NAJNOVIJEHUM

GRADSKI REPORTER: Zračni jastuci

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Nije rijetkost da se autobusu s turistima ili pak sa školarcima na ekskurziji, na putu u Hum "ispriječi" oštar zavoj kao što se to ovih dana desilo autobusu pulskog prijevoznika koji je zadnjim krajem zapeo za asfalt. Zaglavio se i ostao blokiran nadomak Huma te su intervenirali vatrogasci koji su ga ubrzo podignuli uz pomoć zračnih jastuka.

- Dešava se da veliki autobusi s tri osovine zbog oštrog nagiba humskog zavoja, s prednjim krajem prođu, a zadnjim zapnu i ne mogu ni naprijed ni nazad te je nužna vatrogasna intervencija. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Buzet do sada smo imali visokotlačne zračne jastuke za podizanje tereta do 20 tona, a lani smo zahvaljujući Područnoj vatrogasnoj zajednici nabavili dva visokotlačna zračna jastuka za podizanje teških tereta snage 50 tona, upravo za takve intervencije poput humskih kako bi mogli podignuti te "troosovince" teške više od 30 tona, doznajemo od zapovjednika JVP-a Damira Fabijančića.

Predsjednik Udruge Hum Aleksandar Merlak kaže kako autobusi na tom kritičnom zavoju zapnu jednom do dva puta godišnje, nekada je to razlog veličina autobusa, a moguće i neiskustvo vozača.

- Mi smo još preklani apelirali da se taj zavoj sanira, svojevremeno su ga bagerom proširili, međutim treba ga temeljito sanirati, izjavio je Merlak te dodao kako je kritičan i tzv. Kotljanski zavoj stotinjak metara dalje, te njega također treba proširiti i sanirati. Upozorava i kako ima vozača autobusa koji ne žele platiti parkiranje u Humu jer se žale na loše stanje ceste. Djelatnik zaposlen na naplati parkiranja popisuje tablice i fotografira ih tako da postoji i evidencija takvih revoltiranih autobusnih neplatiša.

U Udruzi Hum već godinama upozoravaju da su sporni zavoji doista kritični te da zbog njih neke turističke agencije čak i odustaju od dolaska u najmanji grad na svijetu.

Turistička sezona u Humu počinje za Uskrs, a najviše autobusa je u vrijeme školskih ekskurzija s obzirom da je glagoljica uvrštena u program šestih razreda, a školarci, osnovci i srednjoškolci, dolaze i zbog Aleje glagoljaša. U to se vrijeme na parkiralištu ispred Huma zna nabrojati i desetak autobusa dnevno.

Lokalna cesta koja vodi od Roča do Huma u nadležnosti je ŽUC-a, a njena sanacija godinama je među humskim prioritetima upućenim ŽUC-u, no pomaka i dalje nema. Dobro je, kažu u Humu, da ima barem zračnih jastuka.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam