PLODNA JESEN

FOTO/GIGANTSKI VRGANJ Kapitalac od 1,9 kilograma posrećio se supružnicima Radin iz Brtonigle

| Autor: Mijat GAVRAN


Vrijeme je svakojakih plodova pa i onih samoniklih, posebice gljiva koje su prava poslastica u ovom vremenu. Ne treba spominjati da je puno onih koji tragaju za tim biljkama steljnjačama posebice u ovom godišnjem dobu kada ih je svuda uokolo. Među svakovrsnim i ukusnim gljivama za kralja su proglasili - vrganj (boletus edulis). Malo, malo doznamo da je netko od strastvenih gljivara otkrio neku vrst kapitalnog primjerka - ubrao ga, fotografirao se s njim i na kraju uživao u njegovu čarobnom okusu.

Vrganj kapitalac od 1,9 kg (Snimio Adriano Balanzin)

Nešto slično su ovih dana doživjeli supružnici Daniela i Marino Radin iz Radina nedaleko od Brtonigle. Inače, sliku zajedničkog kadra s rijetkim primjerkom vrganja nismo dobili, ali su nam ponešto ispričali o kapitalcu od 1,9 kg, promjerom klobuka od 38 cm, te stapkom na kojoj je izrastao, obujma 34 cm. Sretna nalaznica nam za sugovornika ponudila supruga od kojeg doznajemo.

- Gljiva je tu, na našem području, a vjerojatno i drugdje kao rijetko koje od zadnjih godina. Iako nismo neki strastveni gljivari u nekoliko smo navrata obišli područje nedaleko od kuće, te obližnju šumu. Za kratko vrijeme bi nabrali dvije košare, jer im pogoduju i ove vremenske prilike. Kiša je rosila i zaputili smo se doma najkraćim putem, no supruga je odlučila poći uz rub šume. Kao da je osjetila mogući pronalazak nekog većeg primjerka. U međuvremenu sam stigao doma, a Daniela petnaestak minuta kasnije. Kad je ušla, razgovor o ubranim gljivama je prekinut kad smo vidjeli što drži u ruci, ispričao nam je Marino Radin.

Vrganj kapitalac od 1,9 kg (Snimio Adriano Balanzin)

Za kraj smo uspjeli čuti i što kaže gospođa Daniela koja je pronašla kapitalca ove kraljevske gljive.

- Neki osjećaj me vodio uz rub šume, a i znatiželja da koji korak uđem među stabla. Nedugo potom se taj klobuk ukazao ispred mene. Na trenutak sam zastala i što mi je ostalo nego ubrati ne samo njega, nego još jednog upola manjeg. Eto mi nagrade za ono što sam malo pokisnula, kazala nam je uz smiješak Daniela Radin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater