NOVA GROBNA POLJA I KOLUMBARIJ

BUZET: Završeno proširenje i rekonstrukcija gradskog groblja, INVESTICIJA VRIJEDNA 3,2 MILIJUNA KUNA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Izgradnjom nova dva polja osigurano je 136 novih grobnih mjesta, a u sklopu ove komunalne investicije izgrađen je i kolumbarij, 175 centimetara visok zid s 36 niša za polaganje urni. Kolumbarij se konstrukcijom od armiranog betona i s pokrovnim spomen pločama od kamena sive boje karakterističnog za područje Buzeštine uklopio u projekt i podneblje

 

Uoči Svih svetih dovršeno je proširenje i rekonstrukcija gradskog groblja u Buzetu. Izgradnjom nova dva polja osigurano je 136 novih grobnih mjesta, a u sklopu ove komunalne investicije izgrađen je i kolumbarij, 175 centimetara visok zid s 36 niša za polaganje urni. Kolumbarij se konstrukcijom od armiranog betona i s pokrovnim spomen pločama od kamena sive boje karakterističnog za područje Buzeštine uklopio u projekt i podneblje. Do sada je bilo slučajeva kremiranja na Mirogoju s time da se ukop urni prema želji obitelji na buzetskom groblju obavljao u klasičnom grobnom mjestu. 

Pristupačan je osobama otežanog kretanja 

Postojeće gradsko groblje na strmoj padini starogradske jezgre Buzeta, sastojalo se od pet grobnih polja koja su se tijekom godina nadograđivala i fazno izvodila, a zadnja dva formirana su kaskadno na različitim nivoima. Izgradnja posljednje faze završena je 1999. godine kada je izgrađeno 120 grobnih mjesta. Na toj je lokaciji uoči proširenja groblja bilo slobodno svega 11 grobnih mjesta, te je ova investicija bila doista neophodna.

Osim osnovne infrastrukture: izgradnje rampi, grobnih staza, stepenica, zidova, novi dio groblja hortikulturno je uređen te opremljen urbanom opremom. Vrijednost projekta je 3,2 milijuna kuna plus PDV. Groblje je prošireno za 1.123 četvornih metara jugoistočno u odnosu na postojeće, uz savladavanje visinske razlike od prosječno pet metara visine izgradnjom novih potpornih zidova.

- Novi dio groblja prilagođen je konfiguraciji strmog terena na padini starogradske jezgre, a pristupačan je osobama otežanog kretanja. Izgrađena je posebna rampa s rukohvatima, blagog nagiba, čime se uvelike vodilo računa o potrebitim osobama, posebice invalidima i osobama starije životne dobi, a što je već jako dobro prihvaćeno, kaže direktorica komunalnog poduzeća "Park" Ervina Kisiček. 

Izravan pristup svim grobnim poljima 

Pored toga, rekonstrukcijom prilaza grobnim poljima na postojećem dijelu groblja, te na novoizgrađenim dijelovima, omogućen je izravan pristup svim grobnim poljima bez korištenja javne prometnice. Pogrebna ceremonija sada se može u potpunosti odvijati unutar površine groblja, za razliku od dosadašnjeg kretanja pogrebne povorke iz kapelice javnom prometnicom do donjeg ulaza u groblje.

Izvođač proširenja i rekonstrukcije gradskog groblja bila je buzetska tvrtka Ekspert gradnja, stručni nadzor i koordinaciju zaštite na radu provodila je buzetska tvrtka DALING, a radovi su se odvijali uz arheološki nadzor Arheo tima d.o.o. Pula. Projektant idejnog i glavnog projekta gradnje i proširenja gradskog groblja Buzet je Urbis d.o.o. Pula.

Početkom kolovoza prošle godine, "Park" je uz prethodnu suglasnost gradskih vijećnika, provedbu ulaganja u projekt "Proširenje i rekonstrukcija gradskog groblja u Buzetu" kandidirao na natječaj unutar Mjere 07 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" iz programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine, no bezuspješno, uglavnom zbog bodovanja razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

- Zbog hitnosti investicije, pristupilo se stoga zaduživanju na desetogodišnji period kod poslovne banke, za čiju će se otplatu, prema odluci Gradskog vijeća, sredstva osiguravati iz gradskog proračuna, rekla je Kisiček.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum