u sjedištu istarske županije

"GRAĐANI" I VATROGASCI POTPISALI SPORAZUM O SURADNJI: Vatrogastvo je kičma i stup sustava civilne zaštite

| Autor: Glas Istre
Sa potpisivanja sporazuma u sjedištu Istarske županije

Sa potpisivanja sporazuma u sjedištu Istarske županije


U sjedištu Istarske županije, u Puli danas je održano službeno potpisivanje Sporazuma o suradnji između Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa i Hrvatske vatrogasne zajednice.

- Imali smo izrazito zahtjevnu godinu koju je obilježila suša i nemali broj požara, od kojih su neki bili i najopasniji do sada, poput onog u Novigradu i onog u Puli. Na svu sreću i uz znatnu pomoć naših vatrogasaca i kanadera, spriječene su ljudske žrtve, ali i veća šteta za privatnu imovinu. Ovaj naš sustav u Istri funkcionira, a ovim Sporazumom bit će dodatno unaprijeđen jer je naš sustav civilne zaštite najviše oslonjen upravo na vatrogastvo. On je kičma i stup i bez naše vatrogasne zajednice to ne bi tako funkcioniralo, poručio je istarski župan Boris Miletić upozorivši pritom i na klimatske promjene koje dodatno povećavaju vremenske ekstreme.

zahvalio se sudionicima potpisivanja Sporazuma te posebno županu Miletiću na prijemu.

- Katastrofe su prisutne, svjedočili smo velikom požaru u Puli, a vidimo i što se događa s poplavama i nevremenima. Mi smo itekako kao Istra zainteresirani da sustav bude komplementaran i da dajemo svoj doprinos smanjenju rizika. Ono što želim naglasiti je da je sustav civilne zaštite oslonjen na vatrogastvo i vatrogasci su ti koji upravljaju tim sustavom, što je pokazatelj da sustav može biti jedinstven i komplementaran“, rekao je načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Glavni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković rekao je da je u Istri suradnja vatrogastva i jedinica lokalne samouprave vrlo bliska i jako dobro funkcionira.

- Vatrogastvo je decentralizirana funkcija i ona u najvećoj mjeri mora takva i ostati. Ovo je put da ne dođe do nekakve veće centralizacije: poticanje suradnje i na međunarodnom planu, u projektima, i sve ono što možemo zajedno učiniti kako bi doveli do smanjenja rizika i izbijanja požara, poplava i drugih nepogoda, kazao je zapovjednik Tucaković.

Zastupnik Platforme hrvatskih gradova i županija za smanjenje rizika od katastrofa Marijan Vundać istaknuo je kako nije slučajno da su upravo Istarsku županiju izabrali za potpisivanje ovog Sporazuma.

- Nažalost, dok nema nevolje nema potrebnog razumijevanja za sustav civilne zaštite koji je iznimno bitan, a Hrvatska vatrogasna zajednica je u tom sustav najvažniji faktor. Posebno mi je zadovoljstvo što nas je župan Miletić primio i što prepoznaje važnost ovog sustava jer nije tako u ostatku države. Platforma je udruga građana, ali je dobar model udruživanja jedinica lokalne samouprave, da svi zajedno radimo na jednom boljem sustavu“, kazao je zastupnik Platforme Marijan Vundać.

Sporazum o suradnji između Platforme HŽG-a te HVZ-a potpisali su glavni vatrogasni zapovjednik HVZ-e Slavko Tucaković i predstavnik Platforme HŽG-a Marijan Vundać, a prisustvovao je i član izvršnog odbora Platforme Denis Stipanov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of