UMAG

HORTIKULTURA KOJA OSTAVLJA BEZ DAHA: Slijedi sadnja velikog drvoreda posvećenog darivateljima krvi

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ


Nova su stabla u proteklih nekoliko godina posađena i u Ulici 154. brigade HV, u dvorištu centralnog vrtića, Osnovne škole Marije i Line, na samom groblju, u zoni Moele, na području Svetog Pelegrina, kraj Hitnog medicinskog prijema, na šetnici Vladimira Gortana, na plaži Villa Rita, u parku za kućne ljubimce u Komuneli, u parku ispred zgrade u Zemljoradničkoj ulici, kao i na mnogim drugim lokacijama Umaga

Grad Umag već godinama svoje snage usmjerava u stvaranje što više zelenih lokacija, stavljajući poseban naglasak na hortikulturno uređenje, kako bi grad postao još ljepše mjesto za sugrađane, ali i posjetitelje koji biraju Umag kao svoju turističku destinaciju. Kontinuiranom sadnjom zelenila ulaže se tako u "pluća" grada kako bi ona sve bolje disala.

Park Humagum

Tako se i zadnja faza uređenja parka Humagum, koji se u konačnici prostire od ACI marine rivom do Gradske uprave, privodi kraju. Na betonskom dijelu šetališta stvorena je nova hortikulturna zona površine 2.400 četvornih metara čime se dodatno proširuje zeleni pojas Umaga. Cijeli park Humagum, kao i dugovječni "lungomare", ostaje pješačka zona, bez pristupa automobilima i ostalim motornim vozilima, izuzev vozilima "6. maja" d.o.o. radi prikupljanja otpada. Naime, u okviru ovog dijela projekta ugrađena su četiri podzemna kontejnera svaki kapaciteta tri prostorna metra, a u cilju stvaranje sve čišćeg i ljepšeg grada.

Novouređeni park Humagum

Ovaj hortikulturni dio projekta, koji je u svojem finalnom stadiju, navodi na zaključak kako će se ovaj dio parka savršeno stopiti u zeleni pojas cijele šetnice.

Ukoliko se, pak, pogleda cjelokupna slika centra Umaga, sa sigurnošću i ponosom iz gradske uprave ističu kako grad postaje sve privlačniji i ljepši za život.

Detalj hortikulturnog uređenja

"Sredinom protekle godine, prisjetimo se, u samom srcu grada su zaražene palme zamijenjene lagostremijama koje u svojem punom cvatu, uz vodenice, pretvaraju Trgovačku ulicu u prekrasnu aleju cvijeća. Nova su stabla u proteklih nekoliko godina posađena i u Ulici 154. brigade HV, u dvorištu centralnog vrtića, Osnovne škole Marije i Line, na samom groblju, u zoni Moele, na području Svetog Pelegrina, kraj Hitnog medicinskog prijema, na šetnici Vladimira Gortana, na plaži Villa Rita, u parku za kućne ljubimce u Komuneli, u parku ispred zgrade u Zemljoradničkoj ulici, kao i na mnogim drugim lokacijama Umaga", kažu iz gradske uprave.

Ekološki pristup

Ove jeseni, ističu nadalje, planira se dodatna sadnja velikog drvoreda koji će biti posvećen zlatnim umaškim darivateljima krvi.

Palme zamijenjene lagostremijama

Grad Umag, kao grad koji se razvija i raste, kontinuirano ulaže u hortikulturno uređenje, kao i komunalnu infrastrukturu. Održivi razvoj, ekološki pristup, odgovorno gospodarenje resursima te kontinuirani razvoj komunalne infrastrukture, osnovni su principi kojih se Grad Umag drži kako bi svojim sugrađanima osigurao zdravu i sigurnu sredinu za život. Rezultati truda i rada dokazuju kako se Umag nalazi na vrhu ljestvice najuređenijih i najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, čime se i ponosimo, kažu na kraju u gradskoj upravi Umaga.

Neizostavni dekor je i maslinaPredivne vedute parkova


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini