DIGITALIZACIJA

ČUVAJU STARU NOVINSKU GRAĐU "Porečki glasnik" uskoro će biti dostupan online

| Autor: Boris BILAS
Elena Poropat Pustijanac i Elena Vekić uključene su u projekt

Elena Poropat Pustijanac i Elena Vekić uključene su u projekt


Zavičajni muzej Poreštine u suradnji s Gradom Porečom pokreće vrlo vrijedan projekt kojem je cilj očuvanje novinske građe lokalnih medija. Naime, muzej je u utorak objavio da kreće u prvu fazu digitalizacije lokalnih novina, a prve među njima, "Porečki glasnik", moći će se pretraživati na muzejskoj internetskoj stranici već početkom 2022. godine.

Kako su rekli predstavnici Zavičajnog muzeja Poreštine, u tom se muzeju čuvaju primjerci više lokalnih novina iz druge polovice 20. stoljeća, među kojima se izdvajaju listovi hotelsko-turističkih poduzeća, "Glasnik Plave lagune", Rivierin "Naš glas" i "Anita", te list za društvena pitanja Općine Poreč "30 dana" i list udruženog rada Poreštine "Porečki glasnik". Ove novine predstavljaju nezaobilazan izvor za poznavanje i proučavanje novije povijesti Poreča i Poreštine od 1970-ih do sredine 1990-ih godina.

"Porečki glasnik" lokalne su novine koje su izlazile od 1982., najprije pod nazivom "Adria" na 16 stranica velikog formata (42x27 cm), a tiskane su u zagrebačkom "Vjesniku". Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća list je postao tjednik i prešao na manji format (29x21 cm), te je izlazio do sredine devedesetih.

Digitalizacijom lokalnih novina, koju financira Grad Poreč, omogućit će se njihova dostupnost istraživačima (povjesničarima, sociolozima, etnolozima…), ali i svima onima koje zanima prošlost porečkoga kraja. Pronalaženje informacija iz cjelovitih tekstova članaka bit će omogućeno pretraživanjem po zadanim parametrima, optičkim prepoznavanjem znakova (OCR) iz cjelovitih tekstova i pridruženim metapodacima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom