NAČELNIK OPĆINE MEDULIN

GORAN BUIĆ OBIŠAO JE GRADILIŠTA U MEDULINU Zbog velikog interesa treba odlučiti o novom proširenju, a možda i o novoj lokaciji groblja

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Obilazak gradilišta

Obilazak gradilišta


Načelnik Općine Medulin Goran Buić obišao je jučer gradilišta na području općine. Tako je, između ostalih, pogledao kako napreduju radovi na uređenju nogostupa kod Crkve, proširenje groblja Medulin te gradnja prvog dijela "Male zaobilaznice". Ukupno ć u ove investicije Općina uložiti više od 7,2 milijuna kuna.

Pohvale mještana

Općina Medulin uložila je 12.000 kuna u uređenje nogostupa uz parkiralište kod medulinske Crkve sv. Agneze djevice i mučenice.

Načelnik Buić istaknuo je kako, bez obzira na relativno malu investiciju, stižu brojne pohvale mještana, s obzirom da se na ovaj način omogućila lakša komunikacija pješaka te kvalitetnije uređivanje zelenih i cvjetnih površina.

Naravno, ovo nije jedina investicija koja se u proteklom razdoblju realizirala u i oko crkve. Crkva sv. Agneze djevice i mučenice u Medulinu obnovljena je protekle dvije godine gotovo u potpunosti. Izrađena je vanjska fasada, kape zvonika su obložene bakrom, obnovljene su instalacije, unutrašnja žbuka, ozvučenje, a nabavljen je i novi namještaj. Samo prošle godine Općina je za obnovu Crkve donirala 300.000 kuns, a pritom su istaknuli kako treba zahvaliti župniku vlč. Hrvoju Okadaru koji ne staje s planovima i nastojanjima da priskrbi i dodatna sredstva za ulaganje u Crkvu. Tako je u suradnji s Općinom dva puta aplicirao na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije "Program ulaganja u zajednicu", iz kojeg su također osigurana dodatna sredstva.

- Vjerujem da će crkva ponovno biti prepuna vjernika, čim to epidemiološka situacija bude dozvolila, istaknuo je Buić.

Obilazeći radove na groblju, načelnik je istaknuo da je zadnje proširenje groblja Medulin boilo prije više od 20 godina, a kako se naselje Medulin širi, gradi i razvija, bilo je potrebno graditi, širiti, odnosno prilagođavati potrebama svu prateću infrastrukturu jednog naselja, kako ceste, trgovačke centre, vrtiće, igrališta, škole tako i groblja.

- Pravilnikom o grobljima određeno je da se izgradnja novih i proširenje postojećih groblja utvrđuje prostorno planskom dokumentacijom. Tako je Urbanističkim planom uređenja naselja Medulin predviđena površina za proširenje postojećeg groblja.

Ovaj projekt rekonstrukcije - proširenja groblja Medulin predstavlja prilagođavanje potrebama naselja i ujedno provedbu prostorno planske dokumentacije u dijelu izgradnje komunalne infrastrukture, naglasio je Buić.

Interes za grobna mjesta

Proširenje groblja izvodi se na temelju projekta kojeg je izradila tvrtka Casa domani d.o.o. Pula, a glavni projektant je Borislav Nišević. Ukupna površina na kojoj se proširuje groblje iznosi 1.134 kvadrata, a ukupno se uređuje novih 408 ukopnih mjesta i to 72 ukopna mjesta za jednog pokojnika, 51 grobnica za po šest ukopnih mjesta te jedan kolumbarij za 30 niša za urne. Izvođač radova je pazinska tvrtka Vladimir Gortan d.o.o., a vrijednost ugovorenih radova iznosi više od 2,5 milijuna kuna. Dovršetak radova očekuje se do početka turističke sezone.

Sandro Radošević iz Mjesnog odbora Medulin istaknuo je kako je velik interes mještana za otkup grobnih mjesta, već je zaprimljen velik broj zahtjeva te će se vjerojatno sva grobna mjesta ubrzo rasprodati pa bi trebalo uskoro odlučiti o novom proširenju, a možda i o novoj lokaciji groblja.

Gradnja prvog dijela "Male zaobilaznice" također je interesirala načelnika. Kako je rečeno, prometnica Munida - Katikulić predstavlja prvi dio prometnice Munida - ŽC 5119 (ili kolokvijalno "Mala obilaznica").

- Izgradnja trase prometnice od Munide do Katikulića početak je sustavnog prometnog rješenja naselja s ciljem preusmjeravanja prometa iz centra Medulina, kao i planirane izgradnje komunalne infrastrukture unutar izgrađenog građevinskog područja naselja, naglasio je načelnik Buić.

Građevine uz prometnicu

Izgradnja zaobilaznice izvodi se prema projektu tvrtke Via ing d.o.o., dok je projekt javne rasvjete izradila tvrtka El Roy d.o.o. Pula. Građevinske dozvola izdane su 2018. godine, ali se gradnji pristupilo tek nakon rješavanja svih imovinsko-pravnih odnosa. Uz predmetnu trasu trenutno se nalazi 39 građevnih čestica (izgrađenih i neizgrađenih), ali se pretpostavlja da će ih biti i više, kada se od većih neizgrađenih parcela formiraju nove građevinske čestice.

Medulin će izgradnjom ove prometnice dobiti modernu prometnicu za dvosmjerni promet dužine 526 metara s obostranim nogostupom širine 1,5 metara, odnosno ukupnom širinom prometnice 8,5 metara. Uz prometnicu je izgrađena i oborinska kanalizacija, te postavljene nove LED cestovne svjetiljke. U trup ceste postavljene su instalacije za vodovodnu mrežu i kanalizaciju.

Izvođač radova je tvrtka Cesta d.o.o., a vrijednost radova je više od 4,6 milijuna kuna.

Načelnik Goran Buić istaknuo je kako će i ovi radovi biti gotovi do početka sezone, a nastavak njene izgradnje do Ližnjanske ceste omogućiti će prometno rasterećenje centra Medulina. "Svakako ovaj dio naselja s novom školom, dvoranom i vrtićem zaslužuje ovakvu lijepu prometnicu", zaključio je načelnik.

Sandro Radošević iz Mjesnog odbora Medulin naglasio je da je najbitnije da se dva naselja Munida i Katikulić spoje, da je postojeći put bio neuredan i zapušten, a sada svi dobivaju novu prometnicu s kompletnom infrastrukturom i nogostupima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom