ELEMENTARNA NEPOGODA NA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

GRUNBAUM (Živi zid): U Chiavalonovu slučaju se odmah reagiralo, a za Pazinjane ništa / CHIAVALON (IDS): Moj brat se optužuje bez razloga, a POPLAVA MU JE UNIŠTILA SVE


Vijećnik Damir Grunbaum iz Živog zida implicirao je da je župan Flego proglasio elementarnu nepogodu na području gdje je šteta nastala Sandiju Chiavalonu, bratu zastupnika IDS-a Tedija Chiavalona, ali ne i u Pazinu, gdje su poplave također bile velike * Flego i Chiavalon objašnjavaju da se nepogoda proglašava automatizmom kad je šteta veća od 20 posto proračuna lokalne jedinice, što je bio slučaj u Raši, te da će naknada ionako biti minimalna u odnosu na štetu koja je nastala

Na jučerašnjoj sjednici Istarske županije u Pazinu, na aktualnom satu, došlo je do verbalnog obračuna između IDS-ovca Tedija Chiavalona i Damira Grunbauma iz Živog zida. Naime, Grunbaum je, kroz pitanje županu Valteru Flegi, izrazio sumnju da će Chiavalonov brat, poljoprivrednik Sandi Chiavalon, imati koristi od nedavnog županovog proglašenja elementarne nepogode u dolini Raše. Grunbaum se zapitao zašto elementarna nepogoda nije proglašena u Pazinu, gdje je poplavljena dolina Pazinčice.

- Tu je zakon vrlo jasan. Kad se desi nepogoda imamo par koraka, prvo da se saniraju posljedice, i drugo da se napravi inventura štete. Ako je šteta veća od 20 posto proračuna neke jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Općine Raša, župan proglašava elementarnu nepogodu. Odakle god dođe takav ili sličan zahtjev, ja ću isti trenutak proglasiti elementarnu nepogodu, kazao je istarski župan Valter Flego, dok je predsjednik Skupštine Valter Drandić dodao da Grad Pazin nije tražio proglašenje elementarne nepogode.

Tu je završila javna rasprava o toj temi, ali se zato nastavila u predvorju, gdje smo zatekli Tedija Chiavalona i Damira Grunbauma u glasnoj raspravi. Nakon što smo ih fotografirali, vidno uznemireni Chiavalon nam je prišao i tražio razloge fotografiranja te da se identificiramo. Kad se primirio, objasnio je što ga je toliko iznerviralo.

- Očito je da je ovo pitanje postavljeno tendenciozno kako bi se optužio moj brat poljoprivrednik. Radi se o čistom populizmu. Naime, zakonska je regulativa da se proglasi elementarna nepogoda kad šteta prelazi 20 posto općinskog proračuna, a naknada koja će se eventualno dobiti bit će minimalna i nikako neće pokriti uloženo, odnosno izgubljeno u poplavi. Ne znam zašto se moramo nekome pravdati? Što je ovo: lov na poduzetnike? Moj brat radi u poljoprivredi već 25 godina i zapošljava 9 ljudi, plakao je cijeli dan kad mu je poplava uništila sav taj trud, kazao nam je Tedi Chiavalon u emotivnom nastupu.

Dodao je da nikog nisu tražili ni molili da se proglasi elementarna nepogoda te da je vještak procijenio štetu, a temeljem zakona je zatim proglašena elementarna nepogoda. (Anđelo DAGOSTIN)

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater