Pripremljeno je tri tisuća porcija (dio je podijeljen u gradskim ustanovama), s četiri vrste pašte u ponudi: mediteran, bolognese, paste s tunom i morskim plodovima * Vrijedni kuhari ovog mega kulinarskog showa bili su Dragica Lukin i Igor Lukin uz Podravkine promotore kulinarstva
Tradicionalna humanitarno - kulinarska priredba "Fešta od rajčica", jedna od najomiljenijih umaških veselica, brojem prisutnih i prikupljenim sredstvima u visini od 32.650 kuna potvrdila je značaj ove manifestacije. U organizaciji Podravke iz Koprivnice, Grada Umaga i Turističke zajednice, uz potporu Istarske županije i udruge Pomidor iz Umaga, organizirana je 22. "Fešta od rajčica" kojom se najavljuje početak berbe rajčica na umaškim poljima rajčice i prerade u umaškoj tvornici Povrće, tvornice s pedesetogodišnjim radnim vijekom na Umaštini.
Spravljeno 370 kilograma pašte
Feštarski program je bio šarolik, ali ono što osobito privlači posjetitelje svih ovih godina na trg u vrijeme fešte od rajčica su ukusno pripremljene pašte s temeljnim sastojkom Podravkine šalše koje su se mogle guštati po cijeni pjata od samo 20 kuna. Na kraju je ostvaren sveukupni prihod u visini od 32.650 kuna koji će biti namijenjen u humanitarne svrhe, točnije za nabavku radiološkog uređaja za umaški Dom zdravlja.
U kuhinji na otvorenom spravljeno je oko 370 kilograma pašte ili tri tisuća porcija (dio je podijeljen u gradskim ustanovama), s četiri vrste pašte u ponudi: mediteran, bolognese, paste s tunom i morskim plodovima, a kupcima su darovane bočice vode. Vrijedni kuhari ovog mega kulinarskog showa bili su Dragica Lukin i Igor Lukin uz Podravkine promotore kulinarstva, a asistenti spomenutih chefova bili su Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga, njegovi zamjenici Mauro Jurman i Ivan Belušić, te direktor Turističke zajednice Grada Umaga Milovan Popović.
- Pučka fešta od rajčica, potvrđuje da je ovo odlično osmišljen turistički proizvod na kojemu promoviramo autohtone proizvode, čime gosti dobivaju informaciju o našoj destinaciji, ali i svjetski priznatom brendu Podravke. Prema našoj procjeni trgom je prodefeliralo oko četiri tisuće domaćih i stranih posjetitelja i njihov broj iz godine u godinu raste, što nas osobito raduje, jer fešta ima i humanitarni karakter, pa je rastući broj posjetitelja potvrda zajedništva svih ljudi dobre volje, rekao nam je Popović.
Najrajčica Ingrid Pribac iz Škudelina
Na fešti je priređen i izbor najrajčice, na koji su prijavljena četiri crvena divovska primjerka, a nakon vaganja, pod nadzorom dr. Zdravka Matutana, direktora razvoja poljoprivrede Podravke, pobijedila je rajčica teška 0,938 kilograma proizvođačice Ingrid Pribac iz Škudelina. Drugo mjesto pripalo je rajčici teškoj 0,840 kilograma koju je kandidirao Pero Mikovčić iz Čepljana, a treće mjesto osvojila je rajčica teška 0,726 kilograma koju je donijela Jadranka Kozlović iz Umaga.
Zabavu nad zabavama zasladio je veliki napuhani lutak Lino Medolino koji se do sitnih sati družio s neumornom djecom, a bile su tu i umaške plesno-glazbene zvijezde, mažoretkinje i Puhački orkestar Naša Sloga Babići, dok je situ i zadovoljnu publiku na podiju, pretijesnom za sve plesače, rasplesao izvrstan Alfa Time band s glazbenim hitovima za domaću i stranu publiku.
Kao i svake godine, u jutarnjim je satima održan i stručni skup za proizvođače rajčica s područja Istre i kooperante Podravke, gdje su od stručnjaka iz Hrvatske, Italije i Mađarske dobili informacije o načinu poboljšanja količine proizvodnje i kvalitete rajčica, a najuspješnijima su uručena priznanja.