ZNANSTVENICI POTVRDILI

FOTO / U ROVINJU PRONAĐENA NOVA VRSTA MEDUZE: Dobila je ime Aurelia pseudosolida

| Autor: HINA
(Foto: Sveučilište u Dubrovniku)

(Foto: Sveučilište u Dubrovniku)


Novu vrstu meduze iz roda Aurelia za znanost su opisali i genetičkim metodama potvrdili znanstvenici s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, na osnovu jedne jedinke pronađene u Rovinju u ljeto 2020. godine.

S tog sveučilišta u utorak su priopćili da je nova vrsta meduze pronađena tijekom boravka njihovih znanstvenika u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" te je pronalazak nove vrste potvrđen genetičkim metodama.

Vrsta je nazvana Aurelia pseudosolida, a pronađena je za vrijeme masovne pojave rebraša Mnemiopsis leidy i meduza vrste Aurelia solida.

Foto

Istraživanje je objavljeno u časopisu Water, a provedeno u sklopu projekata SpaTeGen i DiVMAd koje financira Hrvatska zaklada za znanost, čiji je nositelj Institut za more i priobalje.

Prema pravilima struke, ističu sa Sveučilišta, sav materijal na osnovu kojega je opisana nova vrsta mora se pohraniti u prirodoslovnim muzejima kako bi bio dostupan ostalim znanstvenicima za buduća istraživanja, tako da je meduza pohranjena u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Ovo je, napominju, već druga nova vrsta meduze opisana u posljednjih deset godina u Jadranu, nakon opisa vrste Mawia benovici iz 2014. koja je nazvana po hrvatskom planktologu i ekologu Adamu Benoviću (1943.-2011.).

Foto

Ekologija novoopisane vrste, kao i njezino porijeklo su još nepoznati. Budući da se u Jadranu sve češće bilježe nove vrste organizama kao posljedica klimatskih promjena, postoji mogućnost i da je ova novootkrivena vrsta meduze pridošlica u Jadranu, navode sa dubrovačkog Sveučilišta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum