NAJNOVIJE


DVORANA ŽATIKA

Danas se otvara izložba ptica i 41. Ornitološko prvenstvo Hrvatske

Kako je rečeno, izložba ptica potpuni je novitet za Poreč

Na izložbi će biti predstavljeno više od 1.600 ptica koje će se ocjenjivati po kategorijama, a predstavit će ih više od 130 izlagača koji dolaze iz 19 ornitoloških udruga iz cijele Hrvatske

Danas se u porečkoj sportskoj dvorani Žatika otvara izložba ptica i 41. Ornitološko prvenstvo Hrvatske koje će potrajati do nedjelje. Kako je najavio Robert Velenik, član Udruge za zaštitu i uzgoj ptica "Istra", na izložbi će biti predstavljeno više od 1.600 ptica koje će se ocjenjivati po kategorijama, a predstavit će ih više od 130 izlagača koji dolaze iz 19 ornitoloških udruga iz cijele Hrvatske.

Razmjena ptica

- Drago mi je da još jednu manifestaciju ugošćujemo u našoj dvorani Žatika. Uz vino, more i turizam, na red je došlo nešto što je potpuni novitet za naš grad, a vjerujem da će se svidjeti svima, pogotovo najmlađima, rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Ocjenjivat će se po grupama kanarinci na temelju njihove pjesme, boje, stasa, zatim egzotične ptice, ptice europske faune, mutacije tih ptica, križanci, male i velike papige, prepelice i egzotični golubići.

Velenik je pozvao sve škole i vrtiće da dođu posjetiti izložbu, jer je danas između 10 i 16 sati predviđen Dan otvorenih vrata za njih uz stručno vođenje. U subotu i nedjelju održat će se razmjena ptica što je također vrlo zanimljivo, najavio je Velenik, te pozvao sve ljubitelje ptica, životinja i djecu da dođu vidjeti ovu izložbu koja se svake godine održava u drugom dijelu Hrvatske. Ervino Jelenaca, predsjednik Hrvatskog ornitološkog saveza i predsjednik Udruge za zaštitu i uzgoj ptica "Istra", rekao je da njihov sustav broji 22 udruge iz cijele Hrvatske, a sudjelovanje njih 19 na izložbi govori da su uzgajivači prepoznali njihov trud, jednako kao i Grad Poreč kojem se zahvalio na pokroviteljstvu.

Svjetski standardi

- Željeli smo prezentirati naš uzgoj i hobi. Izložba je specifična i razlikuje se od mnogobrojnih izložbi. Sam način ocjenjivanja i kompletna organizacija temelji se na tome da je to sportsko natjecanje, sve su ptice razvrstane u svoje kategorije i po kategorijama i bojama ocjenjuju se po svjetskim standardima koje je prihvatio i Hrvatski ornitološki savez. Na temelju toga se ptice ocjenjuju i rangiraju po bodovima te nagrađuju medaljom, a šampioni po grupama će dobiti rozetu, najavio je Jelenaca.

Dodao je kako ove ptice u prirodi ne bi živjele više od sat vremena, jer su već kroz 300 godina domesticirane i uzgajaju se u kavezu. Ispričao je kako su se u početku kanarinci roleri u Austriji nosili u rudnike za otkrivanje koncentracije metana i tako spašavali ljudske živote.

- Kroz godine oni su se križali i dobili smo tri osnovne boje i kategorije i jako puno mutacija. Bit je hobija da se kombinacijama različitih jedinki napravi izložbena ptica koja odgovara određenom standardu koji donesu stručnjaci na nivou svjetske ornitološke organizacije. Uzgoj je kompliciran i iza svake ptice stoji veliki trud, rekao je Jelenaca.

U sklopu manifestacije bit će organizirana i izložba različitih vrsta golubova, kokoši, fazana i kunića, potom će tematska izložba "Ptice na pozornici života" biti organizirana u dvorani Žatika, a manja izložba na temu ptica Slovenije u Klubu umirovljenika Galija. Danas će se u porečkoj pošti koristiti službeni pečat na temu izložbe, a na omotnice i razglednice stavljati poštanske marke s motivom ptica… Izložba ptica u Žatiki bit će otvorena za posjetitelje danas i sutra od 9 do 19 sati, te u nedjelju od 9 do 14 sati. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam