POREČ

DAN OSNOVNE ŠKOLE: Obrali i proizveli prve četiri litre maslinovog ulja

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Završna svečanost bila je i prilika da se škola oprosti od učenika osmih razreda koji završavaju osnovno školovanje. Nagrađeno je 13 učenika osmih razreda nagradom Zlatno pero za odličan uspjeh tijekom svih osam godina školovanja

Osnovna škola Poreč obilježila je Dan škole, a ono je počelo s otvorenjem školskog vrta, a pritom je porečki gradonačelnik Loris Peršurić zajedno s učenicima posadio sadnicu mandarine.

Materijal za vrt dalo je Ministarstvo poljoprivrede: ručni alat, gnojivo, sjeme povrća i 38 sadnica raznih voćaka koje su učenici posadili uz ogradu travnjaka nižih razreda i s druge strane škole. Tu je maslinik s petnaestak stabala maslina čija je sadnja započela prije desetak godina i koje su učenici produženog boravka zimus obrali i proizveli prve četiri litre ulja. Pored tih stabala zasađeno je još pet stabala iz donacije Ministarstva poljoprivrede, pet iz vlastitih sredstava, a jedno stablo posadili su učenici i roditelji 6.c razreda. Bočicu "svog" maslinovog ulja i maketu barke učenici su ovom prilikom darovali gradonačelniku.

Stručnu pomoć u realizaciji projekta vrta osnovcima pružile su profesorice Srednje škole Mate Balota, Orijeta Milovan i Margita Žiković čiji su učenici u sklopu praktične nastave maslinarstva obrezali i tretirali masline. Djelatnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Mirela Uzelac i Barbara Sladonja, održale su radionice za učenike četvrtog razreda koji su sadili mediteransko bilje. Predstavnici Ministarstva za poljoprivredu iz ureda u Buzetu i Pazinu održali su predavanja za učenike. Osim ovoga, OŠ Poreč imat će još jedan školski vrt i to u okolišu nove Područne škole Žbandaj. U tijeku su pripreme terena i nabava sustava za zalijevanje. Bila je ovo prigoda da se istakne i kako je OŠ Poreč po drugi put dobila status Eko-škole. Voditeljica projekta Eko škole, učiteljica Kristina Kostadinović, te polaznici eko-grupe podignuli su zelenu zastavu ispred ulaza u školu.

Završna svečanost bila je i prilika da se škola oprosti od učenika osmih razreda koji završavaju osnovno školovanje. Nagrađeno je 13 učenika osmih razreda nagradom Zlatno pero za odličan uspjeh tijekom svih osam godina školovanja. Troje učenika nagrađeno je posebnom nagradom Grada Poreča za uspjeh 5,0 postignut kroz cijelo školovanje. Učenici koji su ostvarili jedno od prva tri mjesta na županijskim i državnim razinama natjecanja nagrađeni su knjigom te plaketom ili medaljom. Na svečanoj dodjeli nagrada kao gosti nastupile su učenice Umjetničke škole Poreč, te solisti OŠ Poreč.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum