poduzeli sve legalne mjere

Grad Umag PROTIV OTVARANJA AUTOMAT KLUBA NADOMAK OSNOVNE ŠKOLE

| Autor: Chiara BILIĆ
Arhiva G. I.

Grad Umag protivi se otvaranju automat kluba u neposrednoj blizini Osnovne škole Marije i Line, centralnog vrtića i autobusne stanice, na kojoj se okuplja veliki broj srednjoškolaca. Iako nije u nadležnosti lokalne samouprave da o tome odlučuje, već u rukama Ministarstva financija koje propisuje Pravilnik o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću u casinima, na automatima i uplatnim mjestima kladionica, iz Grada Umaga poručuju da su poduzeli sve legalne mjere da spriječe otvaranje.

Pisanim putem obratili su se, dakle, Ministarstvu financija, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Poreznoj upravi, Autotransu kao vlasniku nekretnine u kojoj se planira otvoriti automat klub, kao i Istarskoj županiji jer im je, naglašavaju, kao gradu djece, iznimno važno u što većoj mjeri utjecati na kvalitetu života i sigurnost odrastanja najmlađih.

"S obzirom na to da u našim nastojanjima nismo uspjeli, izražavamo nezadovoljstvo radi činjenice kako standard i kvaliteta života naših sugrađana, koje godinama gradimo, u ovom slučaju ovise o institucijama i osobama koje se nalaze u Puli i Zagrebu. Grad Umag nema nikakvu ingerenciju niti može odlučivati mogu li se na našem području uopće, ili pod kojim uvjetima, otvarati casina ili automat klubovi. Bitno je naglasiti kako prihodi od rada automat klubova nisu gradski prihodi, već su to državni i županijski prihodi. Žalosti nas činjenica da se radi tih prihoda, bez ikakve odgovornosti, ruši kvaliteta i sigurnost odrastanja naše djece u čiju se kvalitetu kontinuirano godinama ulaže, na što smo izrazito ponosni i prepoznatljivi u cijeloj Hrvatskoj", kažu iz Grada.

Riječ je, naime, o istoj situaciji koja je nedavno potresla stanovnike u pulskom kvartu Veruda, gdje se također na manje od 200 metara od škole otvorio automat klub Favbet. U oba slučaja vrijedi ista rupa u zakonu, a to je da su vlasnici automat klubova zahtjev za otvaranjem nadležnom Ministarstvu uputili prije nego što je novi Pravilnik, koji propisuje minimalnu udaljenost od odgojno-obrazovnih ustanova od 200 metara, stupio na snagu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater