TRADICIJA OD 1905.

DANI GROŽĐA U BUJAMA Smotra lovačkih pasa, koncerti i sportski susreti

| Autor: Luka JELAVIĆ
Dani grožđa (Snimio Luka Jelavić

Dani grožđa (Snimio Luka Jelavić


Za razliku od prošle godine, kad je zbog pandemije i pratećih problema nakratko prekinuta bogata tradicija održavanja jedne od najstarijih istarskih fešta, u Bujama će ovog vikenda ipak biti održani Dani grožđa. Naravno, sve će to biti puno skromnije i prilagođeno postojećim mjerama, a u programu nema sadržaja koji su u velikom broju privlačili posjetitelje iz cijele Istre, kao i mnoge turiste.

Ovogodišnji program 115. Dana grožđa tek će značiti nastavak tradicije, podsjećanje na nekadašnje vrijeme kada je ta pučka fešta obilježavala početak berbe grožđa i jesenskih poslova u poljima, a organizirala se i u znak zahvalnosti za plodove zemlje i bogatu ljetinu. Mnogi će se sjetiti vremena kada se fešta uvijek održavala trećeg vikenda u rujnu. Klimatske i druge promjene u novije su vrijeme berbu grožđa pomaknule naprijed pa su do trećeg rujanskog vikenda obično podrumi već dobro popunjeni ubranim grožđem kojega u bujskom okruženju zaista ima puno.

Računa se da je ta bujska fešta počela 1905. godine, kada je u Bujama otvoren prvi vinski podrum kojeg je izgradila tadašnja zadruga koja je okupljala vinogradare s bujskog područja.

Jedna od glavnih atrakcija koja se najdulje zadržala u proteklim godinama je povorka alegorijskih kola, kao središnji dio programa. U posljednje vrijeme nekadašnje zaprege zamijenili su traktori koje vlasnici ukrase vinovom lozom, starim alatima i drugom opremom kako bi dočarali berbu jesenskih plodova, grožđa prije svega, i njegovu preradu u podrumima. Bilo je i drugih sadržaja na tu temu, djevojke su gazile grožđe kao nekada, a od tog grožđa proizvodila se mištela, autohtono bujsko vino.

U feštu su se uvijek uključivali i najmlađi, polaznici vrtića i škola, u prigodnim kostimima, a unatoč svemu glavni bujski trg bio je uvijek maksimalno popunjen u vrijeme izvlačenja dobitaka tradicionalne tombole.

Ove godine toga na bujskim ulicama neće biti, korona je sve poremetila, ali će bar neki sadržaji podsjetiti na nekadašnja bolja vremena, s nadom da će se privlačniji dio programa nastaviti već iduće i narednih godina. U petak ujutro će djeca iz škola i vrtića na otvorenom iskazivati svoju likovnu nadarenost kroz tradicionalno okupljanje i crtanje u gradu, a navečer će biti održana finalna večer glazbenog festivala dosad neobjavljenih skladbi na istrovenetskom narječju "Dimela cantando".

Subotnji će program početi jutarnjom kinološkom manifestacijom, odnosno smotrom lovačkih pasa u organizaciji Lovačkog društva "Fazan" Buje, a nastaviti se teniskim turnirom, natjecanjem žena u boćanju i rukometnim turnirom, sve bez prisustva posjetitelja. U večernjim će satima kod nekadašnjih bujskih praonica, ispod Trga slobode biti održan koncert grupe "Local Heroes" uz ograničen broj posjetitelja. U nedjelju ujutro bit će održano natjecanje lovaca u streljaštvu (gađanje glinenih golubova), opet bez posjetitelja, dok će u podne na nekadašnje vedro raspoloženje koje je pratilo Dane grožđa podsjetiti članovi Limene glazbe Zajednice Talijana Buje koji će, svirajući, proći bujskim ulicama i uveseljavati građane. Program završava u nedjeljno predvečerje koncertom bujskog kantautora i glazbenika Gorana Griffa u atriju bujskog Pučkog otvorenog učilišta, uz ograničen i kontroliran broj posjetitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater