LIJEPA VIJEST

DOSELJAVANJE I VEĆI NATALITET: Istra jedina ima više učenika u školama nego prije osam godina

Osiguravanje dovoljnog broja mjesta u dječjim vrtićima, dogradnja i izgradnja novih škola, različiti socijalni programi, organizacija prijevoza učenika, stipendije i drugo svakako doprinose većom privlačnošću Istarske županije, kaže resorna županijska pročelnica Patricia Percan

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Ilustracija (Snimio Manuel Angelini / Arhiva)

Ilustracija (Snimio Manuel Angelini / Arhiva)


Istarska županija zabilježila je, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, blagi porast rasta učenika u školama. U cijeloj Hrvatskoj samo su Istarska županija i grad Zagreb u proteklih osam godina zabilježili blagi rast broja učenika od 1,56, odnosno 1,58 posto jedna županija. U svim drugim županijama u klupe je proteklih školskih godina sjeo manji broj učenika.

Popis stanovništva

- Raduje nas porast broja učenika u našim školama, koji je većim dijelom rezultat mehaničkog priliva stanovništva, odnosno doseljavanja, ali i povećanog nataliteta, koji je u Istarskoj županiji 2020. godine za 5,10 posto veći u odnosu na 2019. godinu. Točan odgovor na pitanje razloga porasta broja stanovnika dat će popis stanovništva, kaže pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan.

- Ukupan broj učenika u 1. razredu osnovnih škola u netom započetoj školskoj godini je 1.757, što je za 85 manje od 2020/2021. U 1. razredu srednjih škola ove školske godine upisano je 1.795 učenika, što je za 46 učenika više u odnosu na školsku godinu 2020/2021. Osiguravanje dovoljnog broja mjesta u dječjim vrtićima, dogradnja i izgradnja novih škola, različiti socijalni programi, organizacija prijevoza učenika, stipendije i drugo svakako doprinose većom privlačnošću Istarske županije, kaže pročelnica Patricia Percan.

Prema podacima ministarstva, ove školske godine upisano je 455.819 učenika, što je 2.090 manje nego lani, ali i 53.390 manje nego prije osam godina. Istovremeno raste broj razrednih odjela, kojih je sada preko 26.000, što znači da u prosjeku u jednom razredu sjedi 17 učenika.

Ove je školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano 430 prvašića manje nego lani – ukupno 36.514, u odnosu na prošlogodišnjih 36.949. U posljednjih osam godina ugasilo se 105 malih, područnih škola, pa je njihov broj danas 1.115 dok ih je prije bilo 1.220.

Najgore u Slavoniji

Najveće smanjenje broja upisanih zabilježen je u slavonskim županijama, pokazuju podaci ministarstva. U Vukovarsko-srijemskoj županiji broj učenika smanjio se za čak 6.408 u zadnjih osam godina, odnosno za 27.2 posto. Loši su pokazatelji i za Požešku-slavonsku (26.1 posto), Brodsko-posavsku (26.07 posto), Sisačko-moslavačku (22. 3posto) i Virovitičko-podravsku županiju (22.01 posto). U prvih sedam mjeseci ove godine rođeno je nešto više od 20 tisuća djece, dok je lani rođeno oko 35 tisuća. To je najmanji broj rođenih otkako se prate statistike.

Posljednji mjesec za koji postoje statistike, srpanj 2021. godine, zabilježio je najmanji broj rođenih u tom mjesecu, 2-930, od kada se bilježe podaci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater