PLANOVI

Grožnjan zbog nedostatka sredstava ima skroman proračun uglavnom usmjeren na nastavak započetih poslova: POČINJE OBNOVA DREVNOG KAŠTELA CONTARINI U ZAVRŠJU

| Autor: Luka JELAVIĆ


Ovogodišnji proračun Općine Grožnjan, u planiranom iznosu od 11,3 milijuna kuna, ne odstupa puno od lanjskog, a ni ova godina neće biti obilježena većim pojedinačnim projektima. Razlog je nedostatak sredstava i skroman proračun koji je uglavnom usmjeren na nastavak započetih poslova na održavanju komunalne infrastrukture, obnovi objekata sakralne i kulturne baštine, održavanje i proširenje javne rasvjete i na druge poslove.

Kultura uvijek u fokusu

Planirana su sredstva za kulturne programe, što je stalno obilježje grožnjanskog proračuna, a kako Grožnjan nema svoj dječji vrtić znatna sredstva izdvajaju se za sufinanciranje dječjeg vrtića u Bujama i manjim dijelom za vrtić u Oprtlju, gdje borave djeca s grožnjanskog područja. Velike su i zakonske obaveze izdvajanja za vatrogastvo, zaštitu i spašavanje, a dio se izdvaja za prostorno-plansku dokumentaciju, što je preduvjet za pripremu i prijavljivanje projekata na neki od natječaja, jer se za veće projekte čeka mogućnost dobivanja sredstava iz nekih od fondova, državnih ili europskih.

Puno je posla na obnovi zidova – crkvica u groblju kod Šterne (Snimio Luka Jelavić)

Najviše prihoda planira se namaknuti iz tzv. prihoda poslovanja, u čemu je najveći dio prihoda od poreza na dohodak i imovinu (oko 3,7 milijuna kuna), dok se, uz ostalo, od prodaje objekata i zemljišta planiran prikupiti oko 2,2 milijuna kuna, a jedan milijun kuna manje planirano je od komunalnog doprinosa i srodnih naknada. Očekuje se i određena pomoć iz proračuna drugih institucija (uglavnom Županije i našim ministarstava).

- Uglavnom nastavljamo s realizacijom započetih poslova, a općine, kao što je i naša, uglavnom se 'bori' s održavanjem cesta, javne rasvjete, groblja i javnih površina, s uređivanjem potpornih zidova kojih ima puno, a i mnoge crkvice vape za obnovom. Usporedo s tim poslovima pripremamo i dokumentaciju za razne projekte kao što je projekt uređenja kaštela u Grožnjanu. Želimo nastaviti i naš socijalni program i pomaganje našim sugrađanima. Tu su i zakonske obaveze, tako da nije jednostavno zadovoljiti sve potrebe sa skromnim proračunom. Na žalost, još uvijek moramo pribavljati potrebna sredstva prodajom nekretnina u našem vlasništvu, zemljišta ili zgrada, jer su potrebe za mnoge poslove velike. Prodajemo uglavnom na zahtjev, odnosno zamolbu ljudi, ako se to uklapa u naš prostorni plan. U popunjavanju proračuna pomaže nam i prilično dobra naplata parkiranja, komentira načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz.

Prokišnjavaju krovovi

Ističe nadalje da se ove godine mogu očekivati konkretniji poslovi na uređenju drevnog kaštela Contarini u Završju. Radi se o velikom i višegodišnjem projektu kojega vodi Istarska županija, a u kojemu sudjeluje i Općina Grožnjan. Kaštel Contarini u Završju sagrađen je u 12. stoljeću, fasada na objektu je originalna, a plan je preurediti ga u multimedijalni, kulturni i muzejski centar.

- To je posao koji će se obavljati kroz nekoliko godini, jer se radi o velikom projektu čija se vrijednost procjenjuje na oko 8 milijuna kuna. Nakon skidanja bršljana i čišćenja obraslih zidova, sada slijedi građevinsko i arheološko sondiranje, a restauratori rade svoj dio, kako bi se mogla napraviti konzervatorska podloga projekta, kao osnova za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta. To je višegodišnji projekt i bit će to velika stvar za Završje i cijelo područje, ističe načelnik.

Slijedi nastavak obnove krova crkve i zvonika u Grožnjanu (Snimio Luka Jelavić)

Inače, nastavlja, u ovoj godini očekuje se nastavak asfaltiranja županijske ceste Ponte Porton - Grožnjan. Lani je asfaltirano 1.250 metara, ostalo je još 3.200 metara do Grožnjana, što će se uraditi u fazama, a posao vodi Županijska uprava za ceste.

- To je za nas važna cesta, koristi se već sada, a svakako će biti više prometa kad se cijela dionica asfaltira. Nadalje, mi svojim sredstvima i dijelom sredstvima Ministarstva kulture, ovisno o pojedinom objektu, nastavljamo i s uređenje crkvica, groblja i zidova. Nadamo se da ćemo ove godine završiti uređenje crkve u Kostanjici. Do sada je u obnovu krova i drugih dijelova te crkve uloženo oko 200.000 kuna iz fonda Ministarstva kulture i naših 79.000 kuna. Planiramo obnoviti crkvicu u nekad bogatom, dugo godina praznom selu Vrnjak, a dugo godina ta crkvica čeka i obnovu. Moramo je sačuvati od potpune devastacije. Mnogo više posla bit će na uređenju krova i zvonika župne crkve u Grožnjanu i to je zahvat za kojega očekujemo financijsku pomoć. Ove godine moramo obnoviti i krovove na naše dvije zgrade koje koristi Hrvatska glazbena mladež. Krovovi prokišnjavaju i odlaganje obnove samo će pogoršati situaciju, dodaje Stocovaz.

Uređenje mrtvačnice

Niz je raznih poslova utvrđenih u proračunskim programima održavanja i gradnje objekata komunalne infrastrukture. Uz ostale poslove na održavanju groblja, u planu je uređenje mrtvačnice i crkvice sv. Nikole na grožnjanskom groblju, za što je planirano izdvojiti 175.000 kuna. Za nastavak sanacije potpornih zidova planirano je 50.000 kuna, a mnogo veći posao je sanacija zida oko groblja i crkve sv. Prima i Felicijana kod Čirkota, blizu Završja.

Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan (Snimio Luka Jelavić)

Za asfaltiranje nerazvrstanih cesta predviđeno je 180.000 kuna, a 70.000 kuna je udio Općine u asfaltiranju županijske ceste Ponte Porton - Grožnjan. Također, planira se sredstvima pomoći (130.000 kuna) završiti saniranje zida oko groblja sv. Kancijana kod Šterne. Računa se i na 100.00 kuna pomoći iz drugih proračuna za uređenje šetnice oko Grožnjana. U cjelini za gradnju i uređenje raznih objekata komunalne infrastrukture (groblja, javna rasvjeta, asfaltiranje, potporni zidovi…) planirano je uložiti nešto više od jedan milijun kuna.

- Da, mnogo je tih naoko sitnih poslova, ali važnih za manja naselja i građane. I uvijek ima nešto što se mora hitno obaviti, a nismo to očekivali i planirali. Tu su i ostali programi. Nastojim zadržati nivo kulturnih sadržaja, pa i ove godine velik dio proračuna odlazi u područje kulture, kao jednog od naših obilježja. Nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti završiti publikaciju o antičkoj luci Baštija, posao od velikog značaja za cijelo područje. Očekujemo i sve bolje rezultate u području turizma. Nadam se da ćemo uskoro u Grožnjanu imati reprezentativni hotel. Inače, Grožnjan je ušao u klaster turističkih zajednica, ali na principu projektnog udruživanja. Planirali smo i druge poslove, nadam se da ćemo uspješno izvršavati sve svoje obaveze po predviđenim programima, kaže na kraju razgovora načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum