NAJNOVIJE


JAVNI SEKTOR U ISTRI NAJVIŠE ULAGAO U VALORIZACIJU PRIRODNE I KULTURNE BAŠTINE

Flego: Kroz EU projekte u istarski turizam plasirano 612 milijuna kuna

| Autor: Duška PALIBRK
(M. MIJOŠEK)

Gotovo svi projekti su orijentirani na produljenje turističke sezone, na privlačenje posjetitelja u pred i posezoni, a mnogi od njih su usmjereni na razvoj turizma u unutrašnjosti Istre. Europskim projektima su se tako razvijali selektivni oblici turizma poput kulturnog i aktivnog turizma, odnosno cikloturizma ili pješačkih ruta, kao i enogastronomija te održivi razvoj, naglašava župan Valter Flego

 

U Istri je do sada realizirano čak 214 europskih projekata na području turizma, a njihova ukupna vrijednost iznosi gotovo 612 milijuna kuna. Zahvaljujući ovim projektima istarskim je korisnicima dodijeljeno 279 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Javni je sektor proveo 141 projekt, a privatni 73 projekta. Kako objašnjava istarski župan Valter Flego, javni sektor je najviše ulagao u valorizaciju prirodne i kulturne baštine kroz turizam, održivi razvoj, dok je privatni sektor najviše ulagao u objekte za turističke i ugostiteljske usluge.

Turizam u zaleđu

- Gotovo svi projekti su orijentirani na produljenje turističke sezone, na privlačenje posjetitelja u pred i posezoni, a mnogi od njih su usmjereni na razvoj turizma u unutrašnjosti Istre. Europskim projektima su se tako razvijali selektivni oblici turizma poput kulturnog i aktivnog turizma, odnosno cikloturizma ili pješačkih ruta, kao i enogastronomija te održivi razvoj, naglašava Flego.

Jedan od značajnijih EU projekata koji je provela Istarska županija je onaj revitalizacije i revalorizacije nekadašnje uskotračne pruge Parenzane, koja je danas biciklistički i pješački put. Konkretno, provedena su tri projekta: Parenzana - Cesta zdravlja i prijateljstva, Parenzana II i Parenzana Magic, ulaganje vrijedno oko 15 milijuna kuna. Najvrjednije aktivnosti bile su krčenje dijelova trase i postavljanje podloge te obnova nekadašnje škole u Tribanu kraj Buja te njena prenamjena u prenoćište za bicikliste, pješake i ljubitelje outdoor aktivnosti.

Župan Flego podsjeća i na projekte Revitas I i II, koji su se odnosili na revitalizaciju istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu. Na oba projekta jedan od partnera je bio i Grad Kopar, a radilo se na stvaranju mreže info-centara, prepoznatljive zajedničke destinacije Istra, prekograničnim turističkim itinerarima i rutama. Također, projekti su, bez obzira na državne granice, bili sumjereni na razvijanje prepoznatljivog istarskog identiteta temeljenog na zajedničkoj povijesti, uz uvažavanje lokalnih specifičnosti. Na taj se način, kroz povećanu integriranu prekograničnu ponudu utjecalo na produžetak sezone i gospodarstvo pograničnog područja čija je glavna djelatnost turizam. Ukupna vrijednost projekata iznosi više od 18 milijuna kuna.

Od onih u tijeku, župan izdvaja EU projekt KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa.

- Ulaganjem u kulturnu baštinu kroz integraciju različitih, ali povezanih aktivnosti želi se unaprijediti upravljanje kulturnim dobrima u Svetvinčentu i Buzetu, ali i staviti ih u funkciju održivog kulturnog turizma. Projekt predviđa rekonstrukciju dvaju spomenika kulture, razvoj kulturnih, edukativnih i prezentacijskih sadržaja unutar kaštela, uspostavu i postav zbirke oružja Ferlin unutar kaštela Morosini-Girmani te prezentacijski centar autohtonih prehrambenih proizvoda, odnosno kušaonu Središnje Istre unutar Kaštela Morosini-Grimani, ističe župan Flego napominjući da ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 22,5 milijuna kuna, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vodeći partner projekta je Općina Svetvinčenat uz još 11 partnera iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Kamenolom Fantazija

Krajem prošle godine je započela provedba EU projekta "geoIST3A - Valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude". Osnovni cilj projekta je valorizacija geološke baštine područja grada Rovinja kroz stvaranje i promociju jedinstvenog turističkog proizvoda te povećanje znanja posjetitelja o važnosti očuvanja prirodne baštine. Projektom će se urediti geološki park Cava di Monfiorenzo - Kamenolom Fantazija, s ciljem promoviranja i valorizacije geološkog spomenika. Kamenolom Fantazija u blizini Rovinja predstavlja jedinstven primjer sedimentologije vapnenca i jedan je od najinteresantnijih u svijetu. Stijene iz ovog kamenoloma stare su više od 130 milijuna godina, a realizacijom projekta GEOIs3A ostat će važan segment rovinjske i istarske turističke ponude.

- Prirodna baština je izuzetno važan dio naše kulture, kao i naših regionalnih posebnosti. Prirodna baština koja je kroz povijest ostala očuvana je jedinstvena i nenadomjestiva te je naša dužnost i odgovornost očuvati ju i adekvatno valorizirati. Prirodna i kulturna baština ujedno predstavljaju ne samo bitne atrakcijske elemente ukupne turističke ponude neke destinacije, već i sve značajniji motiv potencijalnih turističkih dolazaka, smatra Flego.

Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 10 milijuna kuna, a provodi ga Javna ustanova Natura Histrica i partneri Grad Rovinj i TZ grada Rovinja.

Od EU projekata privatnog sektora valja spomenuti izgradnju vinskog hotela Roxanich, koji predstavlja novi turistički proizvod unutar kategorije vinskog turizma. Projektom se željelo otvoriti dodatne kanale prodaje te proširiti djelatnost na vinski turizam s ciljem povećanja ugostiteljsko-turističke ponude područja Motovuna. Hotel ima novi vinski podrum s prostorijom za amfore, kušaonicom i vinotekom, vanjski bazen, spa, terase-vidikovce, restoran i prostore za poslovne događaje i izložbe. Izgradnja ovakvih hotela osnovni je strateški preduvjet za razvoj središnjeg dijela Istre. Vrijednost hotela je 48 milijuna kuna, a EU sufinanciranje iz Strukturnih i investicijskih fondova iznosi 9,6 milijuna kuna. Ulaganje u podrum iznosi 31,3 milijuna kuna, od kojih 9,9 milijuna kuna iznosi EU sufinanciranje temeljem Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018.

Stancija Meneghetti

Provedbom projekta "Povećanje broja turista u turističkom naselju Stancija Meneghetti povećanjem smještajnih kapaciteta, unaprjeđenjem postojećih i uvođenjem dodatnih turističkih sadržaja" ispunili su se uvjeti za kategorizaciju turističkog naselja s četiri zvjezdice, povećanje broja gostiju, uvođenje dodatnih turističkih sadržaja, produljenje turističke sezone na cijelu godinu, stvaranje šest novih radnih mjesta te unaprjeđenje enogastro, konferencijske i spa turističke ponude. Vrijednost projekta iznosi 28,7 milijuna kuna, od kojih su 9,8 milijuna kuna bespovratna sredstva iz EU fondova.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam