POSLJEDICE NEVREMENA 

Damir Kajin smatra da bi milijunsku štetu na Buzeštini i Pazinštini trebala solidarno platiti cijela Istra. Smislio je i način…

Gradonačelnik Buzeta kaže da će predložiti županu uvođenje vodne rente i ističe da je svima u Istri i Hrvatskoj sada jasno koja je uloga centralne Istre. Ljeti treba osigurati vodu za zapadnu obalu i jug, a zimi se obraniti od te vode

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Saniranje štete na prometnicama (CROPIX)

Saniranje štete na prometnicama (CROPIX)


Posljedice ovotjednog oborinskog nevremena koje je prouzročilo odrone i klizišta na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama Buzeštine sanirale su se i tijekom jučerašnjeg dana. Na sjeveru Istre u noći sa srijede na četvrtak palo je više od 190 litara kiše po četvornom metru, pa je poplavljeno Postrojenje za kondicioniranje vode Butoniga, a voda je prodrla i u Boćarsku dvoranu u Kozarima, zgradu Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" u Buzetu kao i u obližnju Sportsku dvoranu. Štete su i na poljoprivrednim površinama, zbog odrona ili pak klizišta na terasastim površinama.

- Sve ceste do naselja u kojima žive ljudi su probijene. Na žalost, na nekima se promet odvija na vlastitu odgovornost, kao na primjer na dionici ceste od Vrha prema Marčenegli i Medvejama, a ja bi dodao ovdje i Račice. Pojedine dionice u selima bez stalnih stanovnika nisu bila prioritetne i rješavane su tijekom petka. Štete su enormne, radi se o desetinama milijuna kuna. Sva je sreća da nitko nije stradao, a štete će se vjerojatno otklanjati godinama. Država će intervenirati oko Postrojenja za kondicioniranje vode Butoniga, obećao je to direktor Hrvatskih voda, i to tako reći promptno, no nerazvrstane ceste su naša briga, izjavio je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.

Grad Buzet, rekao je Kajin, ima osigurano do sto kilometara nerazvrstanih cesta, ali ni približno dostatnim novcima da se sanira ova kataklizma, čiji će se stvarni razmjeri vidjeti za nekoliko dana. Kajin kaže kako puno nade polaže u istarsku solidarnost i ističe da se od 1993. Istra gradila temeljem solidarnosti, pa je na taj način do danas sagrađeno 1.400 kilometara vodovoda. Najavio je stoga da će predložiti županu, a za što treba i zakonska intervencija, da se ova šteta na Buzeštini i Pazinštini ublaži kroz vodnu rentu. Manje je, kaže, važno kako će se nazvati taj institut, jer tek ove godine svi u Istri i Hrvatskoj vide koja je uloga centralne Istre. Ljeti treba osigurati vodu za zapadnu obalu i jug, a zimi se obraniti od te vode.

Saniranje štete na prometnicama (CROPIX)Kajin s mještanima Marčenegle (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

- Da nije akumulacije i brane Butoniga, koja je prvotno građena kao sustav zaštite od poplava, ova bi bujica zbrisala sve zgrade do Antenala. Odluka buzetskog Gradskog vijeća o vodnoj renti nije u skladu sa zakonom i zato sam rekao da nam treba zakonska intervencija, kako bi se osigurala sredstva za sanaciju stradalih područja, prije svega oko akumulacije. Sredstva moraju biti strogo namjenski utrošena za saniranje štete, a ako se to ne učini i ako na taj način ne dođemo do novca, bojim se da će nam se sela isprazniti, upozorava Kajin.

Sve institucije, sve javne službe, od komunalnog poduzeća "Park" Buzet do županijskih i državnih, ističe Kajin, odradile su enorman posao.

- Tijekom četvrtka prvi koji mi se javio bio je ministar graditeljstva Ivan Paladina, nakon toga razgovarao sam s direktorom Hrvatskih voda, županom i drugima. Život ide dalje, već u subotu je moto utrka, a u nedjelju Bela nedeja u Sovinjaku. Treba dignuti glavu i pristupiti otklanjanju šteta, rekao je Kajin.

Saniranje štete na prometnicama (CROPIX)Akumulacija Butoniga ovih dana izgleda ovako (CROPIX)

Gradonačelnik Buzeta ponovio je da traži proglašenje elementarne nepogode. Već se krenulo prema osiguravajućim društvima i mjesnim odborima, tražit će se preliminarna procjena šteta, angažirati Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, a potom će se prijedlog za proglašenje prirodne nepogode uputiti županu.

- U toj nesreći ono što nas je spasilo kao Grad Buzet je to što je Mirna pretvorena u bujični vodotok, i to upravo zbog opasnosti od poplava. U suprotnom bi bilo enormnih šteta jer bi s radom stali i Cimos i Akrapović u dolini rijeke Mirne, a bilo bi poplavljeno vjerojatno sve od Istarskog vodovoda do naselja Most. Međutim, stvarno rješenje je akumulacija, odnosno brana Benčići koja bi imala dvostruku ulogu kao i Butoniga. Akumulirala bi osam milijuna kubika vode za dohranjivanje akumulacije Butoniga i služila za obranu od poplava kod ovako ekstremnih padalina. Hrvatske vode će polako početi raditi na ovom dugoročnom projektu koji je pokrenut krajem srpnja tijekom dolaska premijera Andreja Plenkovića u Buzet, najavio je Kajin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini