KLIMATOLOŠKA OCJENA

DHMZ: 2019. godina bila je najtoplija od 1869. i početka mjerenja

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Ilustracija (Neven LAZAREVIĆ)

DHMZ: 2019. godina bila je najtoplija od 1869. i početka mjerenjaDHMZ je na svojim mrežnim stranicama objavio klimatološku ocjenu 2019. godine. Istramet je na svojim stranicama prenosi u cijelosti.

Odstupanje temperature

Srednja godišnja temperatura zraka za 2019. godinu na području Hrvatske bila je iznad višegodišnjeg prosjeka (1981. – 2010.). Anomalije srednje godišnje temperature zraka nalaze se u rasponu od 0,7 °C (Komiža) do 1,9 °C (Gospić i Zagreb-Grič).

Kategorizacija zasnovana na razdiobi percentila pokazuje da su šire područje Osijeka, dio središnje Hrvatske te dio sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana nalaze u kategoriji ekstremno toplo dok je preostali dio Hrvatske svrstan u kategoriju vrlo toplo.

Odstupanje oborina

Analiza godišnjih količina oborine koje su izražene u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka (1981. – 2010.) pokazuje da je u 2019. godini u Hrvatskoj na svim analiziranim postajama količina oborine bila iznad prosjeka.

Usporedba s navedenim višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za 2019. godinu nalaze u rasponu od 103% (Slavonski Brod) do 143 % (Pazin) spomenutog prosjeka. Šire područje Pazina nalazi se u kategoriji ekstremno kišno dok se šire područje Varaždina te dio sjevernog i srednjeg Jadrana nalaze u kategoriji vrlo kišno.

Istočna Hrvatska, dio središnje Hrvatske, južni Jadran i dio sjevernog Jadrana nalaze se u kategoriji normalno. Preostali dio Hrvatske nalazi se u kategoriji kišno.

U Zagrebu najtoplija godina od početka mjerenja

Za postaju Zagreb-Grič srednja godišnja temperatura zraka za 2019. iznosi 14,2 °C zbog čega je 2019. najtoplija godina postaje Zagreb-Grič od početka meteoroloških motrenja, tj. od 1862. godine.

Očigledan je i dalje pozitivan trend srednje godišnje temperature zraka (1,1 °C/100 god) za Zagreb-Grič (slika 3). Navedeno ukazuje na činjenicu da temperatura zraka u Hrvatskoj i dalje prati trend globalnog zatopljenja s izvjesnim međugodišnjim kolebanjima. (DHMZ).


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum