Ministar turizma u ISTRI

Cappelli: Popunjenost objekata u Svetom Petru u Šumi je 90 dana. TO NEMAJU NI NEKI NA MORU

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Milivoj MIJOŠEK

Milivoj MIJOŠEK


Što se skupoće tiče, tvrdim da nismo skupi i cijene ne treba spuštati, ali stalno treba podizati kvalitetu, naglasio je ministar Gari Cappelli

 

"Udruživanje kakvo imamo na svijetlom primjeru Turističke zajednica središnje Istre daje lokalnom turizmu dodatnu kvalitetu, a i posebno će se financijski nagrađivati", kazao je ministar turizma Gari Cappelli koji je jučer u pratnji pomoćnice Monike Udovičić posjetio općinu Sveti Petar u Šumi. Sastanak koji su u tamošnjoj Hrvatskoj čitaonici održali predstavnici ministarstva s općinskim vodstvom predvođenim načelnikom Mariom Bratulićem bio je otvoren za novinare pa se iz prve ruke moglo doznati o turističkim planovima i očekivanjima od ove i nadolazećih sezona.

Kvaliteta diktira popunjenost

- Ovih dana puno se priča ima li dovoljno turista u Hrvatskoj, a Sveti Petar u Šumi koji je udaljen od mora u vilama s bazenima ima popunjenost 90 dana, što nemaju ni neki na moru. Prema tome, kad je kvaliteta na razini, ti objekti će biti popunjeni, ali ako imate 70 posto objekata s tri zvjezdice relativno slabije kvalitete, dio tih objekata će biti prazan, kazao je ministar Cappelli.

Na novinarsko pitanje kakav je rezultat prvog srpanjskog vikenda, ministar je kazao da je prvi tek "prolazno vrijeme", a prva polovica godine je nekoliko postotaka bolja od lanjske. Što je još važnije, hrvatski turizam je u prva tri mjeseca uprihodio 25 milijuna eura više nego lani, što ukazuje na povećavanje kvalitete, a time i cijena.

Novinare je zanimalo događa li se ponovno hrvatskom turizmu srpanjska rupa.

        - Ima nekih datuma kada ima praznina, najčešće zbog izmjena školskih praznika, ali isto se događalo i ranije. Turizam više nije onakav kakav je bio do prije nekoliko godina. U posljednjih godinu i pol dana na Mediteranu ima milijun novih kreveta i sve destinacije imaju višak kreveta, kazao je ministar Cappelli. Naglasio je da ondje gdje se podigla kvaliteta nema problema s bukingom.

Jesmo li preskupi kao destinacija i nedostaje li radnika u ugostiteljstvu, bilo je jedno od pitanja za ministra Cappellija.

- Kadrovske probleme je trebalo rješavati znatno ranije. Kad je PDV bio niži i kad je radnika bilo jako puno, tada nitko nije dizao plaće, a sada svi upiru prstom u državu. Za razliku od svih Vlada do sada, ova je Vlada dala kvote za 65 tisuća stranih radnika u građevinarstvu i turizmu. U turizmu ćemo ove godine doći do 18-19 tisuća stranih radnika upravo s ciljem da ne ugrozimo turističku godinu, kazao je ministar Cappelli. - Što se skupoće tiče, tvrdim da nismo skupi i cijene ne treba spuštati, ali stalno treba podizati kvalitetu, naglasio je resorni ministar.

Dogodine novi projekti

- Razgovarali smo o projektima koje smo pokrenuli, kao što je sajam "S klobasicom u Europu" i ljetni noćni sajam, ali i o mogućnosti zajedničkih projekata koje pokrećemo zajedno s Turističkom zajednicom središnje Istre. Vjerujemo da ćemo iduće godine konkurirati za nove natječaje Ministarstva turizma kako bi turističku ponudu općine nadogradili kroz nove interpretacijske centre, suvenirnice, ali i promociju sakralnog i kulturnog turizma, kazao je supetarski načelnik Mario Bratulić.

- Mi smo prva područna turistička zajednica u Hrvatskoj i kao takva funkcioniramo od 2007. godine, a novi turistički zakon daje podršku TZ-ima koji su se ujedinili kako bi kvalitetnije provodili projekte. Želimo afirmirati Visitor centre, pojačati outdoor segment u našoj ponudi, čuvati našu kulturnu baštinu i poboljšati turističku signalizaciju, kazala je direktorica TZSI-ja Sanja Kantaruti.

U prvoj polovici godine TZSI bilježi 13 tisuća dolazaka i 73 tisuće noćenja, odnosno porast broja noćenja od 2,58 posto. Lani je Općina Sveti Petar u Šumi u kojoj se nalazi 270 turističkih postelja ostvarila 30 tisuća noćenja i nešto više od tri tisuće dolazaka. U prvoj polovici godine supetarski turizam bilježi rast od pet posto u odnosu na lani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini