NAJNOVIJESMOTRA DOMAĆIH RAKIJA

Domaća rakija je naša medižija HUM KAO MEKA NARODNOG LIJEKA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Na ovogodišnju humsku smotru specijaliziranu za domaće rakije, jedinu takvu u hrvatskim okvirima, prijavila su se trideset i dva proizvođača s 150 uzoraka rakije. Tko je najbolji meštar od rakij znat će se u subotu na proglašenju nagrađenih

 

"Domaća rakija je naša medižija", naravno u malim količinama, slogan je humske smotre istarskih žestica koja se ove subote održava u svom devetnaestom izdanju. Zahvaljujući izložbi vrhunskih domaćih rakija lokalnih i gostujućih proizvođača, Hum će na jedan dan postati prava meka narodnoga lijeka. Pravi grad biske! 

Izvrsna kvaliteta žestica

Članovi žirija ovih su dana već zasjedali u Humu, drugu godinu za redom uoči smotre, a ne na dan njena održavanja, kao što je to bilo uobičajeno.

Uz standardni žiri, njegove članove iz društvenog i političkog života, ali i sommeliere, rakije je drugu godinu za redom ocjenjivalo i pet certificiranih senzornih analitičara u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč. Petnaest članova podijeljeno je u pet komisija, svakoj je predsjedavao jedan od certificiranih senzornih analitičara, a sve je nadgledao predsjednik žirija Igor Lukić.

Ovosezonske žestice doista su izvrsne kvalitete, ocijenio je tom prilikom Lukić i rekao da sudeći po ovoj, ali i drugim smotrama poput Vinistre, kvaliteta rakija iz godine u godinu rapidno raste.

Na ovogodišnju humsku smotru specijaliziranu za domaće žestice proizvedene na tradicionalan način od grožđanog dropa u lambiku, jedinu takvu u hrvatskim okvirima, prijavila su se trideset i dva proizvođača, s 150 uzoraka rakije. Tko je najbolji meštar od rakij znat će se u subotu na proglašenju nagrađenih žestica. Ove godine, kaže Marin Krota iz Udruge Hum, promijenjen je način nagrađivanja. Velike zlatne, zlatne, srebrne i brončane medalje dodjeljivat će se ovisno o kvaliteti rakije, odnosno o broju osvojenih bodova. Posebno će se dodijeliti Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju, bisku. Tiskat će se i brošure s popisom svih sudionika smotre koje će se dijeliti posjetiteljima na ulazu pa će se rakije moći ciljano degustirati.

 Koncert grupe Let 3

Cilj smotre, kaže Krota, valorizacija je domaćih rakija i podizanje njihove kvalitete.

- Želja je potaknuti proizvođače da dođu u Hum, dobiju ocjenu svojih rakija te se možda i ozbiljnije počnu baviti njihovom proizvodnjom. Kao i svake godine očekuje nas degustacija rakija koje su svrstane u osam različitih kategorija: bisku, domaću običnu, rakiju s travama, medenicu, voćni destilat, brinjevaču-smričku, voće u rakiji te likere. Rakije će bit raspoređene na četiri različita punkta u Humu. Ove godine uz rakije imamo i gostujući gin kutak, kaže Krota.

Program vodi Šajeta i uvodi u čarobni svijet rakija. Savjet je posjetiteljima da piju odgovorno!

Dok traju degustacije za zabavu su zaduženi Duo Fjaka i Ko&Ra band, u večernjem programu najavljen je koncert grupe Let 3, a za nastavak druženja zaduženi su Fat duet.

Smotra započinje u 14 sati otvorenjem izložbe domaćih rakija. Subotnji program uz Marina Krotu, predstavili su i Aleksandar Merlak i Denis Grabar, također iz Udruge Hum. U 15 sati koncert je Limene glazbe Roč, u 18 sati proglašenje pobjednika i podjela nagrada, u 19 sati večernji program, a u 21 sat započinje koncert grupe Let 3. Organizator humske smotre rakija je Udruga Hum, suorganizator buzetska Turistička zajednica, partner smotre je Vinistra, a pokrovitelji Grad Buzet i Istarska županija, Odjel za poljoprivredu.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam