na njima će dogovarati program za naredne parlamentarne izbore te donijeti odluku o predsjedničkim izborima, na kojima će imati svog kandidata, ili će podržati kandidata lijevo liberalnog centra.

"Dogovoreno je da istaknemo ili podržimo zajedničkog predsjedničkog kandidata. Tko će to biti, još uvijek ne znamo. Što se tiče parlamentarnih izbora, HSU je istaknuo da žele aktivirati svoj sporazum s SDP-om. Jedni izbori su gotovi, cilj je ispunjen. Idemo sad prema predsjedničkim sa zajedničkim kandidatom, a onda idemo dalje. Amsterdamska je pokazala da treba surađivati i da suradnja donosi rezultate. Neka to bude poruka svima. Jedino tako se možemo suprotstaviti destruktivnoj politici HDZ-a", objasnio je IDS-ov predsjednik Miletić.

Šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš potvrđuje kako HSU neće s njima na izbore za Hrvatski sabor.

"Na početku koalicijske suradnje dogovarali smo se o zajedničkom izlasku svih stranaka na europske, predsjedničke i parlamentarne izbore, ali koalicija je bila potpisana isključivo za europske izbore s mogućnošću da kasnije bilo koja stranka ode iz koalicije ako vidi šansu negdje drugdje", objašnjava Mrak Taritaš i dodaje:

"Formalnu koaliciju u ovom trenutku nemamo, ali nema ni predsjedničkog kandidata kojeg bismo podržali. Slažemo timove za pisanje izbornog programa za parlamentarne izbore i idemo dalje", kaže Mrak Taritaš, dodavši da je Hrelja na sastanku naznačio planove svoje stranke da ne ide s Amsterdamskom na parlamentarne izbore, dok su ostali predsjednici stranaka potvrdili da se suradnja nastavlja.

Novi partneri

Moguće je i širenje koalicije s drugim strankama, odnosno nastup s novim partnerima u nekim izbornim jedinicama.

"Parlamentarni izbori su u deset izbornih jedinica, možemo se dogovarati s drugim strankama, ali tako daleko još nismo išli u planiranju i dogovaranju", napominje Mrak Taritaš.

Šefica GLAS-a naglašava kako HNS - stranka iz koje je nastao GLAS - ne može biti njihov odabir jer su prevarili birače i stranke s kojima su bili u koaliciji - dok za Reformiste i HSLS kaže da su oni trenutačni partneri HDZ-a u vladajućoj koaliciji.

"Nema razloga da ne sjednemo i ne razgovaramo, ali ako su s HDZ-om, odabrali su svoj put. No, razgovarati možemo", poručuje Anka Mrak Taritaš i potvrđuje da su spremni i za prijevremene izbore za Sabor. "Samo ćemo ubaciti u brzinu više", kaže šefica GLAS-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater