dvostruko slavlje

FOTO / Park prirode Učka slavi 23 rođendan, a novi Centar za posjetitelje svoj prvi. NAJVIŠU ISTARSKU GORU GODIŠNJE OBIĐE STO TISUĆA POSJETITELJA

Subotnji program na Poklonu pružio je posjetiteljima priliku da, kroz stručna vođenja muzejskim postavom, saznaju više informacija o vrijednostima zbog kojih su Učka i Ćićarija proglašene parkom prirode, ali i da osvijeste problem bacanja otpada u prirodu, s posebnim naglaskom na problematiku zagađenja podzemnih objekata

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
(Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

(Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Dvostruko rođendansko slavlje, 23. rođendan Parka prirode Učka i prvi rođendan Centra za posjetitelje na prijevoju Poklon, na 930 metara nadmorske visine, na spoju Istarske i Primorsko goranske županije, bila je prilika za mnoge poklonike najviše učkarske gore da je obiđu i uživaju u prirodnim ljepotama, outdoor aktivnostima, ali i edukativnim sadržajima novog visitor centra.

Spoj mora i planine, Sredozemlja i unutrašnjosti, temeljno je obilježje Učke. Po raznovrsnosti staništa i na njima obitavajućih vrsta, jedna je od značajnijih točki biološke raznolikosti europskog kontinenta. Proglašenjem Učke i dijela Ćićarije parkom prirode, u svibnju 1999. godine, stvoreni su preduvjeti za bolju i organiziraniju turističku valorizaciju, a otvaranjem novog Centra za posjetitelje u svibnju prošle godine, Park prirode Učka prešao je na jednu sasvim novu, cjelogodišnju razinu rada i djelovanja.

BVN VCB

Info pult

- Park prirode Učka s izgradnjom Centra za posjetitelje postigao je jednu posve novu dimenziju u interpretaciji i edukaciji posjetitelja u pogledu prirodne i kulturne baštine. Stvarno sada imamo reprezentativan centar gdje možemo naše posjetitelje educirati, informirati, upoznati s vrijednostima parka i okolnog područja, od kuda oni mogu dalje krenuti u istraživanje prirodnih ljepota na samom terenu, zadovoljan je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić.

BVN VCB

Zanimljivo je podjednako djeci i odraslima

Visoku posjećenost bilježi učkarski park prirode sve ove godine od svog proglašenja. Čak je u vrijeme pandemije Učka imala porast posjetitelja koji se bave outdoor aktivnostima. Neovisno o tome što su bila neka ograničenja u zatvorenom prostoru, vanjski prostor standardno privlači veliki broj posjetitelja.

- Lani je oko 100.000 posjetitelja posjetilo Park prirode Učka. Ove godine brojke su također na visokoj razini tako da očekujemo da će do kraja godine premašiti prošlogodišnje. Zahvaljujući europskom projektu Učka 360° u sklopu kojeg je izgrađen i Centar za posjetitelje, radilo se i na uređenju posjetiteljske infrastrukture. Jedan od novih pokazatelja posjećenosti su i brojači postavljeni na kulu Vojak, u Velu dragu i Centar za posjetitelje.

BVN VCB

Trogodišnjak koji je već treći puta obišao muzejski postav

Do sada, s obzirom da nemamo naplatu ulaznica u sam Park prirode Učka, nismo imali konkretne podatke o posjećenosti, a sada zahvaljujući brojačima, imamo. Do 2021. godine se procjena posjetitelja radila na nekih 30.000 godišnje, a evo sada uz pomoć brojača smo došli do toga da je ta brojka zapravo trostruko veća. Sam Centar za posjetitelje koji obuhvaća interpretacijski postav, info pult, suvenirnicu te konferencijske i edukacijske dvorane, u proteklih godinu dana otkako je otvoren, posjetilo je četrdeset do pedeset tisuća posjetitelja, od toga je desetak tisuća obišlo interpretacijski postav, napomenula je Doris Kramarić, savjetnica za marketing u Parku prirode Učka.

BVN VCB

Članovi slovenskog društva iz Labina

Naglasila je da je zahvaljujući zanimljivom dizajnu i inovativnom pristupu prezentaciji prirodne i kulturne baštine, muzej nagrađen s dvije međunarodne nagrade: BigSee Tourism Design 2022 i MUSE Creative Awards.

Interpretacijski postav je multimedijalan, interaktivan, namijenjen nekim novim generacijama no posjećuju ga posjetitelji svih uzrasta. Špilja u kojoj se može imitirati let šišmiša i lov uz pomoć eholokacije, nešto je najzanimljivije gdje najmlađi najčešće pohrle. Odraslima je privlačna interaktivna dinamička maketa izrađena s više od trideset tisuća pinova koji s elektromotorom pretvaraju i tvore maketu Učke, obrtnički ručni proizvod, unikat kakav ne postoji na svijetu i u potpunosti domaće izrade. Za njih je to najveća zvijezda modernog muzejskog postava i nešto što ih najviše oduševljava.

BVN VCB

Interaktivna dinamička maketa Učke

Da su posjetitelji doista oduševljeni interaktivnim pristupom muzejskog postava, primijenjenom djeci, potvrdio je Karlo Radović iz Rijeke koji je došao s malim Lukom Kučan Radovićem, trogodišnjakom koji je treći puta obišao interakcijski postav i već zna što treba pritisnuti da bi mu se na zaslonu pojavila animacija koju želi pogledati. - Stvarno je lijepo, rekli nam je članica slovenskog društva iz Labina, Milena Fiket koja je susret na Učki iskoristila da vidi multimedijski muzejski postav u kojemu se prvi puta zatekla.

Istovremeno s rođendanskim slavljem, u jamama Rašpor i Pricejak provedene su akcije čišćenja speleoloških objekata, u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić, inicijative Čisto podzemlje i Javne ustanove Park prirode Učka. Tim povodom u konferencijskoj dvorani Centra za posjetitelje Poklon održana su dva predavanja, na kojima se govorilo o speleologiji, ugroženosti podzemlja, problemima i prilikama za rješavanje problema otpada u špiljama i jamama. Predavanje "Upoznajmo svijet speleologije" održao je Andrea Deklić, a predavanje "Inicijativa Čisto podzemlje", Damir Janton.

Andrea Deklić, magistar geografije, speleolog Speleološkog društva Underground iz Umaga, viši stručni suradnik u Javnoj ustanovi Natura Histrica, naglasio je da su speleološki objekti ogledalo stanja na površini, ako je na površini zagađenje, isto će biti vidljivo i u podzemlju. Očuvanjem speleoloških objekata osim što čuvamo geomorfološke forme, živi svijet, čuvamo i ljudsko zdravlje jer ako je voda zagađena u speleološkom objektu bit će i na izvorištu.

BVN VCB

Prvi rođendan novog Centra za posjetitelje Poklon

- Čak 32 udruge u Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja rade na speleološkom katastru, registru speleoloških objekata u Hrvatskoj, i do sada je dokumentirano nešto malo manje od pet tisuća speleoloških objekata u Hrvatskoj, od toga je u Istri za sada dokumentirano oko 300 ne računajući područje Ćićarije i Učke gdje ih je još oko 400. U Istri imamo preko 200 onečišćenih speleoloških objekata znači gdje se nalaze ilegalna odlagališta otpada ili slično.

Na području Učke je ta brojka puno manja iz razloga što je depopulacija izražena već stotinjak godina, ali na žalost i ovdje ima speleoloških objekata u kojima ima smeća. Bacanje smeća u speleološke objekte je jedan kulturološki problem.

Nekada su naši stariji bacali ostatke od kolinja, drva…, koje bi s vremenom trulili u speleološkom objektu, ali zadnjih sto godina imamo problem nove vrste smeća koja nije biorazgradiva, konkretno plastike, raznih metala. Tim materijalima treba preko tisuću godina da se razgrade. Polako propadaju u mikro čestice koje pijemo u vodi i talože se u našim organizmima, upozorio je Deklić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini