NAJNOVIJEPREDSJEDNIK IDS-a O POLITIČKOJ KONKURENCIJI U ISTRI I PRIJEDLOZIMA PROMJENE IZBORNOG ZAKONODAVSTVA

Suradnja s neodgovornim totalitaristima iz Živog zida i desničarima iz HDZ-a nas uopće ne zanima!


Najjača stranka u Istri, IDS, pred novim je izazovima. Značajne promjene u raspoloženju birača koje su dovele Živi zid u vrh političkih zbivanja u cijeloj zemlji, a posebice u osmoj izbornoj jedinici, najava referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva te traženje tanke vladajuće većine da ih se podrži na Markovu trgu postavljaju niz otvorenih pitanja. Jedno od njih je i najavljeni zajednički izborni nastup u okviru liberalne Amsterdamske koalicije o kojem se u IDS-u izjašnjavaju s oprezom, iako se "pismo namjere" o političkoj suradnji upravo potpisuje. Stajališta IDS-a o najaktualnijim političkim temama dobili smo od Borisa Miletića, predsjednika i saborskog zastupnika stranke koje je u prošlim izbornim ciklusima dobila veliko povjerenje istarskog biračkog tijela.

Miletić smatra kako Živi zid, unatoč visokom rejtingu koji se u Istri i Liburniji penje na 21 posto, nije stranka koja diktira teme u nacionalnoj politici.

Živi zid ne diktira teme

- Ne bih rekao da Živi zid diktira teme. Oni su tema. Njihovi istupi su kontroverzni pa su i medijski atraktivni, ali ono što zagovaraju je neodgovorno, radikalno i prilično opasno, od izlaska Hrvatske iz Europske Unije do politike izolacije, ukidanja obaveze cijepljenja i ekonomski totalitarnih modela. Podrška koju trenutno imaju prije svega je posljedica nezadovoljstva građana radom najvećih stranaka te općenito loše i apatične političke klime u zemlji," komentira šef IDS-a i kaže kako mu ne pada na pamet suradnja s Ivanom Viliborom Sinčićem i Ivanom Pernarom.

"Biračko tijelo IDS-a je izuzetno stabilno. Štoviše, rezultati nekoliko posljednjih izbora pokazuju da podrška IDS-u raste iz izbora u izbore," podsjeća Miletić, pa kaže kako glasači i simpatizeri IDS-a ne podržavaju politiku izolacije Hrvatske i izlaska iz Europske unije kakvu Živi zid predlaže.

- Ne vidim kako bi IDS kao izrazito proeuropska i otvorena stranka mogao surađivati sa strankom čije su ideje isključive i dobrim dijelom totalitarne, kaže Miletić o Živom zidu. Partnere vidi s druge strane, u lijevim i liberalnim strankama, regionalistima, odnosno u Amsterdamskoj koaliciji s kojom će potpisati "pismo" o zajedničkim političkim vrijednostima što ih zastupaju u hrvatskoj političkoj areni.  

"Taj naš neformalni savez je najozbiljnija opozicija aktualnoj vlasti i svim konzervativnim pokretima čije su aktivnosti usmjerene protiv nacionalnih i drugih manjina te građanskih sloboda. Građani su prepoznali potencijal Amsterdamske koalicije. Da su danas izbori, naša građansko-liberalna opcija dobila bi čak devet mandata i prema nekim analitičarima ima najveći potencijal rasta," oprezno najavljuje Miletić, dok je njegova politička saveznica Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a, već otvoreno najavila koaliciju njezine stranke, IDS-a i Pametnog za naredne europske, predsjedničke i parlamentarne izbore. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam