STARa KANALIZACIJa DOLAZI NA NAPLATU

FEKALIJE PLUTALE NADOMAK BRIJUNA: Zagađenje mora u perojskoj uvali vidjelo se čak iz Svemira, analiza kaže da je voda izvrsna!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Velika mrlja je snimljena putem Google Mapsa

Velika mrlja je snimljena putem Google Mapsa


Provjerom evidencije nisu zabilježene incidentne situacije, niti prijava onečišćenja. Također, prema javno dostupnim informacijama o ispitivanju kakvoće mora za kupanje, nije zabilježeno onečišćenje. Za pretpostaviti je da je do nastanka izraženije mrlje došlo uslijed vremenskih prilika karakterističnih za zimski period, ali i temperaturnih razlika između mora i otpadnih voda, što ne pogoduje njihovoj pravilnoj disperziji, kaže Igor Stari

Zagađenje mora u neposrednoj blizini perojske lučice Portić, bilo je vidljivo i iz Svemira! Svjedoče o tome i satelitske snimke Google Mapsa nedaleko od starog kanalizacijskog ispusta kod Vodnjana snimljene u ožujku ove godine. Kako neslužbeno doznajemo, u trenutku kada su snimke napravljene najvjerojatnije je došlo do ispuštanja fekalija u more koje su plutale i širile se prema nacionalnom parku Brijuni.

Iako se radi o starijim fotografijama koje su ovih dana prenijeli mediji, činjenica je da u blizini perojske luke već godinama u funkciji zastarjeli sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda zbog čega se opravdano postavlja pitanje što se sve ispušta u more. Sustavom na području Vodnjana upravlja pulsko trgovačko društvo Pragrande na čijem je čelu direktor pulske Herculanee Igor Stari i čije smo očitovanje zatražili.

Igor Stari pojasnio je da se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nalazi sjeverno od naselja Peroj na oko 300 metara od mora.

- Postojeći uređaj i ispust izgrađeni su za potrebe vremena kad su projektirani te u skladu s ondašnjim standardima. Uređaj s ispustom izgrađen je i pušten u pogon krajem osamdesetih godina. Položaj, duljina i dubina ispusta definirani su tadašnjom projektnom i studijskom dokumentacijom, sukladno kojoj se otpadne vode u more ispuštaju putem podmorskog ispusta dužine 594 metra na dubinu od 12 metara. Sukladno Zakonu o vodama, za ispuštanje otpadnih voda potrebna je vodopravna dozvola koju je potrebno periodički obnavljati, a izdaju je Hrvatske vode. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda uključujući i cijeli sustav Pula sjever, ima važeću vodopravnu dozvolu koja vrijedi do 31. prosinca 2023. godine, naglasio je Stari.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter