DAN SV. EUFEMIJE

DOBROBITI TERAPIJSKOG JAHANJA: Srednjoškolci na farmi Haber

Ideja profesora ovom posjetom bila je upoznati smjer fizioterapeutskog tehničara s terapijskim i parajahanjem, koje ova farma već dugi niz godina nudi. Cilj ove rovinjske škole je dugotrajna suradnja s farmom na edukaciji budućih naraštaja fizioterapeuta o važnosti hipoterapije, odnosno terapije s konjima u rehabilitaciji

| Autor: Aleta BRATTONI
Mnogi su prevladali strah od konja (Snimio Siniša Škaberna)

Mnogi su prevladali strah od konja (Snimio Siniša Škaberna)


Vrijedni učenici rovinjske Talijanske srednje škole i njihovi inovativni profesori, ovogodišnji su Dan grada, ujedno i blagdan svete Eufemije, odlučili provesti na farmi Haber, gdje djeluje konjički klub koji nosi upravo ime ove rovinjske zaštitnice. Ideja profesora ovom posjetom bila je upoznati smjer fizioterapeutskog tehničara s terapijskim i para-jahanjem, koje ova farma već dugi niz godina nudi.

Terapija i rehabilitacija

Poznato je višestruko djelovanje terapije uz konje, kako na tjelesno, tako i na mentalno zdravlje, pa je tako cilj ove rovinjske škole dugotrajna suradnja s farmom na edukaciji budućih naraštaja fizioterapeuta o važnosti hipoterapije, odnosno terapije s konjima u rehabilitaciji. Pritom se poseban naglasak daje osobama s invaliditetom, djeci s poteškoćama u razvoju, kao i pri oporavku nakon ozljeda i nesreća.

U prvoj od, vjerojatno mnogih posjeta, sudjelovale su tri generacije smjera fizioterapeutskog tehničara, kao i novoosnovanog smjera medicinskog kozmetičara, u pratnji profesorica Anelie Pulin Pozzi, Barbare Kercan i predavačice Ornele Šuvak, koja je istovremeno i član Konjičkog kluba sv. Eufemija.

Odabir farme Haber, kako navode iz Talijanske srednje škole, nije slučajan. Naime, njihov značaj ogleda se u dugotrajnoj uspješnoj suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom Rovinj, čiji članovi redovito dolaze na terapijsko jahanje, uz dugogodišnju financijsku potporu Grada Rovinja. Isto tako, farma Haber je uspostavila kontakt s rovinjskom bolnicom "dr. Martin Horvat" u svrhu buduće suradnje za potrebe pacijenata bolnice.

Inače, voditeljica i vlasnica farme Jutta Haber, radi na dresuri konja, ali se bavi i školovanjem jahača, a u terapijskom jahanju, paradresuri, kao i treningu sportskog jahanja, u koje spada dresura, preskakanje prepona i endurance, sudjeluju i njezine dvije kćeri, Suzana i Mirjam. Obje su već godinama uspješne natjecateljice u dresurnom jahanju i spadaju u sam vrh hrvatskog konjičkog sporta. Dokaz tome jesu i mnoge medalje i priznanja, od kojih je recentan primjer brončana medalja Suzane Haber u najtežoj kategoriji dresurnog jahanja seniora, što je uspjela na trakenerskom grlu "Farao".

Upoznavanje s konjima

Spomenimo i kako Suzana trenira dvostruku prvakinju države u paradresurnom jahanju, 17-godišnju Noemi Mendiković, koja je nedavno pobijedila na trakenerskoj kobili "Mantra". Obje su za svoja dostignuća u sportu prije nekoliko tjedana dobile i priznanje Grada Rovinja.

Osim škole jahanja i terapijskog rada, obitelj Haber na svojoj farmi također uzgaja cijenjene trakenerske konje, ali i čiste španjolske pasmine, kao i autohtone istarske životinje.

Srednjoškolci su se najprije upoznali sa svim životinjama na farmi, a zatim je uslijedilo predavanje domaćina. Jutta Haber je učenicima na primjeru objasnila građu konja, te kako jahač i konj funkcioniraju u mirnom stavu, a kako u hodu. Podrobno je, te uz sudjelovanje učenika, objasnila i način sjedenja, poziciju ljudskog tijela i odnos raznih dijelova tijela. Osim toga, učenicima je približila kako se pokret koraka prenosi s konja na njegovog jahača, odnosno kako takva terapija djeluje na osobu s ograničenom sposobnošću kretanja.

Mnogi su se učenici okušali u jahanju, a brojni su i sami prebrodili strah od ovih plemenitih životinja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of