POREČ: NAPREDUJE RUŠENJE BETONSKOG RUGLA

"HOTEL PROPUH" u Malom Maju uskoro odlazi u povijest


        U roku od nekoliko dana bit će srušeno betonsko ruglo Servo Mihalj u porečkom Malom Maju, ili kako su ga građani nazvali „hotel propuh“, koji je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća počelo graditi i nikad ga do kraja nije završilo srpsko poduzeće Servo Mihalj iz Zrenjanina. Danas je vlasnik tog objekta zagrebačka tvrtka Allegheny Financial koja najavljuje da će poštovati gradsku odluku da se građevinski radovi odvijaju do 1. srpnja zbog turističke sezone.

Primorani su na hitno uklanjanje

Kada je rušenje ove betonske nakaze, čije se uklanjanje čeka godinama, počelo nedavno, točnije 13. lipnja, prašina se nije podigla samo zato što je s radom počela teška mehanizacije, nego prvenstveno jer je turistička sezona već počela i građani su bili šokirani što se dugo najavljivano rušenje počelo odvijati baš sada, kada su svi građevinski radovi već trebali utihnuti.

Prvi je svoju šokiranost i razočarenje nenajavljenim početkom radova izrazio porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji je medijima izjavio kako se usred sezone ne počinju takvi radovi. Naime, žitelji ovog dijela grada već duže vrijeme moraju trpjeti i živjeti, k tome, i uz obližnje gradilište hotela Park kojemu je zbog kašnjenja dozvoljeno da radi čak do 15. srpnja!

        Marta Jelančić iz ureda uprave poduzeća Allegheny Financiala kazala nam je da su Servo Mihalj, kao bespravno sagrađeni objekt kupili još 2003. godine i to putem javnog natječaja od Hrvatskog fonda za privatizaciju i Grada Poreča.

- Usprkos mnogobrojnim teškoćama vezanim uz mogućnost razvoja predmetne investicije u proteklom periodu, naše društvo je konačno preuzelo ugovornu obvezu da najkasnije do rujna ove u potpunosti ukloni postojeći objekt za koji je ishođena pravomoćna dozvola za uklanjanje. S obzirom na preuzete obveze primorani smo na hitno uklanjanje. Izvedbu radova na uklanjanju bespravnog objekta ugovorili smo s tvrtko Eurco iz Vinkovaca. Trenutne aktivnosti su nastavak već ranije započetih radova na uklanjanju objekta, pojasnila je Jelančić.

Materijal iz ruševine će se reciklirati

- Predmetni radovi obavljaju se u skladu s ugovorenim rokovima, a prema terminskom planu bit će obavljeni najkasnije do 1. srpnja. Informirani smo od izvođača i nadležnih komunalnih službi da se zabrana građevinskih radova u Poreču odnosi na period nakon 1. srpnja. Za rušenje postoji sva zakonom propisana tehnička dokumentacija koja se nalazi na gradilištu kod izvođača radova, rekla je Jelančić.

Za precizne informacije o načinu i mjestu zbrinjavanja materijala koji se uklanja/razgrađuje (beton i željezo) uputila nas je na izvođača radova na gradilištu, gdje smo doznali da će ondje biti ukupno oko 3.300 kubika ugrađenog materijala, te da će se u procesu razgradnje doći do 5.500 kubika. Sav taj materijal bit će zbrinut po zakonu, odnosno reciklirat će se. Također, budući da se u medijima spominjala buka građevinske mehanizacije, izvođač, tvrtka Eurco koja posjeduje sve zakonom propisane potrebne dozvole i dokumentaciju za ovakvu vrstu posla, naručio je u srijedu mjerenje buke. Izvela je to ovlaštena tvrtka Elkron iz Pule koja je izmjerila da postojeća tri bagera na gradilištu ne prekoračuju dozvoljenu razinu buke.

Luksuzni apartmani tik uz more

- Izgradnju budućih građevina planiramo nastaviti u skladu s važećim Detaljnim planom uređenja grada Poreča za tu zonu i u skladu s poslovnim planovima naše tvrtke, saznali smo od Jelančić.

Prema podacima s web stranice te tvrtke na toj velikoj parceli na iznimno atraktivnoj poziciji u Malom Maju, izgradit će se turističko naselje tzv. second home luksuzni apartmani, udaljeni svega 100 metara od plaže. Riječ je o svojevrsnom budućem podcentru Poreča sa svim dodatnim sadržajima i popratnom infrastrukturom, a taj koncept nudit će mirno okruženje i dobrobit svojim klijentima, sve u kombinaciji s luksuznim načinom življenja.

Servo Mihalj je više od četvrt stoljeća trn u oku građanima tog dijela Poreča koji su se mnogo puta pitali čije je uopće taj zapušteni betonski mastodont kojega okružuje veliko zemljište. Bunili su se zbog vječito visoke i nepokošene trave, probijene ograde zbog koje su djeca i mladi ulazili unutra i penjali se po opasnim katovima, zmija i koječeg drugog. Stoga su višekratno tražili da se konačno betonska nakaza sruši. Koliko god taj objekt izgledao laicima velik, ovlaštenom poduzeću, kako smo se uvjerili na terenu, treba malo vremena da ga sravni sa zemljom. (Tanja KOCIJANČIĆ)

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom