PULSKI VIJEĆNICI O STANOVIMA, KAŠTIJUNU, PROČISTAČU…

Grad s MUP-om dogovara stambeno zbrinjavanje policajaca


Gradski stanovi, izgradnja pročistača i odabir njegove lokacije, budućnost zgrade Robne kuće Pula, azil za životinje i Kaštijun bili su tema interesa gradskih vijećnika na aktualnom satu sinoćnjeg Gradskog vijeća grada Pule, sve iz redova oporbenih vijećnika. Mirko Jurkić (HDZ) pitao je tako gradonačelnika Borisa Miletića je li moguće neiskorištene i prazne gradske stanove dati po povoljnijim uvjetima sve brojnijim policajcima koji u Istru dolaze iz raznih dijelova Hrvatske kao ispomoć, a onda odluče ovdje ostati trajno.

Na potezu Ministarstvo unutarnjih poslova

- Riječ je o populaciji policijskih službenika koji dolaze iz Slavonije, Podravine, Baranje, Like, ma nebitno, kao ispomoć tijekom ljetne sezone, a potom požele ostati ovdje i zasnovati obitelj. Znamo da policijske plaće nisu velike, a ako Pula ima potrebu za ljudima koji u njoj održavaju red, tada bi bilo u redu da im se i pomogne i da im Grad dodjeli te stanove po povoljnijim uvjetima. Bolje nego da stoje kao neiskorišteni kapital, naglasio je Jurkić.

Gradonačelnik Miletić je odgovorio da je upoznat s problemom stambenog zbrinjavanja djelatnika PU istarske koja jedina od svih PU-a nikada u potpunosti nije popunila sva mjesta po sistematizaciji te joj tijekom sezone u ispomoć dolaze brojni policajci iz drugih dijelova Hrvatske, a mnogi požele i ostati.

- O tom smo problemu pričali s više načelnika PU istarske, a zadnji put i s ministrom Davorom Božinovićem te smo i tada naglašavali, a zastupamo taj stav i sada, da želimo partnerski s Ministarstvom riješiti pitanje dugoročnog zbrinjavanja policajaca i to po istom ključu kao i s Ministarstvom branitelja za branitelje sa statusom hrvatskih ratnih vojnih invalida koji imaju pravo na stambeno zbrinjavanje. Dakle, Grad bi dao građevinsko zemljište i komunalno opremanje, a Ministarstvo bi im trebalo izgraditi stanove. Što se tiče spomenutih gradskih stanova, Grad ima svoj fond, ali se ti stanovi u najvećoj mjeri već koriste. Oni koji se ne koriste trenutno, a riječ je o 15 do najviše 20 stanova, su oni koji i nisu uvjetni za stanovanje pa se ide na procjenu da li ih urediti pa iznajmiti ili ih prodati u ovakvom stanju, ali ponavljam, njih nema puno, rekao je gradonačelnik Miletić, ali i dodao da u Puli postoji određeni broj vojnih stanova koji bi se mogli bolje iskoristiti. No, iako Pula više nije vojni grad, rekao je, ti se stanovi mogu davati na korištenje samo djelatnicima MORH-a.

Spomenuo je također da Grad ima, unutar svoje imovine, u pričuvi dio koji je sačuvan i koji će biti usmjeren za razvoj grada, odnosno za stambeno zbrinjavanje kadrova znanstvene i zdravstvene, ali i drugih institucija u kojima postoje deficitarna zanimanja. Ti bi se stanovi gradili po modelu poticane stanogradnje i pod povoljnijim uvjetima omogućavali stambeno zbrinjavanje deficitarnih visokoobrazovanih kadrova. U konačnici pozvao je sve građane koji znaju za kakav prazan gradski stan, a za koji u gradskoj upravi ne znaju, da im takav slučaj prijave. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter