PAZIN

Građani sudjeluju u raspodjeli sredstava: Kreće drugi CIKLUS PROJEKTA PAZI(N), PRORAČUN!

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Među prijedlozima za ovogodišnji ciklus projekta "Pazi(n) proračun" građani su tražili proširenje javne rasvjete, sanaciju kritičnih točaka na nerazvrstanim cestama, uređenje dječjih igrališta i autobusnih čekaonica te dodatnu prometnu signalizaciju

  

Šestu godinu za redom građani Grada Pazina ostvaruju pravo sudjelovanja u donošenju odluka o raspodjeli sredstava iz gradskog proračuna, rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić na konferenciji za novinare predstavljajući drugi ciklus projekta "Pazi(n) proračun". Od početka provedbe projekta, 2014. građani su na zborovima predložili ukupno 564 komunalne akcije. Na raspravama je sudjelovalo ukupno 904 građana, a glasovanjem je odabrano 147 malih komunalnih akcija u vrijednosti od 2,3 milijuna kuna, izvijestio je Krulčić. 

U lipnju prvih stotinu prijedloga

- Ovogodišnji ciklus pokrenut je početkom lipnja kada su održane prve javne rasprave na kojima su građani predlagali komunalne akcija za koje smatraju da bi trebale biti provedene na području njihovog mjesnog odbora. Tako su prikupljena ukupno 102 prijedloga, a u javnim je raspravama po mjesnim odborima sudjelovao je ukupno 92 građana, izvijestila je Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Grada Pazina.    

Među prijedlozima za ovogodišnji ciklus projekta "Pazi(n) proračun" istakla je proširenje javne rasvjete, sanaciju kritičnih točaka na nerazvrstanim cestama, uređenje dječjih igrališta, uređenje autobusnih čekaonica i dodatnu prometnu signalizaciju.

Krulčić je dodao kako se udio u proračunu o kojem građani odlučuju povećava iz godine u godinu i pojasnio da se izravno uključivanjem građana u donošenje odluka vezanih uz gradski proračun pridonosi osjećaju zajedničkog vlasništva, jača povjerenje u javne politike i na transparentan način omogućuje svim građanima sudjelovanje u političkom životu zajednice i što je važno raspodjeli dijela proračunskog novca.

 Mjesnim odborima 800 tisuća kuna

Lani je uveden dvogodišnji ciklus provedbe projekta "Pazi(n) proračun", a prije toga u njega je svake godine bilo uključeno svih 12 mjesnih odbora Grada Pazina. U skladu s time, 2018. godine u projekt su bili uključeni mjesni odbori Grdoselo, Heki, Kršikla, Kašćerga, Zamask i Zabrežani kojima je bilo na raspolaganju 600 tisuća kuna, odnosno svakom mjesnom odboru po 100 tisuća kuna. Ove godine u projektu sudjeluje preostalih šest mjesnih odbora na području Grada Pazina, Beram, Trviž, Stari Pazin, Lindar, Pazin i Zarečje. Na raspolaganju im je ukupno 800 tisuća kuna, od čega je za manje mjesne odbore Beram, Trviž, Lindar i Zarečje osigurano po 100 tisuća kuna, za Stari Pazin 150 tisuća kuna i za Pazin, kao najveći mjesni odbor, 250.000 kuna. Prvi ciklus javnih rasprava proveden je u lipnju ove godine, a na predstojećim raspravama mještani će glasovanjem odlučivati koji će se njihovi prijedlozi uvrstiti u Prijedlog proračuna Grada Pazina za 2020. godinu i uputiti na usvajanje Gradskom vijeću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter