ŠTRPED: POLJOPRIVREDNICI NA MUKAMA

Dolazi "nova generacija" divljih svinja i njihova brojnost povećat će se za 40 posto


Nema kraja mukama istarskih poljoprivrednika, divlje svinje, uz srneću i jelensku divljač, najveće su štetočine.

- Ubrzo dolazi "nova generacija", odnosno divlje svinje će se okotiti i njihova brojnost povećat će se za 40 posto. Već ih je sada previše, a kamoli tada, upozorio je Edo Podreka, član komisije Mjesnog odbora Štrped osnovane krajem prošle godine radi rješavanja problematike šteta od divljači.

U jednom od jedanaest mjesnih odbora buzetskog područja, uz samu granicu sa Slovenijom, već se dvadesetak godina suočavaju s ovom problematikom, zadnjih četiri, pet godina štete su se intenzivirale, a sada im je kažu, kap prelila čašu. Divljač dolazi sa slovenske strane ili iz pravca Zrenja i Ćićarije, radi štetu na njivama uz samu granicu i nedaleko od kuća, gdje se ne smije pucati, a najaktivnija je noću, kad je lov zabranjen. Mještani su stavili glave skupa i zajedno s lovcima Lovačkog društva "Mirna" uoči Uskrsa obišli veći dio svoga područja kako bi utvrdili stanje na terenu. Cilj je zajednički riješiti problem šteta od divljih svinja no ukoliko ni ova najnovija inicijativa ne upali, najavljuju radikalne poteze.

Štete i u selu Seljaci

- Pratit ćemo stanje na terenu no ukoliko se ubrzo ne smanje štete poduzet ćemo druge korake. Zar ćemo dozvoliti da opuste naša sela, da ljudi napuštaju ognjišta. Država se mora odlučiti ili ćemo opstati mi ili neka se sve prepusti divljači i lovnom turizmu, rekao je Podreka, iako nije kazao na koje konkretno mjere misli. Sa štetama od divljači na pašnjacima i usjevima, suočavaju se i u selu Seljaci, upozorava Ivan Benčić, čija se obitelj bavi uzgojem krava, ovaca i svinja.

Divlje svinje ruju po pšenici i ječmu, pašnjaci su preorani i bez traktora, zbog brojnih rupa na njivama, bit će otežana košnja trave, a onda će krenuti štete na krumpiru i kukuruzu. Puno ih je odustalo od poljoprivrede upravo zbog šteta od divljači. Rješenje u MO Štrped vide u povećanju kvote odstrela divljih svinja s time da lovcima treba omogućiti i noćni lov. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater