ŠEF ISTARSKOG STOŽERA

DINO KOZLEVAC: Krajnje je vrijeme za maksimalnu mobilizaciju. Sada smo u situaciji da nam može doći u pitanje turistička sezona, a to bi za Istru bilo pogubno!

| Autor: Marina VUKŠIĆ
Dino Kozlevac (Snimio Milivoj Mijošek)

Dino Kozlevac (Snimio Milivoj Mijošek)


U istarskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u srijedu je testirano 627 osoba, a za njih 253 utvrđeno je da su pozitivne na koronavirus. U pulskoj bolnici, gdje je, prema jučerašnjim podacima, zbrinuto 77 oboljelih od covida - 67 na Odjelu za infektologiju i deset u respiracijskom centru - umrle su još dvije zaražene osobe u dobi od 63 i 81 godine s pridruženim kroničnim bolestima. Od početka pandemije u Istri je dosad umrlo 359 osoba zaraženih koronavirusom.

- Stanje nikako nije dobro, to se mora konstatirati. Brojke se ne smanjuju, konstantno su, da se tako izrazim, stabilno visoke, i zasad nema tendencije da će doći do značajnijeg pada, upozorio je načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Samo od 1. rujna do danas u Istri su od covida ili s covidom umrle 154 osobe, a u posljednjih četrdeset dana, odnosno od 1. prosinca, stotinjak ljudi, što je, kaže Kozlevac, prava tragedija.

Istra prati loše trendove ogromnog dnevnog broja novozaraženih u Hrvatskoj. Posljednjih dana padaju novi crni rekordi, dnevno ima više od devet tisuća novih slučajeva. Kozlevac kaže da uzroke treba tražiti u činjenici da se najnoviji, omikron soj jako brzo širi, građani su, unatoč epidemiološkim mjerama, jako opušteni, a u špici skijaške sezone istočn(ij)e destinacije, primjerice nama najbliža BiH gdje su mjere daleko liberalne, a privlače veliki broj Hrvata, "raj" su za brzo širenje koronavirusa.

- Ako se ne pridržavamo mjera, a one najosnovnije su maska, razmak i higijena, nećemo smanjiti ove trendove koji nikako nisu dobri, a pitanje je i kako će se stvari dalje razvijati. Vrlo je zabrinjavajuće što je cijeli zdravstveni sustav u Istri opterećen do maksimuma. Odnosi se to ne samo na Opću bolnicu Pula koja je pred pucanjem, nego i na primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i Zavod za hitnu medicinu koji je također jako opterećen prijevozom covid pacijenata, što jako otežava rad službe. Zavod za javno zdravstvo opterećen je ogromnim brojem dnevnih analiza brisova. Bili bi sretniji da je takav pritisak na punktove za cijepljenje, ustvrdio je Kozlevac.

U Istri je prvom dozom cijepljenjeno nešto više od 68 posto, a drugom dozom nešto više od 65 posto odraslog stanovništva. Trećina cijepljenih s dvije doze dobila je i booster dozu, no ukupan broj procijepljenih je samo 55 posto, što je malo iznad hrvatskog prosjeka, ali još uvijek nedovoljno za miran suživot s virusom. Interes za cijepljenje prvom dozom je drastično pao, a među zaraženima ima sve više onih koji su se cijepili s dvije doze, ali je od druge doze prošlo više od šest mjeseci pa su izloženiji zarazi zbog malog broja antitijela.

S druge strane, pojedine europske zemlje, pogotovo one koje su Hrvatskoj izravna turistička konkurencija, procijepljene su i do 90 posto. Ta činjenica je potencijalno vrlo velika opasnost za predstojeću turističku sezonu.

- Ušli smo u 2022. i počeli promišljati o turističkoj sezoni, o kojoj Istra i naše gospodarstvo ovise u velikoj mjeri. Uskrs je sredinom travnja, praktički pred vratima, a ako ne dođe do značajnog pada u dnevnom broju novozaraženih, stvari što se tiče sezone neće ići priželjkivanim tijekom, upozorava Kozlevac. - Druga jako važna stvar, koju je ministar Beroš već spomenuo ali kao da još nije shvaćena ozbiljno, je da nama konkurentne turističke zemlje, Portugal, Španjolska, Italija i Francuska imaju neusporedivo veću procijepljenost, a usto sada imaju puno rigoroznije mjere. Do početka sezone te će zemlje sigurno "očistiti" brojke i bojim se da mi tu nećemo biti u dobroj poziciji. Ako te velike i jake zemlje budu radile pritisak da kriterij za sigurnu destinaciju bude ukupna procijepljenost stanovništva, mi ćemo biti u daleko nepovoljnijom situaciji nego lani kada je jedan od glavnih kriterija bila procijepljenost zaposlenika u turističkom sektoru i svih povezanih dionika. Lani smo mi na neki način bili lideri, a sada se situacija značajno promijenila. Zato mislim da je krajnje vrijeme za opću mobilizaciju vlasti, politike, turističkog ali i cijelog gospodarskog sektora, gradova i općina. Svi resursi trebaju biti maksimalno angažirani, a dva su ključna razloga za to - prvi je definitivno zdravlje, a drugi gospodarstvo, smatra prvi čovjek istarskog Stožera.

Kozlevac naglašava da lanjska situacija nije usporediva s ovogodišnjom. Naime, prošle godine u ovo doba u Hrvatskoj je na snazi bio blagi lockdown, nastava se u školi odvijala online, ugostiteljski objekti su bili zatvoreni, zaraženih je bilo neusporedivo manje…

- Mjere koje su danas na snazi su liberalne, ali i dobre ako ih se svi pridržavamo. Trenutno to nažalost nije tako. Ako se svatko od nas samodisciplinirano ne bude držao propisanih mjera, rješenje će biti novo zatvaranje, a to opet neće biti dobro, zaključio je Kozlevac.

Stožer Civilne zaštite Istarske županije održao je sastanak s predstavnicima Obrtničke komore Istarske županije i nacionalne udruge ugostitelja. Načelnik Dino Kozlevac i ravnatelj istarskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović obavijestili su predstavnike Komore o trenutnoj zdravstvenoj situaciji i o važećim mjerama zaštite. Naglašeno je da je incidencija bolesti visoka, te kako se u dogledno vrijeme ne očekuje značajniji pad brojeva.

Vezano za ugostiteljske mjere, na snazi su mjere iz kolovoza 2021., kada je situacija bila mnogo bolja. Kao jedan od problema navedeno je da se dio ugostiteljskih objekata koji služe piće (caffe barovi) nedovoljno pridržava mjera. Predsjednici Komore, Ceh ugostitelja i nacionalne udruge ugostitelja naglasili su da su svjesni teške zdravstvene situacije te da podupiru rad Stožera. Svi su istaknuli važnost predstojeće sezone. Apelirali su na sve ugostitelje da se pridržavaju mjera, te da se, oni koji to još nisu učinili, cijepe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater