MUŠTERIJE SU NESTRPLJIVE

FRIZERI SPREMNI ZA POČETAK RADA Od ponedjeljka vrijede posebno rigozorna pravila. Za frizeraje je propisana i MJERA KOJA ĆE ŽENAMA OSOBITO TEŠKO PASTI

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Fora je što u preporukama piše da je poželjno smanjiti međusobnu komunikaciju u salonu, pa će mnogim klijenticama to teško pasti, kaže Irena Bijelić, frizerka iz Kaštela

Gotovo sam izludjela od neizvjesnosti, srdito je započela razgovor naša sugovornica Irena Bijelić iz Kaštela, vlasnica salona Irena jednog od najposjećenijih frizerskih salona na Bujštini. Naime, smješten je uz granični prijelaz Kaštel, pa su tako njezine klijentice, osim lokalnih, najčešće one iz Primorske Slovenije i Trsta. Nastavlja u istom tonu kazivati što je nju i kolegice frizerke iznerviralo dok su očekivale upute za početak rada u ograničenim okolnostima.

- U drugoj fazi ublažavanja mjera koje je nacionalni Stožer civilne zaštite najavio za ponedjeljak 4. svibnja, predviđen je početak rada naših kozmetičkih i frizerskih salona, na veliku radost ljepšeg spola. Tome su prethodili brojni komentari i poluinformacije o novim uvjetima rada koji su podrazumijevali niz pripremnih radnji usklađenih s epidemiološkim mjerama. Sve smo bile van pameti, jer upute nisu stizale i različito smo tumačile ono što bi paušalno doznale putem medija ili iz vlastitih izvora informacija. Tako smo same, već unaprijed, pripremale sve za stvaranje odgovarajućih uvjeta rada. A tek u četvrtak 30. travnja, dakle, tek nekoliko dana prije otvaranja salona stigle su nam i pisane upute o organizaciji rada salona i brijačnica.

Srećom da smo se same dogovorno snašle. Utješno je što u ovoj finalnoj verziji preporuka nisu naveli da su obavezne zaštitne pregrade od pleksiglasa između klijenata i viziri što je jedan trošak manje, kazuje Irena pokazujući pristigle preporuke HZJZ ispisane gotovo enciklopedijski na pet stranica papira. Podijeljene su sustavno po različitim poglavljima i Irena nas upoznaje s najvažnijima. Tako sveobuhvatne izgledaju na prvi pogled kao kakve upute za ozbiljan kirurški zahvat u operacijskoj sali, duhovito konstatiramo. No sada su barem brojne enigme uklonjene pa kad se posao zalaufa sve će postati rutina, mišljenja je Irena.

foto

- Velika većina salona ispunjava ona opća pravila koja se odnose na veličinu radnog prostora, sanitarne čvorove, pultove za naplatu i slično, što je osnovni preduvjet za utvrđivanje broja prisutnih u salonu koji moraju zadovoljiti mjeru minimalne fizičke razdaljine od 1,5 metra u svim smjerovima. Dozatori s dezinficijensom se nalaze na ulazu u salon kao zlatno pravilo na ulasku u sve javne prostore, pa čak i crkvu. Od zaštitne opreme moramo imati jednokratne ogrtače za klijente, ručnike za jednokratnu upotrebu, a rukavice smo nosile i ranije zbog korištenja agresivnih kemikalija. Ja sam još nabavila i otirač za cipele sa dezinficijensom. Obavezne su kirurške maskice za djelatnike, no mislim koristiti i dodatnu zaštitu - vizir. U slučaju korištenja platnenih maskica trebamo ih mijenjati nakon tri sata nošenja. Fora je što u preporukama piše da je poželjno smanjiti međusobnu komunikaciju u salonu, pa će mnogim klijenticama to teško pasti, u šali će Irena, jer će maskice i viziri pomalo obuzdati svih u čakulama.

- Što se tiče slaganja trajni ili takozvanog mini-vala te bojanje kose, one u epidemiološkim preporukama HZJZ nisu zabranjene, ističe Irena pa kaže da bi zabrana farbanje kose bila pravi nonsens, jer velik broj žena boravkom u izolaciji nije pribjegao toj vrsti eksperimentiranja na svojoj glavi. Izrasti su im veliki zbog čega djeluju neuredno. Irena misli da je s visokim stupnjem stručnosti i znanja sve poduzeto od strane HZJZ i Stožera da se suzbije mogućnost novog vala zaraze.

- Trebamo se i dalje ponašati odgovorno i disciplinirano i sve će s vremenom doći u normalu. Žene su inače odgovornije i jako im je važno da budu zadovoljne izgledom jer im to utječe na samopouzdanje. Neki su psiholozi konstatirali kako svaka nakon napravljene frizure izlazi kao nova iz salona te se osjeća barem 10 posto zadovoljnija sobom. One će poštivati maksimalno mjere opreza, deklarativno će Irena uz napomenu da joj je početak rada salona jednako tako važan i zbog ekonomskih razloga.

- Zapošljavam tri djelatnice, ozbiljnim će tonom i ni u jednom trenutku nije pomišljala na dijeljenje otkaza, već kako spasiti njihova radna mjesta, pa je iskoristila državnu pomoć prihvativši za svaku djelatnicu plaću od 3.250 kuna.

- Narudžbe se primaju telefonom. Svaka stranka treba reći koju vrstu usluge želi, na temelju čega ću sačiniti raspored vodeći računa da između svake naručene stranke bude razmak od 15 minuta u kojem obavljamo dezinfekciju sjedalice i pribora, kako bi potom nova stranka mogla sjesti na to isto mjesto. Naravno, trebamo stalno provjetravati prostor, objašnjava novi režim rada koji će joj znatno smanjiti dnevni broj klijenta u odnosu na ranije. Tako je i za ponedjeljak prihvatila manji broj narudžbi. Onako za probu.

- Po mojem izračunu neću moći primati dnevno više od pet osoba iako ćemo raditi u smjenama dvokratno, cijeli dan. Naravno, to će ovisiti i o vrsti usluge, ističe Irena. Poručuje svojim strankama ukoliko osjete simptome prehlade, povećanu tjelesnu temperaturu ili kašljucaju neka zaborave dolazak na frizuru, već pravac k liječniku!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini