Cilj je održivo korištenje resursa kao što su tlo i voda
Poljoprivreda je bila i mora ostati dio istarskog identiteta. Daljnji razvoj naše regije Istarska županija želi bazirati na snažnoj i dominantnoj ekološkoj poljoprivredi jer smo premali da bi konkurirali kvantitetom i zato smo se opredijelili za kvalitetu i izvrsnost. Primjenjivat će se integrirani pristup razvoju gdje će se povezivati digitalne tehnologije, ekološka poljoprivredna proizvodnja, zaštita okoliša i voda, s granama poput turizma, ugostiteljstva, školstva i hotelijerstva.
Edukacija mora započeti već u predškolskoj dobi kako bi sutra imali mlade moderne poljoprivredne proizvođače koji će digitalnim tehnologijama voditi obiteljska gospodarstva te s ponosom nuditi svoje poljoprivredne proizvode i od toga njihove obitelji dobro živjeti. Mnogi turisti koji dolaze u Istru, osim sunca i mora, žele osjetiti tradiciju, izvornost, gastronomiju, vrhunske poljoprivredne proizvode, nekadašnji način života, odmor u prirodi i to im se mora nastojati i pružiti.
U posljednje je vrijeme trend povratka prirodi, zdrava prehrana bazirana na svježim lokalnim namirnicama te briga o okolišu, a sve je to objedinjeno u ekološkoj poljoprivredi. U Istri postoji veliki potencijal neobrađenog poljoprivrednog zemljišta kojeg Istarska županija želi staviti u funkciju ekološke poljoprivrede. Sve navedene aktivnosti objedinjene su, stoga, u projekt "Istra - Bio regija" i na tome će se u budućnosti intenzivno raditi.
Svojevsrni brend je kaldirsko voće - na fotografiji kaldirske trešnje
Poljoprivredna politika Istarske županije proteklih je 25 godina bila usmjerena na ulaganje u povećanje poljoprivredne proizvodnje kako bi se povećala količina poljoprivrednih proizvoda. Nakon toga se, nizom aktivnosti, radilo na povećanju kvalitete i brendiranju proizvoda, a sada je u planu istarskim poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da te vrhunske, lokalne poljoprivredne proizvode prodaju "na kućnom pragu", prije svega kroz turizam.
Jedan od vidova izravne prodaje je sustav "od polja do stola" u kojem se potrošačima nude svježi proizvodi na stolu pripremanjem lokalnih, autohtonih jela na samom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kroz agroturističke ugostiteljske objekte.
Prodaja namirnica i gotovih proizvoda "na kućnom pragu"
Strategija daljnjeg razvoja poljoprivrede i projekta "Istra Bio - regija" je definiranje ekoagroturizama kao jednog novog oblika prodaje ekoloških poljoprivrednih proizvoda u autohtonim objektima, poštujući sve kriterije zaštite okoliša, korištenjem prirodnih materijala i lokalno dostupnih certificiranih ekoloških poljoprivrednih proizvoda i prerađevina. Iz tog razloga u prošloj godini putem javnog natječaja, Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) odabrala je Udrugu EKOP-Istra, čiji su članovi izradili predstudiju mogućnosti razvoja eko agroturizama u Istri kao jednog iskoraka u turističko-ugostiteljskoj ponudi Istre. U tom su elaboratu predložili kriterije te obavezne i dopunske sadržaje za dodjelu takvih oznaka objektima u kojima bi se prvenstveno nudili ekološki poljoprivredni proizvodi. Sami objekti bili bi uređeni odabirom prirodnih materijala u potpunosti bez plastike. Ta studija predlaže više vrsta ekoagroturističkih objekata pa se tako predlažu objekti koji su namijenjeni ljubiteljima ekoloških vina, objekti koji su u potpunosti prilagođeni osobama s invaliditetom ili cikloturistima, potom gostima koji dolaze obiteljski s djecom i žele biti u kontaktu s prirodom, domaćim životinjama, pomagati na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te se za vrijeme boravka hraniti ekološkim namirnicama i boraviti u objektima koji su u potpunosti uređeni prirodnim materijalima kao što su kamen, drvo, cigla, slama, a interijeri opremljeni i uređeni proizvodima od pamuka, lana, drva, stakla, terakote i ostalih prirodnih materijala, u potpunosti bez onih sintetičkih. Danas je takav spoj ekologije, ekološke poljoprivrede, prirode i aktivnog turizma trend koji svakog dana dobiva nove korisnike.
Istra je već svjetski poznata regija brojnih maslinika i izvrsnih maslinovih ulja
Mlađe generacije gostiju iz Europe i svijeta žele boraviti u energetski učinkovitim objektima koji brinu o okolišu i koriste obnovljive izvore energije, žele znati o dobrobiti životinja u uzgoju, žele konzumirati lokalne svježe ekološke proizvode koji za njihovu proizvodnju ne koriste kemijska sredstva, ne zagađuju tlo i podzemne vode. Sve navedeno moguće je ponuditi kroz ekoagroturizme za što se drži budućnošću spoja poljoprivrede, ugostiteljstva i turističke ponude u Istri. U prvom redu, želi se da postojeći agroturizmi koji će zadovoljavati kriterije postanu eko agroturizmi, a potom da se otvore i novi objekti, prvenstveno na OPG-ovima koji su u sustavu ekološke poljoprivredne proizvodnje. To će povećati potražnju za ekološkim proizvodima pa se vjeruje da će se time povećati i njihova proizvodnja.
Ove je godine u planu izrada nove Strategije razvoja poljoprivrede Istre za predstojeće programsko razdoblje do 2030. godine, pa će tako ova studija biti dobra podloga za savjetovanje sa svom zainteresiranom javnošću kako bi onda u Strategiji definirali konačne kriterije, ciljeve i aktivnosti koje je potrebno provesti kako bi u budućem razdoblju u Istri imali ekoagroturističke objekte.
Navedeno se u potpunosti uklapa u krovni projekt kojeg će se definirati u Strategiji, a to je "Istra - Bio regija" koji će obuhvaćati veliki broj aktivnosti, a sve s ciljem održivog korištenja resursa kao što su tlo i voda, zaštita šuma i mora te digitalizacija i povezivanje poljoprivredne proizvodnje s održivim cjelogodišnjim turizmom novog doba prilagođenim trendovima i željama gostiju koji dolaze na odmor u Istru.
(tekst realiziran u suradnji s Istarskom županijom)
Ekoagroturizmi su budućnost - spajat će poljoprivredu, ugostiteljstvo i turističku ponudu