KONFERENCIJA ZA NOVINARE

FESTIVAL UMJETNOSTI I TOLERANCIJE - LABINA: Bogat višednevni program za sve uzraste i gušte

| Autor: Branko BIOČIĆ
S današnje konferencije za novinare (Snimio Branko Biočić)

S današnje konferencije za novinare (Snimio Branko Biočić)


"Ovaj festival pripada gradu, nadam se da ćete ga čuvati i da će trajati", rekla je otvarajući treću i posljednju konferenciju za novinare Sonja Damjanović, izbornica i umjetnička voditeljica trodnevnog festivala umjetnosti i tolerancije Labina. Ispravio ju je labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji istaknuo da ovaj Festival pripada građanima a ne gradu Labinu

- Drago mi je da ćemo ovaj lijepi stari grad i njegove uličice pokazati posjetiteljima sa svih strana koji dođu ovih dana u naš grad. Labin ima puno mladih kreativaca koji će sudjelovati u ovom festivalu i sretna sam zbog toga, rekao je Glavičić.

Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu, istaknuo je da je tolerancija biljka koja sporo raste i da je stalno treba njegovati a Labin je još iz vremena rudara koji su ovdje radili sa svih stana poznat po toleranciji. Direktorica Turističke zajednice Labin Astrid Glavičić raduje se festivalu i zadovoljna je što je i turizam dio toga. Nada se druženju i iduće godine.

Renata Kiršić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta izrazila je zadovoljstvo što su podržali festival i pružili mu logističku potporu te što će gradska Galerija i Narodni muzej sa svojim prostorima biti dio festivala. Održavanje festivala Labina koji je lijepa priča za budućnost pozdravio je i Jasmin Mahmutović, direktor Turističke zajednice koji je sve pozvao na Rašku placu u subotu u 18.30 sati na predstavu Zijada Sokolovića i dramsku sekciju tamošnje osnovne škole. Irene Franković, načelnica općine Sveta Nedjelja pridružila se čestitkama organizatoru te izrazila zadovoljstvo da su se i oni kao i Raša priključili festivalu pozvavši sve na predstavu u petak u Sveti Martin.

Ravnateljica Labinske Umjetničke škole M.B. Rašan Melita Lasek Saterwhite ponosna je što i njena škola sa 75 učenika i 20 profesora sudjeluje u programu festivala. Profesor te škole Marijan Lincmajer i voditelj udaraljkaškog ansambla Bim Bam predstavio je repertoar tog ansambla koji će također nastupiti na festivalu. Čedomir Ružić, ravnatelj Srednje škole M. Blažina rekao je kako je emotivno vezan za kazalište pa je posebno uzbuđen što će se ovakav vrhunski događaj održavati u labinskom starom gradu koji će se na nekoliko dana pretvoriti u svjetsko kazalište.

- Nastavljamo tradiciju rada s mladima i želimo od srednjoškolaca učiniti da ne budu samo potrošači kulture i umjetnosti nego i kreativni i njezini nositelji, rekao je Ružić a profesorica Amneris Ružić najavila je njihovu predstavu, odnosno scensko putovanje kroz labinsku prošlost i kulturnu baštinu sa 40 učenika.

Predstavila se i kreativna akademija Labin koja će za vrijeme trajanja festivala organizirati izložbu radova svojih članica a svoja će vrata otvoriti i Galerija Alvona, Gradska galerija i Narodni muzej Labin.

Na kraju je gimnazijalka Alesia Juričić recitirala dvije pjesme, Elis Lovrić i Giuseppine Martinuzzi. Vrhunski program Festivala "Labina" koji će se održati u starogradskoj jezgri Grada Labina od 18. do 21. svibnja a na kojem će nastupiti priznati i nagrađivani umjetnici promovirajući kulturu ali i Labin te načelo tolerancije otvorit će u srijedu u 19 sati u Teatrinu Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke predstavom "Bonsai ima kratke grančice“. U 20.30 sati, također u Teatrinu, održat će se glazbeni session učitelja Umjetničke škole Matka Brajše Rašana Labin a nakon toga u 21.15 sati na istom mjestu koncert će održati Elis Lovrić.

U četvrtak u 18.30 sati na Torjonu će nastupiti Ansambl udaraljki Bum Bam a u 19 sati će na istom mjestu biti otvoren Festival s Doris Karamatić, zagrebačkom harfisticom i programom "Me, Myself & Harp". U 20.15 sati u Starom gradu Labinu Nikolina Komljenović izvesti će performans tijela u zraku "Deset godina nakon" a u 21 sat u Teatrinu nastupa Grupa Teatar s predstavom, "Demokracija". U 22.30 sati kod Špine grupa Koktel održat će koncert od nazivom Balkan Europe.

U petak će u La Loggi i na Torjonu u 10.30 sati nastupiti učenici Labinske umjetničke škole s programom "Lake note malih glazbenika" a nakon njih održat će se u La Loggi likovna radionica za djecu. U 17 sati u Gradskoj galeriji Labin gostuje Josipa Pavičić koja će promovirati knjigu "6 milimetara". U 18 sati u Crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u starom gradu Labinu koncert će održati Melita Lasek Satterwhite & Edi Šiljak a u 19 će u Teatrinu nastupiti Mia Begović s predstavom "Sve što sam prešutjela". U isto vrijeme u župnoij crkvi u starom gradu služit će se sveta misa "Molitva za mir".

U općini Sveta Nedjelja, u Pineti u Sv. Martinu u 20 sati gostuje Kazalište Moruzgva s predstavom "Čudo". "Muzika za mir", operna arija by Verica Pejić & Aleksandar Bahun na rasporedu je u 20.15 u župnoj crkvi. Bogat dan nastavlja se u 21 sat u Teatrinu i ostalim lokacijama u starom gradu Labinu nastupom Bitef Teatra s predstavom "Kretanje" a u 23 sata u Gradskoj galeriji Labin Film evergreen – koncert by Koktel bend.

Program se nastavlja u subotu, 21. svibnja, u 10 sati u Gradskoj galeriji Labin okruglim stolom "Art is the Power of Tolerance". U 10.30 na lokaciji La Loggia i Torjon održat će se koncert Umjetničke škole M. B. Rašan pod nazivom "Violins united", u 11.30 u Teatrinu djeca plešu "Plesni kaleidoskop" umjetničke škole M. B. R. Labin, u 17 sati u   Starom gradu Labinu Scenska uprizorenja Srednje škole Mate Blažine Labin, u 18 na Trgu Republike u Raši igrokaz će izvesti Dramska skupina Osnovne škole Ivana Batelića, Raša a zatim će na istom mjestu nastupiti u 19 sati Zijah A. Sokolović s predstavom "Lijevo desno glumac". U Labinskom Teatrinu u 21 sat nastupiti će Teatar Exit s predstavom "Shakespeare na Exit" a u 22.30 sati kod Špine uslijedit će zatvaranje Festivala. Na glazbenom sessionu nastupiti će Aleksandar Bahun i Nevena Reljin s Jazz vremeplovom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini