POZIV NA OPREZ

FOTO I VIDEO / Na jugu Istre jučer uočena mala meduza koja može nanijeti veliku bol i ozljede

| Autor: Foto. video i tekst Marinko BABIĆ
Meduza morska mjesečina

Meduza morska mjesečina


Tijekom jučerašnjeg ronjenja u organizaciji Udruge Eko more i RK centar iz Medulina, u uvali Velika Kolumbarica (poluotok Kamenjak) uočena je meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca).

Morska mjesečina je relativno mala meduza s polukružnim klobukom i lovkama ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim točkicama. Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozlijede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak.

Meduza naraste do 20 centimetara duljine i do 6 cm promjera klobuka. Obitava pod površinom na dubinama 0-10 metara, gdje lebdi i povremeno pliva.

Naziv Pelagia noctiluca dolazi od grč. pélagos (otvorena pučina) te od lat. nox (noć) i lux (svjetlo), pa se Pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami. Iako je tipična pučinska meduza, ponekad je morske struje i valovi nanesu do obale gdje je prijetnja kupačima. Široko je rasprostranjena u toplim i umjereno toplim morima, najviše u  Atlantskom oceanu, Sredozemnom i Crvenom moru.

Meduza morska mjesečina

Bez obzira na to što nije ni malo bezazlena, pojava morske mjesečine svakako nije razlog da izbjegavamo kupanje i uživanje u moru. Iako je relativno malih dimenzija (manja od pedlja), zbog njenih žarkih boja lako ju je uočiti. Dovoljno je sa sobom u more ponijeti masku i disalicu i tako izbjeći neželjeni bliski susret, a uz to ćemo uživati u ljepotama našeg podmorja.

Ako nam se ipak dogodi da nas opeče morska mjesečina, postupak prve pomoći prema MED-JELLYRISK protokolu (autori: Stefano Piraino and Alan Deidun) je slijedeći:

Meduza

Važno: ne primjenjivati slatku vodu, ocat, amonijak, alkohol, ne stezati zavojem.

U slučaju šoka ili poteškoća s disanjem odmah potražiti liječničku pomoć.

Pažljivo isprati morskom vodom, bez trljanja.

Meduza morska mjesečina

Ako je moguće, na ozljedu nanijeti pastu načinjenu od 50 posto sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat NaHCO3) i 50 posto morske vode u trajanju 5 minuta.

Ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom.

Staviti led (umotan u plastičnu vrećicu) u trajanju 5-15 minuta.

Ako bol ne prolazi, po potrebi ponoviti postupak s ledom.

Ako je  intenzivna bol prisutna i dalje, potražiti savjet u ljekarni, zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (npr. Lidokain 3-4 posto + hidrokortizon).

Isti protokol se primjenjuje i za kompas meduzu (Chrysaora hysoscella) i morska pluća (Rhizostoma pulmo).

Pogledajte ovu meduzu i na tri videa:

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini