NAJNOVIJE


NOVE OCJENE PRORAČUNSKE TRANSPARENTNOSTI

Drugu godinu zaredom Gračišću čista petica


Ovo je izuzetna čast i veliko priznanje, da nas Institut nagradi najvišom ocjenom već drugu godinu za redom. Veliko je to priznanje prije svega zaposlenicima općinske uprave, kaže načelnik Općine Ivan Mijandrušić

 

Već drugu godinu za redom Općina Gračišće je dobila najvišu ocjenu, peticu, u godišnjoj analizi proračunske transparentnosti koju provodi državni Institut za javne financije.

- Ovo je izuzetna čast i veliko priznanje, da nas Institut nagradi najvišom ocjenom već drugu godinu za redom. Veliko je to priznanje prije svega zaposlenicima općinske uprave, kojima ja kao načelnik u svakoj prilici ponavljam da se zakoni moraju poštivati i da se pogriješiti ne smije, i otkako sam na ovoj funkciji nastojim da našom općinom vladaju red, rad i disciplina, rekao nam je, vidno zadovoljan priznanjem, gračaški načelnik Ivan Mijandrušić.

Općina s četiri zaposlenika

Svrha ovog godišnjeg istraživanja Instituta za javne financije nije samo statistika, već nadzor nad time kako se troši javni novac, ukazuje Mijandrušić, naglašavajući kako je kod upravljanja općinskim financijama važno da "sve bude pravovremeno, sve transparentno, i da mještani znaju kako se troši njihov porezni novac, jer nas plaćaju mještani koji su nam dali povjerenje, a transparentnošću mi to njihovo povjerenje opravdavamo". Naglašavajući kako je Gračišće mala općina, sa svega četiri zaposlena i k tome čistačicom na pola radnog vremena, Mijandrušić u ime općinske uprave ističe kako su oni građanima na raspolaganju 24 sata, i rezimirajući dojmove nakon primitka vijesti o "čistoj petici" dobivenoj od Instituta za javne financije kaže: "Kapa dolje svim djelatnicima općine koji su ovime potvrdili kako izvršavaju svoje radne zadatke".

Županija također dobila peticu

Institut za javne financije je inače istraživanje o proračunskoj transparentnosti proveo za svih 576 jedinica lokalne i područne samouprave, odnosno za 428 općina, 128 gradova i 20 županija, a kriteriji za ocjenjivanje transparentnosti bili su potpunost, točnost, pravovremenost i razumljivost informacija o proračunu. Prosječna ocjena za cijelu Hrvatsku iznosi 3,52 dok je za županije prosječna ocjena 4,9; za gradove 4 te za općine 3,3 što znači da dobiti peticu doista nije mala stvar. Što se tiče Istre, Istarska županija dobila je također peticu, od gradova su najvišu ocjenu dobili Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Rovinj, Umag i Vodnjan, a među istarskim općinama osim Gračišća ocjenu pet za proračunsku transparentnost dobili su još samo Barban, Brtonigla, Grožnjan, i Svetvinčenat.

(Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter