NA DRUGOJ STRANI: TREBA LI ISTRI FESTIVAL SRPSKE KULTURE?

DRAGO ORLIĆ: 'NE', to je Srbovanje po Istri IDS-ovaca / BOJAN ŽIŽOVIĆ: 'DA' Srećom, nismo svi Drago Orlić

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Ilustracija

Pročitajte suprotstavljena mišljenja dvojca bez dlake na jeziku ...

 

PIŠE Drago ORLIĆ

Srbovanje po Istri IDS-ovaca

Ja živim u selu Musalež pored Poreča, susjedi su mi Srbi, no nitko od njih nema potreba za priredbom, za srbovanjem, za festivalom… to je očito uvozna revolucija. Sad još treba čekati pjesmu "Tko to kaže Srbija je mala" na 13. festivalu, a malo potom, na 14. festivalu, i onu imbecilnu demagogiju srbovanja "gdje je srpski grob, tu je Srbija"

Pitam se da li im je bar neugodno? Da li im ratna događanja prođu bar kroz mali mozak. Sram ih očito nije. Rane su još žive, ali njima su sjećanja na genocid u Srebrenici očito zaboravljena, zlo u Vukovaru, Škabrnji, kao da nije bilo, masovnih grobnica i logora pogotovo. Ali, evo, naši Srbi, koji su jučer došli u Istru trbuhon za kruhon, sad bi popovali, srbovali, kulturnjačili, onako, baš kao svoji na svome, zaboravili su da su došli s jednim najlonom i tu dobivali radno mjesto preko reda, po zakonima bratstva i jedinstva, svejedno u turizmu ili brodogradnji… ionako su bili stručni za sva područja.

Krunsko je pitanje, kako je korak po korak došlo do 11. festivala srpske kulture u Istri. Kud brže? I kud brže se napumpao u toliko "srbofilskih" gradova. Festival će biti posvećen čuvenoj glumici Sonji Savić. Zar nisu mogli naći neku Istranku, da nam se dodvore. Zar su tako malo domišljati? Zamislite da su bili toliko lukavi, a ne instant politikanti, pa da se sjete velike beogradske dramske umjetnice, pokojne Marije Crnobori iz Banjola (bre, Banjole su vam tu odmah pored Pule). Altroke mala Savićka, protiv koje nemam ama baš ništa. A da su se umjesto Dušana Makavejeva, kojeg su nam proturili prošle sedmice (usput budi rečeno, Mak je više volio Švedsku od Istre, neovisno od njihovih naklapanja) sjetili velikog Fjumana - Milana Srdoča? Imam još par dobrih imena, ali neka uvoznici surogat kulture malo pate, neka misle, a ne samo da srbuju, koga bi nam doveli na 12. festival srpske kulture u Istri.

Bez isprike za nedjela svojih sunarodnjaka! Pa se pitam da li "srbuju" zato jer im je jedan lider upravo osuđen na doživotnu robiju. Zašto im treba kulturna revolucija u stilu supruge Mao Cetunga? Organizirano će karavana pohoditi gradove Pulu, Rovinj, Fažanu, Labin, Poreč… (ma ča ni to jeno malo preveć - bi rekli naši stari i još dodali: "Ča je preveć nanke z kruhon ni dobro") zašto ne Vukovar? Pokazat će oni srpske filmove, izložbe, koncerte, književne večeri, kazališta, rokenrolat će, sjetiti se na žive i nežive glumce i režisere, dovesti amaterska kazališta iz nekad pobratimskih gradova Čačka, Gornjeg i Donjeg Milanovca…

Zašto ta nagla koncentracija pseudokulture, zašto ti masovnjaci, zašto ti mini Gazimestani, zašto te karavane bratstva i jedinstva?

Da nije to možda demonstracija sile u tetrapak pakovanje, da nije to ono još iz Antike, gdje se nije uspjelo oružjem, možda će kulturom. Čemu ta žurba, bahatost, zašto se zlorabi Istra, možda zato jer ona nije naročito hrvatska zemlja… u zabludi su.

Ja živim u selu Musalež pored Poreča, susjedi su mi Srbi, no nitko od njih nema potreba za priredbom, za srbovanjem, za festivalom… to je očito uvozna revolucija.

Sad još treba čekati pjesmu "Tko to kaže Srbija je mala" na 13. festivalu, a malo potom, na 14. festivalu, i onu imbecilnu demagogiju srbovanja "gdje je srpski grob, tu je Srbija".

Ne bih riječ rekao kad bi ti sugrađani, tako raspoloženi za festivale, u suradnji sa svojim pajdašima u Srbiji ukazali na bar jedan od tisuću neznanih hrvatskih grobova, da umire jednu majku, brata ili suprugu… kako na to zaboravljaju?

Kumovi te supkulture su domaći profesionalni ljuboguzi i IDS-ovci. Zašto? Pa zato što će Srbijanci glasati za IDS… Oni, ne da hrane famoznu umjetnu tvorevinu "Klub Srba" u Poreču, oni ga - šopaju. Evo jednog primjera. Prije desetak dana Grad Poreč je podijelio potporu svojim brojnim udrugama. Tako je domorodačka zajednica Talijana dobila 80 tisuća, a Klub Srba 78 tisuća kuna. A zašto, za koji projekt: "Za kulturno-društveni i etničko-tradicijski program". Ma bogati! Bi rekli naši stari: "Da ne biš plaka od smiha?" Dakle ne srbuju Srbi, nego IDS-ovci.

Ne tako davno, pred par desetljeća, u porečkom kazalištu srbovao je žestoko i na sav glas Jovan Rašković. Izvještavao sam kao novinar, bilo me sramota, u tren sam prestao biti srbofil, ljubitelj srpskog filma. Izašao sam van zbog meni nesnosne atmosfere. Pet minuta poslije mene izašao je i dobar mi znanac Sveto. Pitam ga: "Kud ćeš prijatelju?" "Bježim kući, ne može to završiti na dobro." …I nije.

------------- ------------------ -----------------------

PIŠE BOJAN ŽIŽOVIĆ

Srećom, nismo svi Drago Orlić

Ne postoji kolektivna krivnja. Nije pokojna Sonja Savić kriva što je Slobodan Milošević bio idiot. Kao što nisam ni ja kriv za hrvatskog Slobodana, Praljka. Sonja Savić je bila glumica, ujedno i protivnica Miloševićevog režima. Istina, bila je iz Srbije. Je li to njezin krimen, jesu li filmovi u kojima se pojavljivala trebali zbog Miloševića biti neprikazani u hrvatskim kinima? Jesu li svi Srbi, pa i oni koji žive u Hrvatskoj, bili Miloševićevi ađutanti? Mislim da će svatko razuman reći da bi takva teorija bila, najblaže rečeno, idiotska. Kao što bi bila budalaština Festival srpske kulture u Istri nazvati srbovanjem. I to nakon što se već 11. godinu odražava na Poluotoku.

Srbovanje je pejorativan izraz i podrazumijeva nešto ružno, u ovom slučaju širenje velikosrpske ideje na istarskom tlu. Zar neki bolestan um može pomisliti da kulturnjaci to čine? Može, onaj Drage Orlića, kojeg bih do jučer nazvao piscem, umjetnikom, a danas tek ishlapljelim starcem, čovjekom čiji je diskurs vrlo blizak onom kojim se služe ekstremni desničari. Jer tko normalan može pisati da bi "naši Srbi" (kao da su nečiji kućni ljubimci) sada "popovali, srbovali, kulturnjačili", a do jučer su bili nitko i ništa (valjda su trebali biti zitto, građani drugog reda)?

Eto, veliki regionalist, Istrijan Orlić misli da bi svi Srbi trebali klečati u Hrvatskoj i moliti za oprost, i tako dovijeka, sve dok ne bude više nijednog koji ima i natruhe nekog toliko mu očito omraženog istočnog gena. A na Festivalu srpske kulture, kao što i naziv kaže, radi se o kulturi, samo o njoj. Nitko u Istru ne dolazi parodirati četničkim zastavama, niti na Giardinima vikati: "Ovo je Srbija". Kultura takve stvari ne poznaje. Jer onda ne bi bila riječ o kulturi, nego o nekulturi. Zvučat će izlizano, ali je činjenično - kultura spaja, nekultura razdvaja. Orlić i njemu slični spadaju u nekulturu. On ne razumije da je Dušan Makavejev svjetski poznati režiser, već kaže da su "nam ga proturili prošle sedmice". Osim što ponovno govori o kolektivu (nama), Orlić smatra da je Makavejev proturen. Za to doista moraš biti nekulturan.

Nema kraja glupostima koje je Orlić ispisao u nešto više od dvije kartice teksta. Pita se nisu li Srbi mogli naći neku Istranku da je predstave umjesto Sonje Savić, "da nam se dodvore". Opet se pitam kome to nama, Dragi Orliću i kome još. Uostalom, zar Srbi u Istri nisu Istrijani? Kome bi se oni trebali dodvoravati? Sami sebi? Ili postoji broj godina koji Srbi trebaju ovdje živjeti da bi se mogli deklarirati kao Istrijani? Ako postoji, neka Orlić kaže koliko je to. Jer on govori s pozicije vrhovnog autoriteta, on je svi mi. Srećom, nismo svi mi on.

Za mene ne postoje, kako ih Orlić naziva, domoroci Talijani i trbuhon za kruhon Srbi. Postoje samo ljudi. Dok ne dokažu suprotno. Kao Drago Orlić.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini