Arhiva G. I.
Ugostiteljstvo je u ozbiljnim problemima, a s druge strane vidimo da je epidemiološka situacija u zemlji izuzetno stabilna. Kafići nisu žarišta zaraze i brojke su u opadanju. Zato želimo da nam se omogući normalan rad uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera koje smatramo da su više-manje realne, kaže predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić
U borbi protiv koronavirusa Njemačka razmišlja o uvođenju zabrane točenja alkohola u ugostiteljskim objektima u večernjim satima, što je odmah naišlo na burne reakcije hrvatskih ugostitelja koji se boje da bi se tim primjerom mogla povesti i Hrvatska.
Manje alkohola, manje gostiju u kafićima - formula je koja bi potencijalno trebala smanjiti opasnost od širenja zaraze COVID-om 19 i to ponajviše zbog dolaska hladnijih dana kada većina ljudi boravi u zatvorenim prostorijama.
Osim zabrane točenja alkohola spominju se i zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, ali i smanjenje buke, odnosno tiša glazba u kafićima kako se gosti ne bi nadvikivali, a i to bi trebalo smanjiti širenje zaraze.
O svemu tome smo razgovarali s predsjednikom Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedranom Jakominićem. Ovakve restriktivne mjere, koje bi potpuno poremetile i onako poljuljano poslovanje on vidi kao treniranje strogoće prema ugostiteljima koji su se usudili protestirati.
Ozbiljni problemi
- Ugostiteljstvo je u ozbiljnim problemima, a s druge strane vidimo da je epidemiološka situacija u zemlji izuzetno stabilna. Kafići nisu žarišta zaraze i brojke su u opadanju. Zato želimo da nam se omogući normalan rad uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera koje smatramo da su više-manje realne.
- Trebalo bi razmisliti o tome da se ugostiteljskim objektima olakša poslovanje na terasama. Možda nekakvo privremeno zatvaranje terasa s plastičnim pokrovima, kako bi se mogle bolje grijati čime bi se povećao kapacitet gostiju. Užasno važno je da Vlada osigura jamstvena sredstva kroz HAMAG, kako bi bili u mogućnosti platiti svoje obveze, a sve kako bi iduće sezone mogli raditi. Ovakve najave o prohibiciji i radu u tišini, nemaju nikakav temelj u struci. Smatram da takve najave dolaze jer su ugostitelji jedina struka koja je organizirano protestirala, pa se Stožer bavi samo nama, ističe Jakominić.
Napominje da Vlada preko Stožera poručuje da neće tolerirati drugačije mišljenje, a to nije dobro za demokraciju! "Unatoč potencijalno opasnom virusu, demokratsko društvo i dijalog trebaju normalno funkcionirati", kaže Jakominić. Moguće uvođenje prohibicije vidi isključivo kao puštanje probnih balona kako bi se smekšao teren. Smatra da se to može protumačiti kao utjerivanje straha, jer su se ugostitelji pobunili kako bi se izborili za vlastitu egzistenciju.
Stefan i Denis Bimbašić iz pulskog kafića Uliks slažu se da je zabrana alkohola u kafićima besmislena.
- Ukoliko gosti neće moći konzumirati alkohol mi slobodno možemo raditi samo ujutro, a što se stišavanja glazbe tiče, na to pak nemam nikakav komentar, rekao je Stefan. Na istom je tragu i Denis Bimbašić koji je posebno ogorčen na mjere koje se za ugostitelje mijenjaju gotovo preko noći.
- S ovom koronom ugostitelji su stjerani u kut i u velikoj smo neizvjesnosti. Ne znamo što nas očekuje na zimu, a ako se uvede zabrana točenja alkohola, to više ničemu ne vodi. Bit će to nova nesigurnost i neizvjesnost za cijelu branšu. Bit ćemo u teškim problemima ako se obistine najave oko stišavanja glazbe i zabrane točenja alkohola. Kada su nam 13. kolovoza skratili radno vrijeme, izgubili smo 25 najvažnijih dana i to nam je itekako štetilo, pa na ovakve ideje oko zabrane alkohola gledamo s velikom neizvjesnošću, rekao je Bimbašić.
"Ako nam zabrane alkohol neće nam preostati drugo nego da stavimo ključ u bravu, a radnike pošaljemo na burzu", upozorava Ron Biteri iz pulskog Old City Bara.
- Tada bi svi kafići radili samo ujutro, a popodnevne smjene bi se ukinule. To automatski znači novi val otpuštanja. Pitanje je hoće li onda marketima i kioscima isto zabraniti prodaju pića? Dođe li do toga, ljudi će konzumirati piće po parkovima i kućama, a to u konačnici znači propast ugostiteljstva. Bit će to pogubno za puno obitelji jer ugostitelji neće moći opstati s najmovima i silnim davanjima. Onda bolje neka nas odmah zatvore! Iskreno se nadam da ova mjera neće proći, jer to bi značilo kraj! I ovako je teško, a ako uvedu zabranu slušanja glasne glazbe, to stvarno više neće imati nikakvog smisla, poručuje Biteri.
Nitko ne pomaže
Stišavanje glazbe u ugostiteljskim objektima komentirao je i poznati istarski glazbenik Alen Vitasović. Rekao je da glazbenicima nitko ne daje poticaje niti pomaže, a sada se još razmišlja o stišavanju glazbe.
- Nama nitko ne pomaže niti daje poticaje. Mi smo neradnici, ne beremo krumpire, ne znamo krasti, nismo političari. Nebitno je što sam na pozornici 40 godina. Što sam imao tisuće koncerta, stotine pjesama, uveseljavao ljude. Tu su godine školovanja, vježbanja, neprospavanih noći, zapostavljanje obitelji, ulaganje u instrumente i opremu. Njima (Stožeru op.a) to ne znači ništa. Rekli su da muziku u ugostiteljskim objektima treba smanjiti. Ne. Treba je ukinuti, potpuno. I radio treba ukinuti i 24 sata na dan samo trebamo gledati Stožer, poručuje je Vitasović.