DILJEM ISTRE OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Hrvatska treba graditi budućnost na temeljima antifašističkih vrijednosti

| Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO, A. DAGOSTIN, S. BRAJKOVIĆ


Budućnost temeljiti na antifašističkim vrijednostima, slobodi, jednakosti i ravnopravnosti spolova, rasa, nacija, vjera i politika, na jačanju zakonitosti i odgovornosti, a ne na korupciji, pljački, strahu, mržnji, podjelama i siromaštvu

- Krajnje je vrijeme da političke elite konačno shvate i da Hrvatska počne graditi svoju budućnost na temeljima antifašističkih vrijednosti, slobode, jednakosti i ravnopravnosti spolova, rasa, nacija, vjera i politika, na jačanju zakonitosti i odgovornosti, a ne na korupciji, pljački, strahu, mržnji, podjelama i siromaštvu, poručio je predsjednik buzetske Udruge antifašista Edo Jerman u naselju Vrh. Ondje je u suorganizaciji s Mjesnim odborom Vrh obilježena 78. obljetnica Dana antifašističke borbe, 75. obljetnica Prvog partizanskog učiteljskog tečaja za Istru održanog u selu Klarići i 75. obljetnica Prvog oficirskog tečaja održanog u selu Medveje.

- Zar i danas više nego ikada moramo dokazivati da bez antifašističke borbe na čelu s Josipom Brozom Titom Hrvatske ne bi bilo. Nakon rata potpuno uništenu zemlju trebalo je obnoviti. Obnavljali su je, obnavljali smo je pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina i obnovili je tako da možemo pristojno živjeti u slobodi. Neki kažu da se sve to radilo u mračna vremena, u mraku. Došle su devedesete godine, razdanilo se i gle čuda do danas uspjeli su sve uništiti, rekao je Jerman.

Pravo lice hrvatskog naroda

Govoreći o 78. obljetnici Dana antifašističke borbe, Jerman je naglasio kako je 1941. godina ima poseban značaj za oslobođenje zemlje. Cijela Europa bila je pokorena, a u šumi Brezovica u neposrednoj blizini Siska započela je jedna stvarnost koja je kasnije rezultirala slobodom. NOP u takvim uvjetima pokazao je pravo lice hrvatskog naroda, te je svojim razvojem i uključivanjem pretežnog dijela naroda na antifašističku stranu, svrstao Hrvatsku u pobjedničku koaliciju zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu.

Jerman se osvrnuo i na 75. obljetnicu Prvog partizanskog učiteljskog tečaja za Istru koji je održan u Klarićima od 6. do 21. ožujka 1944. godine, te podsjetio da je uoči tečaja u Sv. Donatu otvorena hrvatska osnovna škola. Rukovodilac tečaja i jedan od predavača bio je Antun Host, a drugi predavač bila Jelka Rolih. Od prvog dana na školskoj ploči bila je napisana rečenica "Borba je teška, ali će pobjeda biti naša". U travnju 1944. godine, u selu Medveje pak održan je Prvi oficirski tečaj za odbornike kotarskih i općinskih NOO-a okruga Buzet. Pohađalo ga je 15 odbornika s područja Kotara Motovun i s područja Kotara Buzet. Rukovodilac tečaja bio je Rudolf Pošman iz Sušaka. Po završetku sedmodnevnog tečaja svi su raspoređeni po NOO-ima sa zadatkom organizacije i rukovođenja i zapovijedanja.

Nazočnima su se obratili i predsjednik MO Vrh Kristijan Jermaniš, potpredsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Romano Božac, te gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić koji je istaknuo da antifašistička povijest na ovim prostorima nema alternative.

Legitimna pobjeda naših predaka

- Danas sedamdesetak godina kasnije možemo sa sigurnošću reći da je put koji su trasirali hrabri borci bio pravi put. Put u kojem je naša zajednica naslijedila veliko materijalno, ali i neprocjenjivo duhovno bogatstvo, put na kojem se i u današnja vremena kada neki budućnost pokušavaju graditi na povijesti gubitničke strane te ideje same od sebe ruše kao kula od karata. Ali u tim današnjim vremenima usprkos tom neuspjehu ljudi koji ne priznaju legitimnu pobjedu naših predaka, borba i naglašavanje značaja antifašističke borbe ne smiju gubiti na intenzitetu i ustrajnosti, poručio je Žulić.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca na spomenik u Vrhu, a u kulturno umjetničkom programu nastupili su Tibor Totman i Karla Havić, potom Vita Perišić iz Udruge "Mali veliki mikrofon", recitatorice učenice šestog razreda Područne škole Vrh: Melisa Ivančić, Tamara Krušvar, Paola Marušić i Antonija Pastorčić, pjesnikinja Vrhuvštine Martina Černeha, pjesnikinja Marija Ribarić, mladi harmonikaš Toni Jermaniš i Trio Kunfin. U jutarnjim satima delegacija Grada Buzeta, Udruge antifašista i buzetskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, položila je vijence u centralnom spomen parku u Buzetu.

Povodom Dana obilježavanja antifašističke borbe 22. lipnja, gradonačelnik Loris Peršurić primio je u gradskoj maloj vijećnici delegaciju Udruge antifašističkih boraca Poreštine predvođenu predsjednikom Arduinom Matoševićem. Peršurić je istaknuo da upravo Istra i Poreč vrijedno njeguju i čuvaju antifašističke vrijednosti.

Vijence položili s braniteljskom udrugom

- Osim tradicije obilježavanja proteklih godina aktivno radimo i na obnavljanju spomenika NOB-a na području Poreča, a tako ćemo i nastaviti. U antifašističkoj borbi utemeljena je i današnja Republika Hrvatska i naša je dužnost stvarati uvjete za čuvanje sjećanja i njegovanje tradicija hrvatskog antifašizma kao civilizacijske tekovine. To je ne samo naša tekovina, već tekovina cijele Europe, rekao je Peršurić. Predsjednik udruge Matošević zahvalio je gradonačelniku na suradnji, kao i suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koja je zajedno s njima položila vijenac kod spomenika na Narodnom trgu, a potom na Trgu Joakima Rakovca. Vijenci su položeni i na spomenicima palim borcima u Fuškulinu, Žbandaju, Novoj Vasi i Baderni.

Dan antifašističke borbe, kao i uvijek dosad, i ove godine je prigodno obilježen uz glavni spomenik borcima NOB-a kod Doma mladih u Vodnjanu. Uz živućeg 92-godišnjeg borca Mate Bankovića, nešto mlađe Antona Ferlina, Antona Klimana i druge antifašiste bili su ondje nazočni i predstavnici Grada Vodnjana Enea Codacci i Moris Ivančić. Predsjednik vodnjanske udruge antifašističkih boraca Elvis Marić tom je prilikom rekao da antifašističke borce i antifašiste službena politika u Zagrebu želi ignorirati i izbrisati antifašističke vrijednosti.

Vijenac položen na Negrijev spomenik

- Mi mladi moramo se držati tradicije i uspomena na pale borce i sve nevine žrtve Drugog svjetskog rata u kojem je pobijedila antifašistička fronta, istaknuo Marić. "Današnja Europa se temelji na antifašizmu kojega smo i mi dio, i zbog toga smo ponosni, a mi mladi trebamo nastaviti hrabro dalje kao što su i naši stari mukotrpno radili tijekom Drugog svjetskog rata", rekao je vodnjanski donačelnik Codacci. Minutom šutnje odana je počast svim palim borcima i umrlim antifašistima, upaljene su svijeće te je položen vijenac uz spomenik palim borcima.

Udruga antifašista Vrsara obilježila je Dan antifašističke borbe polaganjem vijenaca na spomenike palim borcima i žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata koji se nalaze na području općine Vrsar. Delegacija u kojoj su se nalazili Kata Topalović, Nerina Štifanić, Stojan Malić i Boris Šverko vijence su položili na spomenike u Vrsaru, Gradini i na spomen obilježje na mjestu pogibije narodnog heroja Alda Negrija na Stanciji Crljenka kod vrsarskog aerodroma.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini