(NE)ODABIR ZA DOPREDSJEDNIKA

FERIĆ: Većina u županijskoj Skupštini pokazala je demokratski primitivizam IDS: Pozivamo oporbu da ponudi kandidata koji ne dijeli ljude, već ih spaja

| Autor: Milan PAVLOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK
Boris Miletić, Danijel Ferić i glasanje na današnjoj sjednici

Boris Miletić, Danijel Ferić i glasanje na današnjoj sjednici


"Oporbi pripada jedno mjesto potpredsjednika Skupštine, manje je bitno jesam li to ja ili netko drugi. Međutim, ovim činom većina u županijskoj Skupštini je pokazala demokratsku insuficijenciju, da ne kažem, demokratski primitivizam, i to im ne služi na čast. Ja mogu razumjeti njihovu frustraciju što su na izborima izgubili 5 gradova i 13 općina u Istarskoj županiji, mogu razumjeti frustraciju da je gospodin Miletić sa svega 40 glasova razlike postao župan, međutim taj demokratski nedostatak im se na ovim izborima obio o glavu, a vjerujem da će tako biti i ubuduće", kazao je nakon sjednice Skupštine Istarske županije nesuđeni potpredsjednik iz redova oporbe Danijel Ferić.

Skupština 2

Ferić u nevjerici

Dodao je kako je stvar demokratske prakse i uzance da oporba sama, a ne skupštinska većina, odlučuje o tome tko će biti predstavnik u tijelima iz njihovih redova. Danijela Ferića oporba je predložila za potpredsjednika Skupštine iz redova oporbe, međutim IDS i partneri koji u Skupštini imaju apsolutnu većinu, suzdržanim glasovima "izminirali" su taj izbor. Prema riječima Sanje Radolović IDS je na taj način izigrao i međustranački dogovor, budući da je, kako je kazala, predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika "potvrdio da će Ferić biti potvrđen od strane vijećnika IDS-a za potpredsjednika".

Skupština 3

Sanja Radolović snima što se događa

"Po izrazima na licima vijećnika IDS-a bilo je očito da oni u ovoj prostoriji jedan drugoga ne podnose. Očita su bila i njihova kisela lica u kojima je dosadašnji predsjednik Valter Drandić pokunjeno gledao zašto ga se nije ponovno izabralo na tu poziciju, a bivši predsjednik kluba Vili Rosanda sjeo u zadnji red. Očito je da bi oni jedni druge topili u čaši vode, a to su danas odlučili lomiti na nama, kao da nama pokažu svoje jedinstvo i svoju snagu. Ali mi na to ne pristajemo i ovim činom su zabili zadnji čuvao u lijes svoje navodne demokracije koju su provodili. Mi se tako nećemo ponašati i ako mene pitate, ja sam za to da naredne 4 godine, dok IDS ne odluči podržati Ferića za potpredsjednika Skupštine, ne odustanemo od tog prijedloga", kazala je Radolović.

Skupština 3

Vili Bassanese se čudi

Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese potvrdio je da je međustranački sastanak održan u ponedjeljak, te da je na njemu postignut dogovor da Ferić dobije potporu za mjesto potpredsjednika.

"Dvadeset se godina bavim politikom i ono što me malo iznenadilo je da je do kraja iscrpljena ljudskost iz politike jer pogledali smo se u oči i nešto smo se dogovorili. To vrijedi više od bilo kojeg pisanog dogovora, a oni su danas nepoštivajući formu dogovora ušli u sadržaj nečega. Mi ne namjeravamo vraćati istom mjerom, ali namjeravamo nastaviti inzistirati na svom prijedlogu, jer to je prijedlog čitave oporbene manjine", kazao je Bassanese.

Da oporba namjerava ostati jedinstvena u svom stavu i podršci Feriću potvrdili su i Koviljka Aškić ispred koalicije stranaka okupljene oko platforme Možemo, te Ivica Butorac iz HDZ-a.

Skupština 5

Koviljka Aškić (Možemo)

Skupština 1

HDZ-ovci se dogovaraju

Obrazlažući odluku da ne podrže izbor Ferića na mjesto potpredsjednika Skupštine, iz Kluba vijećnika IDS-a su poručili kako će "IDS podržati bilo kojeg kandidata oporbe za dužnost potpredsjednika, pod uvjetom da ta osoba ima onaj minimum političke kulture koji je nulta pretpostavka u svakom demokratskom društvu".

"Osoba koja je u stanju voditi tako agresivnu, čak i otrovnu kampanju ne zaslužuje obnašati dužnost u najvišem političkom domu u Istri, a to je Županijska Skupština. Osoba koja je u stanju dovesti u pitanje regularnost izbora, odnosno volju birača jer se njemu osobno čini da bi kao pojedinac imao korist u tome je političar opasnih namjera i ne zaslužuje nikakvu istaknutu poziciju u najvišem istarskom predstavničkom tijelu. IDS je stranka koja je dosljedna svojim stavovima i politikama, kad dižemo ruke onda to ima neku težinu. Stranka smo ponosnih ljudi koji drže do sebe, i sve dok se gospodin Ferić ne ispriča za onaj mali milijun optužbi, uvreda, kleveta protiv nas, naše će ruke biti spuštene. Pozivamo oporbene klubove da ponude kandidata koji njeguje kulturu dijaloga, koji ne dijeli ljude već ih spaja, a to definitivno nije Danijel Ferić", poručili su iz IDS-a.

Skupština 2

Recimo za kraj da je za novu predsjednicu Skupštine izabrana donedavna zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar iz IDS-a, a za potpredsjednicu iz redova većine Tamara Brusich iz iste stranke. Obje su na konstitirajućoj sjednici dobile jednoglasnu potporu vijećnika, dok je prijedlog oporbe da za drugog potpredsjednika bude izabran Ferić propao jer je dobio 17 glasova oporbe, dok je 22 vijećnika IDS-ove koalicije pri glasanju bilo suzdržano.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum