HAVARIJA

CRVENE ZASTAVE NA "BADELOVOJ" PLAŽI U FAŽANI Zbog izlijevanja fekalija u more i ekstremnih vrijednosti Escherichije coli ZABRANJENO KUPANJE

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Na plaži su istaknute crvene zastave i znak zabrane kupanja (Snimila Sandra Zrinić Terlević)

Na plaži su istaknute crvene zastave i znak zabrane kupanja (Snimila Sandra Zrinić Terlević)


Mnogobrojni kupači u Fažani neugodno su se iznenadili kada su jučer na plaži kod bivših tvornica Badel i tvornice stakla zatekli traku koja je branila pristup plaži, a time i moru pa i obližnjem wibitu. Visoko istaknute crvene zastave i tek kratka obavijest da je kupanje do daljnjeg zabranjeno nisu davale posve jasnu informaciju o čemu se radi pa su ljudi već na dva koraka od traka ipak ulazili u more i bezbrižno plivali.

Tijekom dana spašavatelji na plaži ipak su bili prisutni na svojim punktovima, a na upit koji im je zadatak, jednostavno kažu "spriječiti ljude da uđu u more". No, niti oni detaljnijih informacija o onečišćenju nisu imali.

Prema službenoj informaciji koja je tijekom jučerašnjeg dana stigla iz tvrtke Pragrande, dana 1. kolovoza u popodnevnim satima došlo je do kvara crpki na crpnoj stanici Fažana Badel što je uzrokovalo prelijevanje sanitarnih otpadnih voda u more putem incidentnog preljeva na plaži Fažana Sjever. O ovoj incidentnoj situaciji obaviještene su sve nadležne institucije i inspekcije u skladu s Operativnim planom djelovanja u slučaju izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda na području Pula Centar i Pula Sjever, kažu nadalje.

"Na vidljivim mjestima postavljene su crvene zastave te table sa znakom zabrane kupanja te je od strane ovlaštenog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije uzet uzorak vode za analizu. Prvi preliminarni rezultati pokazuju da je došlo do onečišćenja, dok će o konačnim rezultatima služba pravovremeno obavijestiti javnost", ističu iz Pragrandea.

Dodaju da se, prema Uredbi o kakvoći mora za kupanje, rezultati analize mora na plaži vode kao iznenadno onečišćenje. Uzorkovanje se provodi svaki dan do prestanka onečišćenja i dodatno se unutar sedam dana provodi još jedna analiza potvrde prestanka onečišćenja.

- To znači da dvije uzastopne analize moraju ispunjavati uvjete kakvoće mora za kupanje sa minimalnom ocjenom pojedinačnih uzoraka za umjereno onečišćenje tzv. žute plaže", pojašnjavaju iz Pragrandea uz molbu kupačima da poštuju istaknuta ograničenja i upute djelatnika na terenu.

Iz Županije je također stigla informacija da je ovlašteni laboratorij Nastavnog zavoda da javno zdravstvo Istarske županije uzeo uzorak vode za analizu i da je preliminarni rezultat analize Escherichija coli pokazao onečišćenje te da se uzorkovanje mora nastavlja.

- Prvo uzorkovanje obavljeno je još 1. kolovoza navečer između 22 i 22.30 sati te su prvi rezultati, koji su dobiveni 2. kolovoza ujutro, pokazali i do deset puta veće količine Escherichije coli od dozvoljenih vrijednosti. Odmah je poslana preporuka o zabrani kupanja u moru. Sada će se i nadalje svakodnevno uzimati uzorci do prestanka onečišćenja, a nakon prestanka, idućih sedam dana, procedura nalaže da moramo dobiti i potvrdu o prestanku onečišćenja, a to su dva uzastopna uzorka vode koja pokazuje da je more pogodno za kupanje. Dakle, i jučer su uzeti uzorci, rezultate očekujemo u utorak ujutro i ja vjerujem da će već ti rezultati biti prihvatljivi. Ako i uzorak od utorka, čiji će rezultat biti poznat u srijedu, budu dobri, kupanje će biti dozvoljeno, a onečišćenje i formalno završeno, rekla nam je dipl. ing. kem. tehn. Sonja Diković, voditeljica Laboratorija za pitke i površinske vode ZZJZ-a Istarske županije, odgovorna i za monitoring morskih plaža.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini