DAN OPĆINE CEROVLJE

DAUS: Indeks razvijenosti je potpuno promašena priča jer se ne cijeni kvaliteta, već nerad


To je priča koja nas gura još više natrag, ponovno u neka razdoblja gdje se nije ocjenjivala izvrsnost i kvaliteta projekta, već prosječnost i nerad. To nije dobro. Zapravo, to je jako loše, rekao je načelnik Cerovlja Emil Daus

Dan antifašističke borbe Cerovlje slavi i kao Dan općine, pa je tim povodom održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj se načelnik Emil Daus, u preuređenoj dvorani društvenog doma,   prigodno osvrnuo na dosadašnje aktivnosti na Cerovljanštini. Budući da Cerovlje ove godine slavi 25 godina utemeljenja općine, sjednici su uz vijećnike, goste, među kojima je bila županova zamjenica Sandra Čakić Kuhar i uzvanike, prisustvovali bivši općinski načelnici Silvano Paulović i Armando Lušetić.

- Svaki od njih je, zajedno s mnogim tadašnjim članovima poglavarstava, vijećnicama i vijećnicima dao svoj doprinos u izgradnji ove naše zajednice. Hvala im svima na tome, rekao je Daus.  

Od onoga što je na Cerovljenštini napravljeno u posljednjih godinu dana Daus je izdvojio potpisivanje ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o financiranju rekonstrukcije nerazvrstane ceste Zajerci – Draguć u iznosu od 4,5 milijuna kuna. U suradnji s Istarskim vodovodom Buzet izgrađen je vodovodni ogranak u zaseoku Križmani u naselju Pazinski Novaki, a u tijeku je izrada dokumentacije za ogranak Brdo, Jerončići, Bani u MO Pazinski Novaki, ogranak Čehi u MO Paz, te Buršići, Jakolići, Brčine u MO Draguć.

Uz to, očekuje se raspisivanje natječaja iz Programa ruralnog razvoja EU fondova za izgradnju vodovodne mreže za Zajerce i Podmerišće u MO Draguć i Grimalda. Daus je istaknuo kako na području Općine Cerovlje prilikom konstituiranja 1993. nije bilo nijedne špine javnog sustava vodoopskrbe, a danas više od 95 posto naselja na Cerovljanštini ima riješenu vodoopskrbu. Na tome je zahvalio Istarskoj županiji, svim općinama i gradovima koji čine Skupštinu Istarskog vodovoda Buzet te svim dosadašnjim upravama vodovoda, jer bez te istarske solidarnosti to, rekao je, nikad ne bi ostvarili.

Skupljanje otpada

Realizirana je druga faza rekonstrukcije stare škole u Grimaldi s ciljem prenamjene u Centar izvrsnosti. Vrijednost radova iznosi 315 tisuća kuna, od čega je 60 posto osiguralo Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova EU, a 40 posto Općina Cerovlje, a nakon toga pristupilo se i prvoj fazi uređenja središnjeg trga u Grimaldi.

- Uskoro kreće novi sustav prikupljanja i selekcioniranja otpada. Općina Cerovlje javila se na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavu kontejnera za selektivno skupljanje otpada za sva domaćinstva, a u međuvremenu, zajedno sa svim jedinicama lokalne samouprave Pazinštine, organizirat ćemo prijelazno rješenje s pojačanim brojem zelenih otoka, dodao je Daus.

Područje Općine Cerovlje bogato je kulturnim i povijesnim spomenicima koji se uz potporu Istarske županije i Ministarstva kulture saniraju i konzerviraju kako bi se mogli uključiti u ponudu kulturnog turizma. Pritom je Daus izdvojio sanaciju i konzerviranje Kaštela u Pazu, restauracije fresaka u crkvici sv. Marije na lokvi u Gologorici, sanaciju crkve sv. Vida u Pazu, a Hrvatski restauratorski zavod pokrenuo je rekonstrukciju objekta i restauraciju fresaka u crkvici sv. Roka u Draguću.

- Cerovljanski karneval zadnjih godina, nadopunjen i obogaćen dječjim karnevalom, stavlja Cerovlje uz bok najvećim karnevalskim događanjima u regiji, a osim njega manifestacije "Supci pud mavricun" u Grimaldi, "Bajsi u Draguću", "Sopci i kantaduori Općine Cerovlje" i druge odavno su definirale Općinu Cerovlje kao općinu tradicijskih manifestacija, s posebnim naglaskom na očuvanje istarske tradicijske glazbe, naglasio je Daus, dodajući kako je ponosan i na sportaše koji obogaćuju sportsku sliku zajednice.

Izgubljeni prihodi

Daus je podsjetio kako su u protekle tri godine izgubljeni značajni iznosi vlastitih prihoda i to ne lošim ili neodgovornim upravljanjem, već zakonskim izmjenama koje dovode do kočenja razvoja, odustajanja od investicija, stvaranja poslovne i opće nesigurnosti.

- Osim fiskalne odgovornosti, svatko od nas koji se bavi ovim poslom ima i političku odgovornost, a ona znači, osim spominjanja dobrog, ukazivanje na ono loše. Loš je danas u našoj zemlji debalans koji prikazuje sve veću razliku u određenim krajevima. Loš je i centralizirani sustav upravljanja, koji je spor, birokratiziran i nepošten. Da, nepošten, jer da je pošten ne bi svi projekti iz Istre pali na prošlom EU natječaju, na čelu s pazinskim vrtićem kao najbolje ocijenjenim. Dakle, uvođenjem indeksa razvijenosti kao jednog od temeljnih kriterija za dobivanje potrebnih bodova kod ocjenjivanja projekta je potpuno promašena priča. Priča koja nas gura još više natrag, ponovno u neka razdoblja gdje se nije ocjenjivala izvrsnost i kvaliteta projekta, već prosječnost i nerad. To nije dobro. Zapravo, to je jako loše. I taj dio državne politike treba mijenjati i nagrađivati kvalitetu, inovativnost i rad. Samo tako moći ćemo razvijati svoje zajednice, poručio je Daus.

Čestitke Općini na postignutim rezultatima i dosadašnjem razvoju tijekom minulih 25 godina uputila je županova zamjenica Sandra Čakić Kuhar, dodajući kako će Županija i nadalje biti oslonac razvoja središnje Istre pa tako i Općine Cerovlje.  

Zahvalnica Općine Cerovlje uručena je Filipu Matijašiću za iznimna sportska postignuća te promicanje ugleda Općine Cerovlje i Liviju Kancijaniću za poseban doprinos u očuvanju tradicijskih vrijednosti. Povelja Općine Cerovlje uručena je Lovačkoj udruzi Šljuka Cerovlje za dvadeset godina rada i Udruzi poljoprivrednih proizvođača Cerovlje za dvadesetogodišnji rad i aktivnosti koje provode na edukaciji poljoprivrednika s područja Općine Cerovlje.

Plaketa je posthumno dodijeljena Linu Straniću, kao znak priznanja za značajan doprinos na razvitku cestogradnje na području Općine Cerovlje, a Grb Općine Cerovlje, kao najveće općinsko priznanje, dodijeljen je Hrvatskim vodama - Vodnogospodarska ispostava za mali sliv Mirna - Dragonja za višegodišnju plodnu suradnju te izuzetne zasluge u izgradnji komunalne infrastrukture na području Općine Cerovlje. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum