SAZNAJEMO

GRAD UMAG OTIŠAO NAJDALJE U ŠTEDNJI ZBOG KORONAVIRUSA: Prvo su smanjene plaće, a sada je bez posla ostalo preko 20 ljudi

| Autor: Chiara BILIĆ
Arhiva G. I.

Nakon što je prvi u Istri uveo mjere solidarnosti te koncem travnja smanjio plaće zaposlenicima gradske uprave, pa i gradonačelniku, Grad Umag nije se libio podijeliti i nekoliko otkaza. I to u kulturi. Prekid ugovora o radu dobile su dvije kustosice Muzeja grada Umaga i jedna knjižničarka gradske knjižnice, koje su bile zaposlene na neodređeno radno vrijeme. Sveukupno je Grad otpustio četiri djelatnika s ugovorom na neodređeno, a bez posla je ostalo i 20 njih s ugovorom na određeno radno vrijeme. Iz gradske uprave poručuju da je riječ o mjerama štednje i pomoći gospodarstvu. Ukratko, dok nekome u kulturi ne smrkne, drugome negdje drugdje ne svane! 

S obzirom na to da je SDP-ov umaški gradonačelnik Vili Bassanese inače poznat po socijaldemokratskom načinu vođenja grada, zbog čega njegovi sugrađani, kao malo tko drugi, uživaju u besplatnom parkingu i vrtićima, informacija o otkazima u kulturnim ustanovama čiji je osnivač Grad poprilično je glasno odjeknula među stanovništvom. Djelatnice koje sada sreću traže na burzi rada svoje razočaranje nisu htjele podijeliti s našim listom. No, od nekoliko Umažanka i Umažanki čujemo da je u vrijeme kada im je uručen otkaz, gradska uprava raspisala natječaj za grafičara ili grafičarku. 

Zašto je tim zaposlenicama prekinut ugovor o radu i je li u isto vrijeme raspisan natječaj za neko drugo radno mjesto na račun gradskog proračuna, upitali smo Grad Umag. Međutim, unatoč podužem odgovoru nismo uspjeli shvatiti gdje se točno skriva opravdanje za te otkaze i zašto je odlučeno da žrtveni janjci budu upravo djelatnici muzeja i knjižnice, a ne, recimo, ustanove za organizaciju manifestacija i događanja FESTUM. Štoviše, ukorili su nas rekavši da naš upit djelomično nije točan te je izvučen iz konteksta. Ipak, nisu nam ukazali gdje smo točno pogriješili. 

Uglavnom, poručuju da se radi o javnim aktima Grada. Uz to, podsjećaju da je donesen niz vezanih mjera štednje i pomoći gospodarstvu, ali i odluke o obustavi određenih projekata i aktivnosti. Stavljene su na snagu kako bi, pojašnjavaju, ublažile štetu nastalu zbog aktualnog drastičnog smanjenja prihoda proračuna zbog gospodarske krize uzrokovane koronavirusom. 

"Donošenje svih pozitivnih mjera za naše gospodarstvenike automatizmom donosi i smanjenje planiranih prihoda. Grad Umag nema zakonske mogućnosti imati neuravnotežen proračun, kao što je to moguće u slučaju države, već ima obavezu uravnoteženja prihoda i rashoda. Ako s jedne strane donesemo mjere pomoći za gospodarstvenike koji su pretrpjeli najveće štete, s druge strane moramo usvojiti mjere štednje", odgovaraju i podsjećaju da je svim djelatnicima gradske uprave i ustanova kojima je osnivač Grad plaća umanjena za 11, a gradonačelniku i njegovim zamjenicima za 50 posto. 

Napominju da su svi pročelnici dobili nalog za izradu hitnog nalaza o hitnoj analizi svakog radnog mjesta u svojim odjelima. Oni će predložiti raskid ugovora sa zaposlenicima za kojima je, zbog smanjenja posla, prestala potreba. Tu se prije svega misli na, elaboriraju, radnike ranije zaposlene zbog povećanja obujma posla, s ugovorom na određeno vrijeme. Što se tiče natječaja za radno mjesto grafičara, ističu da je objavljen u veljači, dva mjeseca prije donošenja mjera pomoći.       

Svu svoju ogorčenost otkazima u kulturi iskazala je jedna Umažanka, koja je na svom Facebook profilu, uz priloženu pjesmu talijanskog kantautora Giorgia Gabera "Il Conformista", o tome napisala nekoliko rečenica: "Ovu pjesmu posvećujem svom gradu, Umagu. Ovo nije pjesma koja se lajka, nije zabavna, rijetki će to napraviti. Prepoznajemo se. Uz ovu pjesmu moje misli idu djelatnicama Muzeja grada Umaga, kao i djelatnici Gradske knjižnice koje su dobile otkaz. Zašto? Kako je komotno davati otkaze u kulturi. Jadan grad koji daje otkaze u kulturi. A kako se voli slikati kad dolaze Hartman, Grlić, Dežulović, Pužar, Horvat, Marchig, Rakovac.... bilo ih je u 20 godina Foruma Tomizze. Moj grad je otpratio ove otkaze gromoglasnom tišinom kao i uvijek. Kao i kad su se zatvarale firme '90., ali tada nisu firme zatvarali neki drugi nego dir. iz Umaga. Akteri su još živi nikad sankcionirani. Neću im nikad to oprostiti, i tada je Umag šutio. Namjerno nisam objavila ovaj post na talijanskom jeziku. Talijani u Umagu su za neku drugu priču koja naravno neće imat sretan kraj". 

Iz Grada Umaga pak navode da će se mjere uštede i rezanja, u skladu s budućim prihodima, provoditi i nadalje te da je potrebno biti realan i pripremiti se da ih neće biti dovoljno, pa će se stoga donositi i nove. Prioriteti Umaga su, zaključuju, interesi zajednice koje donose razvojni projekti i projekti u obrazovanju.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini