HRVATSKO-TALIJANSKI PROJEKT MARLESS

Započinje borba protiv otpada u Jadranu. GLAVNA TRI PUNKTA SU MEDULIN, ROVINJ I BRESTOVA

Projekt provodi IRENA, Istarska regionalna energetska agencija u suradnji s ronilačkim klubovima i Centrom za istraživanje mora Ruđer Bošković. Cilj je da se popisivanjem otpada i utvrđivanjem uzroka njegovog nastanka krene u borbu protiv zagađenja mora

| Autor: Lara BAGAR
(Snimio Neven LAZAREVIĆ)

(Snimio Neven LAZAREVIĆ)


U nedjelju 22. svibnja u Medulinu će se održati prva od niza ljetnih aktivnosti čišćenja podmorja koje organizira IRENA - Istarska regionalna energetska agencija u suradnji s istarskim ronilačkim klubovima i Centrom za istraživanje mora Ruđer Bošković, a sve u sklopu velikog međunarodnog projekta čišćenja mora od otpada MARLESS.

Dvije akcije čišćenja podmorja (jedna prije, a druga poslije sezone) će se održati na tri lokacije - Brestova, Medulin i luka Rovinj, prilikom kojih će se prikupiti podaci o količini i vrsti morskog otpada, najavio je Nikola Petrić, voditelj projekta MARLESS.

Medulin, odnosno Guvnina uvala pored Premanture, prvi je na redu, o čemu je detaljnije izvijestio Luciano Lorencin, instruktor ronjenja iz Ronilačkog kluba Centar iz Medulina.

"Tijekom zime u Guvninoj uvali, u blizini uvale Runke, neugodno smo se iznenadili količinom otpada na koju su naišli", rekao je i najavio da je za nedjeljnu akciju, do sada, prijavljeno 30 ronioca, 25 mjesnih ribara i 20-ak volontera. Pri tom je istaknuo   kooordinaciju ronilačkog saveza i Istarske županije, gdje već 30 godina sustavno organiziraju akcije čišćenja podmorja.

gfhf

Komunalna luka u Rovinju (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Drugi ciklus uslijediti će na istoj lokaciji nakon turističke sezone, 11. rujna.

Za dva tjedna slijedi Rovinj, gdje će se 4. lipnja na Malom molu u centru grada organizirati događaj "Čisto Jadransko more za buduće generacije". Na temu morskog otpada građani će na nekoliko štandova moći dobiti informacije te se će se prikazivati promotivni, animirani i edukativni filmovi na tu tematiku, rekao je Petrić. Napomenuo je izvrsnu suradnju sa šest osnovnih škola u Istri, gdje su tijekom travnja i svibnja održane edukacije i akcije čišćenja plaža, nakon čega će se od morskog otpada izraditi različiti radovi.

I dok će se edukativni dio odvijati na kopnu, akcija čišćenja će se istoga dana odvijati u rovinjskoj uvali, gdje će osim podmorja očistiti i plaže, najavio je Davide Brattoni, predsjednik Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj. Očekuje se oko 120 sudionika, a u akciji će sudjelovati i Crveni križ i škole.

Istaknuo je da je klub zadnjih 5 -6 godina do ideja o nužnosti takvih akcija došao u suradnji s Institutom Ruđer Bošković iz Rovinja.

"Uočiti smeće u moru nije dovoljno. U Centru Ruđer Bošković otpad popisuju te se tako može utjecati na izvor onečišćenja. To je bolje nego čišćenje, koje u konačnici nije ni jeftino", zaključio je Brattoni.

Nakon toga, 26. lipnja će se s društvom podvodnih aktivnosti iz Rapca odraditi dvije akcije na trajektnoj luci Brestova. Rujan je rezerviran za drugi dio akcije.

gfhf

Sudionici jučerašnje pressice

Sa znanstvene strane u akciji sudjeluje i Centar za istraživanje mora, o čemu je podrobnije izvijestila dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković.

"Sav otpad koji će s prikupiti na ovim akcijama sortirat će se u kategorije te će se zahvaljujući dobivenim podacima moći odrediti izvor otpada i nakon toga preporučiti mjere za smanjenje", rekla je i naglasila da će se otpad tražiti na tri različite lokacije koje su strateški odabrane jer ondje postoji vjerojatnost veće količine iz različitih razloga - Brestova je trajektna luka, Medulin turistički centar, a luka Rovinj marina. U rujnu će se provjeriti koliko otpada se nakupilo i koje vrste.

Bruno Kostelić, voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije, rekao je da je ovaj projekt jako važan jer je more vrijedan privredni resurs.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter