pametnije upravljanje energijom

HOLCIMOVA TVORNICA CEMENTA KOROMAČNO: Uključila se u rad prve hrvatske virtualne elektrane

| Autor: Glas Istre
Potpisivanje ugovora

Potpisivanje ugovora


Jučerašnjim potpisivanjem ugovora tvrtka Holcim se sa svojom tvornicom cementa u Koromačnu uključila u rad prve hrvatske virtualne elektrane čime otvara mogućnost značajnijeg ulaganja u obnovljive izvore energije.

Hrvatski elektroenergetski sustav ubrzano se decentralizira, a virtualna elektrana njegov je iznimno važan dio. Kako obnovljivi izvori energije ovise o vremenskim prilikama, nemaju uvijek istu razinu struje koju mogu proizvesti. Zato je važno stvoriti mrežu više proizvođača struje, spremnika i pametnih potrošača koji upravljanjem potrošnjom u nekom trenutku vraćaju stabilnost u sustav.

Svi subjekti uključeni u rad virtualne elektrane ostvaruju konkretne koristi. Krajnji korisnici dobivaju priliku postati aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju prihode, a Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) dobiva sustav boljeg upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava. Prvom hrvatskom virtualnom elektranom upravlja zagrebačka tvrtka KOER; kao tehnološka tvrtka specijalizirana za inovativna energetska rješenja, a ujedno i prvi hrvatski agregator. Drugim riječima, ona čini sponu između elektroenergetskog sustava i krajnjih korisnika, omogućavajući potrošačima pristup tržištima koja im prije nisu bila dostupna.

-Cilj nam je ubrzati energetsku tranziciju i pametnije upravljati energijom, poručuje Marko Lasić, direktor tvrtke KOER. Virtualna elektrana nužna je za priključivanje novih kapaciteta obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav koji je stabilan i zato omogućava prijelaz društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije. Nikola Kovačević, direktor tvornice cementa u Koromačnu i član Uprave Holcima kaže:

- Kao proizvođač koji upravo radi na ulaganju u proizvodnju niskougljičnih cemenata, drago nam je da ćemo postati aktivni sudionik elektroenergetskog sustava i svojom uslugom upravljanja potrošnje električne energije prema potrebi, pomoći u stvaranju stabilnosti obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, rekao je Kovačević prilikom potpisivanja ugovora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum