DILJEM ISTRE OBILJEŽEN DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI: Zoran Kablar iz Žminja te Mladen Rimanić iz Pazina darivali krv čak 125 puta

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO
(D. ŠIŠOVIĆ)

(D. ŠIŠOVIĆ)


Diljem Istre danas je obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Na prigodnim svečanostima uručena su tako i priznanja jubilarcima koji su krv dali i do 125 puta. Čelnici gradova i općina te društva Crvenog križa zahvalili su svim dobrovoljnim darivatelja na darovanoj krvi, humanosti, plemenitosti, solidarnosti i ljubavi prema čovjeku. Kako je jubilarcima poručila potpredsjednica pazinskog Crvenog križa Nataša Putinja "darujući krv ugradili ste dio sebe u živote drugih ljudi ostavljajući neizbrisiv trag u njihovim životima".

U Pazinu je tako Gradsko društvo Crvenog križa uručilo priznanja jubilarnim darivateljima koji su krv dali od 35 do 125 puta. Ravnateljica pazinskog Crvenog križa Marijana Krbavac Žulić je izvijestila da je tijekom ove godine u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka u Pazinu organizirano 10 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kojima su se odazvala 673 davatelja, 49 ih je odbijeno zbog zdravstvenih razloga pa su ove godine prikupljene ukupno 624 doze krvi, ali kako će se do kraja godine održati još dvije akcije, taj će se broj još i povećati. No, već sada je u broju prikupljenih doza krvi zabilježen porast u odnosu na prošlu godinu, a velikoj humanoj obitelji ove su se godine pridružila i 32 nova davatelja.

Među nagrađenim jubilarcima sa 125 darivanja krvi prednjače Zoran Kablar iz Žminja te Mladen Rimanić iz Pazina; za okruglih 100 darivanja nagrađeni su Dinko Mališa i Tulio Valenta, obojica iz Pazina; priznanja za 75 davanja dobili su Slavko Erjavec, Sandi Ivančić, i Alojz Paris, svi također Pazinci; za 50 darivanja nagrađeni su Šaban Bećirović iz Pazina, Darko Drndić iz Motovuna, te Pazinci Dario Gabrijelić, Doriano Gregorović, Vilim Putinja i Dean Sloković, dok je za 35 dobrovoljnih darivanja krvi nagrađena Lucija Fabijan iz Cerovlja.

Prvi je put krv dao u vojsci, a već drugo po redu dobrovoljno davanje krvi, također u vojsci, u prekomandi u Kninu, pamtit će do kraja života, jer pomažući teško stradalome u prometnoj nezgodi odjednom je dao četiri doze krvi, direktno iz vene u venu. Vlado Nemarnik iz Donje Nugle krv je do sad dao ravnih 50 puta te se uvrstio među darivatelje s brončanim znakom. Uz Nemarnika, prigodna priznanja i nagrade hrvatskog i buzetskog Crvenog križa, na prijemu kojeg su upriličili gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić, dobili su Darko Hrvatin iz Buzeta koji je za 50 davanja dobio brončani znak, te Dorijana Vukašin iz Cunja koja je sa svojih 35 davanja također dobila brončani znak. Srebrni znak za 75 puta danu krv dobio je Edi Glavić iz Ročkog Polja, no bio je spriječen prisustvovati prijemu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini