JE LI OVO KRAJ SEZONE?

EGZODUS SLOVENACA IZ ISTRE: Bili smo na licu mjesta i provjerili što se događa

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ

U Istri smo se osjećali sigurno i do jučer nije bilo puno zaraženih. To je trebalo uvažiti i Istru tretirati drugačije od ostalih krajeva u Hrvatskoj. Do ovoga sigurno ne bi došlo da je Hrvatska na vrijeme zatvorila noćne klubove. Tu ste pogriješili. Nadamo se da će se mjere ublažiti nakon početka školske godine i da ćemo opet doći u Barbarigu, kažu Suad i Sabina iz Ljubljane

 

Zbog stavljanja Hrvatske na crvenu listu i najave da će svi slovenski državljani morati u karantenu, ukoliko se u zemlju ne vrate do kraja ovog vikenda, Slovenci koji odmaraju u Istri ili ovdje imaju nekretnine masovno pakiraju kofere i odlaze kući. Težak je to udarac za sam finiš turističke sezone, tim više kada se uzme u obzir podatak da su upravo slovenski gosti ove godine među najbrojnijima.

gg

Samo u nekoliko dana Istru je napustilo čak 15 tisuća Slovenaca, a po zadnjim podacima trenutno ih je u Istri oko 23.500. No ta će se brojka istopiti već ovog vikenda, jer slovenski gosti i vlasnici nekretnina ne žele riskirati odlazak u karantenu. 

Radije u karantenu

U apartmanskom naselju u Barbarigi, gdje u špici sezone boravi oko šest tisuća ljudi, slovenski apartmani se na veliko prazne. Iako su parkirališta još prilično puna slovenskih vozila, do nedjelje bi u Barbarigi mogla biti pustoš. Od 1.300 apartmana čak 90 posto su u vlasništvu Slovenaca koji su primorani skratiti odmor i napustiti Istru. Mnogi su ljuti na poteze slovenske vlade.

gg

- Žalosno je da moramo otići, ali nemamo izbora. Pakiramo se i odlazimo. U Istri smo se osjećali sigurno i do jučer nije bilo puno zaraženih. To je trebalo uvažiti i Istru tretirati drugačije od ostalih krajeva u Hrvatskoj. Do ovoga sigurno ne bi došlo da je Hrvatska na vrijeme zatvorila noćne klubove. Tu ste pogriješili. Nadamo se da će se mjere ublažiti nakon početka školske godine i da ćemo opet doći u Barbarigu, kažu Suad i Sabina iz Ljubljane.

gg

Čak deset dana ranije odlaze Ljubljančanke Nataša i Zvezdana. I one su ljute zbog rigoroznih mjera. Smatraju da je umjesto karantene bolja opcija testiranje. Ipak ima i rijetkih koji ostaju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater