OŠTRE PROZIVKE

Damir Kajin: Zbog ograničenog razvoja u vodozaštitnim zonama treba uvesti VODNU RENTU

Prije nekoliko godina Istarski vodovod se pokušalo pripojiti pulskom. Vjerojatno je Vodovod Pula ono najbolje od javnih poduzeća koje Grad Pula ima, ali je to spajanje, mišljenja je Kajin, sjeveru Istre neprihvatljivo i ponižavajuće jer je po svim parametrima Istarski vodovod neusporedivo bolji od sviju, ne samo u Istri nego u Hrvatskoj

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Kada se radio društveni ugovor o podjeli udjela u vodovodima i Butonigi temeljni princip bila je potrošnja (Foto: TZ središnja Istra)

Kada se radio društveni ugovor o podjeli udjela u vodovodima i Butonigi temeljni princip bila je potrošnja (Foto: TZ središnja Istra)


- Miletić češće nastupa u Buzetu nego u Puli. To govori da nešto nije u redu u Buzetu, kao što je on glavni problem u Puli. Ono što bi svakog moralo smetati je da instrumentalizira direktore javnih vodovodnih tvrtki za svoje političke potrebe. Stoga je poruka jasna - neka IDS na čelu s Miletićem ne zlorabi položaj direktora javnih poduzeća na buzetskom području, istaknuo je nezavisni kandidat za gradonačelnika Buzeta Damir Kajin komentirajući na konferenciji za novinare vijest da se IDS-ov kandidat za istarskog župana Boris Miletić u Buzetu u povodu Svjetskog dana vode susreo s direktorima Istarskog vodovoda i IVS-a.

Buzet je, rekao je Kajin, grad vina, malvazije, terana, refoška, biske, sjajnih rakija i bire, ali prije svega vode.

- Dvije su stvari koje nas Buzećane determiniraju, vodovod i tartufi u dolini Mirne. Sve je vezano uz vodu. Motovunskom šumom treba na drugačiji način gospodariti. Valja je zaštititi kao prirodno dobro što vjerojatno i je, jer od nje u ovom trenutku živi oko tisuću obitelji tartufara ne samo s područja Buzeta nego cijele ove kotline, poručio je Kajin.

- Moramo biti svjesni da nakon nove teritorijalne podjele više sva izvorišta nisu na području Buzeta. Sveti Ivan je u Buzetu. Gradole kao dio Istarskog vodovoda u Višnjanu. Butonigu dijele 80 posto Buzet, ali i Cerovlje i Pazin. Izvor u Istarskim toplicama je u oprtaljskoj općini, a vodozaštitne zone su ta područja, plus Lanišće. Ove općine, ovi krajevi, mogu biti subjektivan, po meni su najljepši dio Istre, ali gdje sam realan, to je najpasivniji kraj Istre i stoga bi trebalo uvesti vodnu rentu zbog ograničenog razvoja na vodozaštitnim područjima. Kada se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća radio društveni ugovor o podjeli udjela u vodovodima i Butonigi, temeljni princip bila je potrošnja, sve ostalo nije bilo valorizirano. Onaj tko troši više vode dobiva više, a onaj tko sve to daje, radi malih brojeva ostaje bez svega, istaknuo je Kajin. Naglasio je također da se prije nekoliko godina Istarski vodovod pokušalo pripojiti pulskom vodovodu. Vjerojatno je Vodovod Pula ono najbolje od javnih poduzeća koje Grad Pula ima, ali je to spajanje, mišljenja je Kajin, sjeveru Istre neprihvatljivo i ponižavajuće jer je po svim parametrima Istarski vodovod neusporedivo bolji od sviju ne samo u Istri nego u Hrvatskoj.

Kajin se osvrnuo i na projekt dogradnje Doma za starije i spominjanja da Buzet od županije dobiva 6,7 milijuna kuna, te komentirao da je to kroz petnaest godina 446.000 kuna godišnje.

- Naša izborna gradska lista, nezavisni, SDP, Demokrati, traži da se Buzetu iz županijskog proračuna vraća ono što Buzet uplaćuje u njega, a to je oko četiri do pet posto županijskog proračuna, odnosno između 12 do 15 milijuna kuna godišnje, poručio je Kajin.

Uz obilježavanje Svjetskog dana voda, Vedrana Majcana posebno kao predsjednika buzetskog SDP-a, zanima što je Miletić radio u Istarskom vodovodu prošle subote.

- On je još uvijek aktualni gradonačelnik Pule koja nema nikakvo vlasništvo u Istarskom vodovodu i kandidat je za župana. Da li koristi svoju funkciju predsjednika IDS-a pa preko javnih poduzeća radi svoju promidžbu za župana. Mogu li tako ja ili bilo koji drugi građanin doći u subotu u vodovod i naslikavati se sa direktorima, upitao je Majcan.

- Kada je već došao u Buzet, zašto nije odgovorio na ključno pitanje, a to je namjera da buzetski vodovod pripoji pulskom. O tome su se još 2019. godine dogovorili svi IDS-ovi gradonačelnici Istre (pa i buzetski) te potpisali Rovinjski zaključak! Pa to bi bio zadnji čavao u oduzimanju Istarskog vodovoda Buzećanima, ugrožavanje svih radnih mjesta, i ne manje bitno, razvojnog ciklusa ulaganja u kvalitetu vodovodne mreže. Drugo pitanje na koje je Miletić trebao odgovoriti je da li je došao dogovoriti neka buduća radna mjesta, jer znamo po kojem se ključu zapošljava u Istarskom vodovodu, istaknuo je Majcan.

Predsjednik buzetskog SDP-a također je naglasio kako je nedopustivo da se javna poduzeća zlorabe u predizborne svrhe. Još je manje dopustivo da se o sudbini Istarskog vodovoda i njegovih zaposlenika razgovara na stranačkim kružocima, te donose odluke koje su štetne za Istarski vodovod i Buzet.

- Buzet upravlja i razvija Istarski vodovod već skoro 100 godina. Već su nam oduzeli 94,20 posto vlasništva, ali sjedište društva ne damo, kao što nećemo dopustiti spajanja sa bilo kojim drugim vodovodom bez jasnih analiza, kalkulacija i garancija da bi takvo nešto bilo bolje od ovako organiziranog društva. Također, s obzirom da je Buzet dio vodozaštitnog pojasa radi čega se njegov razvoj ne može odvijati pod jednakim uvjetima kao drugdje u Istri, smatram da bi posebno buzetski poljoprivrednici zbog toga trebali dobiti određene kompenzacije, istaknuo je Majcan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini