PRIČA IZ SUSJEDSTVA

EKSPLOZIJA CIJENA NEKRETNINA: U Opatiji se za 200.000 eura više ne može kupiti ništa. Cijena kvadrata je za "past u nesvijest"

| Autor: Glas Istre
CROPIX

CROPIX


Dok luduju cijene robe široke potrošnje, imamo i svojevrsni "hype" na tržištu nekretnina koje obara rekorde, a posebno se to odnosi na vrlo skupe, luksuzne nekretnine. Potražnja za njima raste, tu nema krize, a što je "najjače", većinom idu u kešu, kupuju ih mahom stranci, ali i domaći.

Sve to povećava prosječnu cijenu kvadrata, pa je običnim građanima, koliko god to populistički zvučalo, krov nad glavom sve nedostupniji. Kad otvore oglasnike pa vide te cijene od 200, 300, 500 tisuća eura pa naviše, mnogima se zavrti u glavi. Tko si to može priuštiti, tko to kupuje, piše Novi list, koji je razgovarao s Predragom Di Lenardom Zamlićem iz agencije Opatija nekretnine, koja mahom radi po Kvarneru i Istri.

- Prosječna cijena kvadrata u Opatiji kreće se od 5.000 do 7.000 eura za novogradnje, a za starije gradnje od 2.000 do 5.000 eura, ovisi u kojem stanju je nekretnina, kako izgleda zgrada, okućnica i je li stan za renoviranje. Za 200.000 eura praktički više ništa kvalitetno ne možete kupiti. Imamo sada situaciju da se i puno lošijih nekretnina prodalo, koje su se dugo nudile po visokim cijenama, ali nisu mogle naći kupca. Sada sve ide. Za strance smo još uvijek povoljna destinacija. Izvan velegrada u Njemačkoj, primjerice, ne možete naći novogradnju ispod 5.000 eura kvadrat, a kod nas su po toj cijeni ipak kvalitetne zgrade. Kupci su uglavnom stranci. Prije ih nije bilo toliko: imali smo većinom "izviđače" i "šetače" koji bi dolazili vidjeti, ali sada i kupe, i to mora ići jako brzo. Nešto se događa na financijskom tržištu.

Mi smo jako spora ekonomija pa to ne osjetimo, ali vani je očito strašan pritisak. Počele su rasti kamate, što nije dobro jer je prvi znak za recesiju kad banka "potegne ručnu" i krene prodavati skuplje. Strašno puno je sredstava na tržištu i nema više čekanja ni odgoda plaćanja. U tri-četiri dana sve ode. To su većinom kupci s gotovinom, ali virmansko plaćanje, nitko ne dolazi s koferom i slično. Sve ide preko banke, ali jako brzo. Očito to ide iz štednje za investiciju. Kupci žele "renditu", većina ih se ne želi tu preseliti. Ima i dosta penzionera… Stranci su izgleda iznova otkrili ovo tržište, prate trend, a more i lokacija su ključni, tumači Di Lenardo Zamlić.

Veli da je skoro na cijelom Kvarneru, na Krku, u Istri, slična situacija. Napominje da je pitanje jesu li to uistinu luksuzne nekretnine ili samo malo skuplje, ali "up to date". No, kako god okrenuli, primjećujemo, hrvatskom građaninu s prosječnom plaćom - nedostižne.

- Nažalost, tako je. To su sve iznosi preko 350.000 do 500.000 eura, pa nagore, a nema kraja… Ali, i našim kupcima su banke digle limit za kredite, sa 100.000 na 150.000 eura, ako imaju bonitet, i to bez jamca. No, ni za taj iznos ovdje više ne možete naći kvalitetan stan, za jednu mladu obitelj, domaće ljude. Opatijci se recimo sele, i ako ne bude neki bitan prekid u tom trendu, bit će više zatvorenih apartmana nego stanovnika. U Rijeci je situacija ipak drukčija, Rijeka živi drukčije. Ona nije toliko turistički grad, nego industrijski i uslužni sektor postoji. No, u Rijeci je relativno malo novogradnji, a ima dosta lošijih nekretnina, zgrada gdje 30, 40, 50 godina nitko nije ulagao. Stranci isto kupuju, većinom novogradnje, jer je destinacija jeftinija nego Opatija, a opet je na moru. Viškovo i okolica stagniraju, više se tamo ne gradi toliko jer investitori vide da uz more za isto ulaganje mogu dobiti puno veći povrat, opisuje Zamlić.

- Oni koji si mogu priuštiti skupo, žele top kvalitetu, neće diskusije. Žele isto tako sudjelovati u opremanju nekretnine. To je trend, kaže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini