jedan od najvećih projekata

FOTO / SVEČANO OTVORENA OBNOVLJENA LABINSKA GRADSKA RIBARNICA. U rekonstrukciju i opremanje uloženo više od tri milijuna kuna iz EU fondova

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Na labinskoj tržnici ili kako labinjani vole reći markatu danas je bilo izuzetno svečano. Otvorena je potpuno obnovljena gradska ribarnica kojom upravlja Komunalno poduzeće 1. maj. U rekonstrukciju i opremanje ribarnice uloženo je od 3,1 milijuna kuna a u stopostotnom iznosu radovi su financirani iz EU fondova, i to iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Sredstva su dodijeljena putem natječaja FLAG-a Alba za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 3.1.1. Ulaganja u objekte i prostore za prodaju ribe i drugih morskih proizvoda te u razvoj kratkih lanaca opskrbe iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.- 2020.

vgsdfv

Ante Mišura - ravnatelj Uprave za ribarstvo

Rekonstrukcija i opremanje ribarnice jedan je od najvećih projekata financiranih bespovratnim EU sredstvima na području Grada Labina te najveći i najznačajniji projekt koji se financira u stopostotnom iznosu putem natječaja FLAG-a Albe iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Ideja o ovom projektu potekla je još 2016. godine prilikom našeg osnivanja i izrade same strategije.  Drago nam  je da je 1. Maj kvalitetno odgovorio na potrebe naših ribara te u sklopu ovog projekta opremio ribarnicu ledomatom koji će biti na korištenju ribarima, članovima FLAG-a Alba te im  na taj način omogućiti očuvanje kvalitete ulova sa ribarskih plovila i prodaju svježe ribe i morskih proizvoda građanima Labinštine.

Kao predsjednik FLAG-a izuzetno sam ponosan na dosadašnje odrađenom poslu te kvaliteti i društvenoj važnosti svih do sada odobrenih projekata putem kojih su ravnomjerno zastupljeni interesi javnog i gospodarskog sektora i kojima doprinosimo očuvanju i održavanju tradicije ribarenja na našem području, rekao je Robert Mohorović predsjednik FLAG-a Alba čestitajući pri tom labinskom Komunalnom poduzeću na uspješno odrađenom projektu.

vgsdfv

Obavljeni su keramičarski i soboslikarski radovi, uređena je vanjska fasada a unutra je postavljena nova oprema pa je od 26. svibnja ribarnica zabljesnula u novom ruhu za građane i turiste koji ovdje često navraćaju po svježu ribu i morske plodove.

Direktor Labinskog Komunalnog poduzeća 1. maj Donald Blašković istaknuo je kako je iznimno zadovoljan ovim vrijednim projektom jer će ovo biti reprezentativno mjesto gdje lokalni ribari i obrti mogu prodavati ribu i druge morske proizvode. Zahvalio je i FLAG-u Alba koji je svojim kvalitetnim radom stvorio priliku da se i na lokalnoj razini iskoriste EU sredstva za ovako jedan vrijedan i dugoročan projekt što je najveće ulaganje na gradskoj tržnici u posljednjih 25 godina.

vgsdfv

- Gradska tržnica Labin na raspolaganju je građanima praktički svaki dan u godini.

Zatvorena je samo četiri dana godišnje. Naravno da to ostavlja tragove na zgradi i infrastrukturi te da stalno treba razmišljati o načinima održavanja i obnove. Mi smo veoma sretni da smo dobili izuzetnu priliku da koristimo značajna sredstva Europske unije za rekonstrukciju i opremanje ribarnice koja je vrlo važan sastavni dio našeg markata. Prije svega želim se zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede i Upravi ribarstva što su nam odobrili značajna financijska sredstva za realizaciju našeg projekta.

Također se želim posebno zahvaliti ravnatelju Uprave za ribarstvo gospodinu Ante Mišuri i načelnici Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu gospođi Ireni Jahutka jer ste od samog početka našim ribarima i Flagu Alba bili iskrena i stručna podrška i cijelo vrijeme ste nas navodili u pravom smjeru. I ja Vam se na tome još jednom iskreno zahvaljujem.

vgsdfv

Gradonačelik Valter Glavičić

Jednako tako veliku zahvalnost želim izraziti našim ribarima jer bez Vas i stručnog tima našeg FLAGA Alba danas ne bismo imali modernu ribarnicu kakvu naši sugrađani zaslužuju. Naš Flag Alba od samog osnutka svojim kvalitetnim radom je uspio privući velika financijska sredstva za razne projekte i tako olakšati svakodnevni posao našim ribarima ali i nama koji smo zahvaljujući tome dobili priliku rekonstruirati ribarnicu. Zahvalnost želim izraziti i gradonačelniku g.Valteru Glavičiću na važnoj podršci tom projektu. Također se želim zahvaliti svim osobama koji su svojim stručnim doprinosom omogućili da se ovaj projekat realizira.

Alenu Golji koji je bio direktor trgovačkog društva 1.MAJ kada se ovaj projekt pokrenuo te su u to vrijeme provedene pravovremene pripreme na projektno - tehničkoj dokumentaciji, projektantu Robiju Dragonja i njegovom kopletnom timu iz Studia 92 iz Labina, izvođačima radova Tomislavu Premecu vlasniku tvrke Premec iz Rijeke, Darjanu Šaina i njegovom timu iz tvrtke Fusio iz Poreča.

A da je sve napravljeno stručno i u skladu sa projektom, za to su se pobrinuli Dorijano Zupičić vlasnik tvrke MARE – TECHNIC iz Labina i naš vanjskom stručnom suradniku Marku Zulijan. Naša velika želja je da ova rekonstruirana i opremljena ribarnica bude mjesto gdje će se ljubitelji riba i plodova mora sretati sa svježom ponudom iz našeg mora, a lokalno ribarstvo i akvakultura moći se na moderan način se prezentirati kupcima i tako stvarati još pozitivniji imidž, rekao je na svečanom otvaranju Donald Blašković, direktor trgovačkog društva 1.MAJ d.o.o. koje upravlja gradskom tržnicom u Labinu.

Gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je kako je za razliku od ostatka države Labin na vrijeme shvatio da se samo kvalitetom može biti konkurentan i napraviti j značajan iskorak.

-Živimo u području koje je tik do mora, imamo našu tradiciju i mediteranski mentalitet.

vgsdfv

Ovo je posebna invesicija koja je u cijelosti ostvarena novcem iz EU fondova ali za nju su zaslužni naši ljudi. Netko će reći da nije bilo europskog novca ne bi se ništa realiziralo, ali i drugima je taj novac na raspolaganju. Izrazio bih se slikovito, naše komunalno poduzeće je isplelo mrežu i bacilo je pa je ulovilo bogat ulov. Stoga im

čestitam na tom ulovu koji je pokazao da se može ako se hoće. Naš markat je više od trgovine, to je mjesto na kojem se ljudi susreću i druže, ovdje održavamo svoju autentičnost To je priča koja nam ostaje, rekao je Glavičić te najavio kompletnu obnovu markata. Ante Mišura, ravnatelj uprave za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede čestitao je Gradu Labinu, Komunalnom poduzeću 1.maj i FLAG-u Alba na realizaciji ovog projekta istaknuvši njegovu važnost za lokalnu zajednicu, posebno u vrijeme covida kada je lokalno tržište postalo vrlo važno.

dfgedt

Najavio je da će do 2007.godine na raspolaganju biti još 302 milijuna kuna te se nada da će Grad Labin i dalje svojim projektima participirati u raspodjeli tog novca. FLAG ALBA i LAG Istočna Istra svojim su radom i ažurnošću provedbom ovakvih natječaja jedni su od najaktivnijih u Hrvatskoj te samim time osiguravaju ogromna sredstva za Labinštinu dostupna putem europskih fondova. U samo protekle četiri godine putem natječaja realiziranih s njihove strane na Labinštinu je stiglo više od četiri milijuna eura za 39 projekata za privatni i javni sektor.

dfgedt

Klapa Labin

No, ništa od toga ne bi bilo moguće da nije prisutna sinergija te da su svi, od poljoprivrednika, ribara, javnih ustanova i lokalne samouprave svjesni prilike koju imamo te da svakodnevno spremamo kvalitetne i raznovrsne projekte. Otvorenje ovakve, moderne ribarnice veliki je iskorak u popularizaciji markata kao jednog od važnijih mjesta druženja građana koje će od sad biti još i posjećenije. U prigodnom programu sudjelovali su Klapa Labin i KUD Rudar iz Raše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater